Od Publikováno: 15. 7. 202216,9 min čteníCategories: NezařazenéViews: 2723

Alžírsko: zajímavá místa, která musíte vidět

Aktualizováno: 19.6.2023

Máte v hledáčku tu největší zemi v Africe a chtěli byste poznat její krásy osobně? Žádný problém. Krásný poznávací zájezd do Alžírska můžete prožít při dodržení základních bezpečnostních pravidel. Pojďme se společně podívat, co vás tu čeká!

Jak už jsem řekl, Alžírsko je se svou rozlohou 2 381 741 km2 největším státem v Africe a taky 10. největším státem na světě. Leží na severu kontinentu a jeho severní hranici omývá Středozemní moře. O hranice se dělí s Tuniskem, Libyí, Nigerem, Mali, Mauretánií, Marokem a územím Západní Sahary.

Alžírsko obývají Arabové a Berbeři, ale zdejší úřady uznávají vlastně jen jednu národnost, arabsko-berberskou, která tak tvoří 99 % populace. Většina lidí žije na severu, který je na rozdíl od jihu pokrytého pouští značně úrodný.

  • Berberům jsem věnoval samostatný detailní článek. Podívejte se na něj!

Mluví se tu arabsky a berbersky, ale při některých příležitostech (například při administrativních úkonech) je ve hře i francouzština, která se užívá taky jako vzdělávací jazyk. V hlavním městě občas pochodíte i s angličtinou.

Co si v Alžírsku nesmíte nechat ujít?

Ačkoli jsou ¾ území Alžírska pokryty nehostinnou pouští, pořád je tu co objevovat a nad čím žasnout, např. nad nejmenší liškou na světě – fenkem berberským.

Vybral jsem pro vás 14 míst, na která se určitě musíte podívat, abyste z největší africké země viděli to nejlepší.

Alžír

Hlavním městem Alžírska je Alžír, významný přístav na pobřeží Středozemního moře se 2 milióny obyvatel. Často se mu přezdívá Bílý Alžír pro bílé fasády domů, které stojí na kopcích ve městě a okolí a svažují se až k moři.

Alžír jako takový byl založen v roce 944, ale místo už dřív osídlili Féničané a Řekové. V 16. století zde vzniklo známé sídlo pirátů a ve 30. letech 19. století se tu usadili Francouzi, kteří město měnili k obrazu svému, a to až do roku 1962, když Alžírsko dosáhlo samostatnosti.

V hlavním městě Alžírska si nenechte ujít tato místa:

Čtvrť Kasba

Chcete-li vidět medinu se vší její krásou, vydejte se do čtvrti Kasba. Staré islámské město vám vydá svoje poklady, jako pozůstatky citadely, mešity a paláce v otomanském stylu a další zajímavé městské budovy.

Katedrála Notre Dame d´Afrique

Tato katolická bazilika byla slavnostně otevřena v roce 1872. Hned vás na ní nejspíš zaujme byzantský styl, v němž byla vystavěna. Později byla ještě rekonstruována a obohacována, například z 19. století je tu 46 vitráží, které byly od konce 2. světové války dvakrát obnoveny.

Už v roce 1876 udělil papež Pius IX. svatyni dva papežské dekrety. Jeden ke kanonické korunovaci uctívaného mariánského obrazu a druhý, kterým svatyni povýšil na baziliku. Jde o jedinou zdejší křesťanskou stavbu, která nebyla během své existence přestavěna na mešitu.

Památník mučedníků

Budete-li si chtít užít nádherný výhled na Alžír, vydejte se k Památníku mučedníků, který tu byl postaven v roce 1982, při příležitosti 20 let samostatného státu. Připomínat má šáhidy, zemřelé bojovníky alžírské války za nezávislost. K památníku se můžete snadno dostat i lanovkou.

Důležitost a význam památníku pro Alžířany potvrzuje i jeho vyobrazení na prvních bankovkách v hodnotě 200 dinárů.

Velká mešita

Velká mešita v Alžíru dělá muslimům radost teprve od dubna 2019. Do zdejšího modlitebního sálu o rozloze 20 000 m2 se vejde i 120 000 věřících.

Kromě centrální lodi je tu nádherná kolonáda, mihrab z bílého mramoru, kupole o průměru 50 metrů a nejvyšší minaret na světě (265 m) s vyhlídkovou plošinou nahoře, z níž má každý návštěvník Alžírský záliv jako na dlani. Velká mešita v Alžíru je třetí největší na světě!

Palais des Rais

Máte-li rádi historii, pak vás určitě zaujme Palais des Rais neboli Bastion 23. Jde vlastně o čtvrť, která se rozkládá u citadely a jejíž součástí jsou tři paláce společně se šesti domy, jejichž výstavba započala už v roce 1576, aby byla obrana města efektivnější. Dneska tu má sídlo kulturní centrum.

Le Jardin d’Essai du Hamma

Botanická zahrada Le Jardin d’Essai du Hamma byla otevřena v roce 1832 na ploše 58 hektarů. Z toho se samostatná botanická zahrada nachází na 38 ha a arboretum zaujímá 20 ha. Zahrada se po velkých opravách v letech 2001 až 2009 stala domovem alžírského národního institutu agronomického výzkumu. Momentálně je v této zahradě na 1200 druhů rostlin. Dodnes jde o jednu z nejstarších botanických zahrad v Africe.

Le Jardin d'Essai du Hamma

Algérie au Musée National des Antiquités

Národní muzeum starožitností a starověkého islámského umění v Alžíru je ideální útočištěm pro ty, kteří chtějí objevovat historii a kulturu tohoto fascinujícího místa. Během návštěvy si můžete prohlédnout obsáhlou sbírku starožitností a uměleckých děl, včetně islámského umění, které dokonale ilustruje bohatství a rozmanitost alžírské historie. Muzeum schraňuje zhruba 8 000 vzácných artefaktů a uměleckých děl.

Biskra

Biskra je město, které se nachází zhruba 400 km jihovýchodně od Alžíru a které bývá označováno jako vstupní brána do Sahary.

Biskra - produkce datlí

Ve starověku bylo město známé jako Vescera, později jej ovládali Hafsidé a Osmanská říše. V roce 1844 zde byla francouzskou armádou vybudována pevnost Fort de Biskra, jež sloužila jako obranná pevnost během francouzské koloniální éry. Architektura a umístění pevnosti nabízejí vskutku zajímavý pohled do minulosti Alžírska.

Dnes je Biskra významnou dopravní křižovatkou a také oblastí známou pro svou produkci datlí, fíků a granátových jablek. Za zmínku stojí i místní termální prameny.

Sahara

Poušť je sice nehostinná, ale v Alžírsku si Saharu můžete i užít. Oblíbené jsou tu výlety na čtyřkolkách nebo v terénních autech k neuvěřitelným písečným dunám.

Doporučuji ale nevydávat se sem bez zkušeného průvodce – panuje tu skutečně extrémní podnebí a teploty se v nejteplejších měsících šplhají i k 50 °C, což by mohlo být v případě dezorientace fatální.

Národní park Tassili N´Ajjer

Národní park Tassili N´Ajjer najdeme v poušti, na Sahaře, konkrétně na dost rozlehlé náhorní plošině v jihovýchodní části Alžírska. Kromě neskutečně nehostinné přírody a pohoří Tassili je tu k obdivování jedno z nejvýznamnějších seskupení prehistorického jeskynního umění na světě.

A co je pro tento národní park typické? Rozhodně pískovec a skalní lesy z něj utvořené, cypřiš, skoro tři stovky skalních oblouků a třeba i barbarské ovce.

Údolí M´Zab Valley

Toto údolí patří k nejzajímavějším místům v Alžírsku. Nachází se v něm sedm opevněných oáz, které i z dálky poznáte podle minaretů. Údolí je pod ochranou UNESCO, a to pro své jedinečné architektonické řešení měst i rodinných tradic, podle nichž se zde žije prakticky od 10. století.

Ghardája

Centrem rozlehlé saharské oázy M´zab je oblast Ghardája. Jedná se o pentapolis – tedy souměstí pěti měst – které je díky své unikátní středověké architektuře zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. Centra všech pěti měst jsou posvátná a přísně chráněná. Cizinec v nich nikdy nesmí přenocovat a ani se samotnou návštěvou to není jen tak! Běžní turisté se sem nedostanou, ale pokud vyrazíte na zájezd s CK Hamidi, minimálně tři z nich budete mít možnost navštívit. „Těšit“ se mimo jiné můžete na ženy zahalené v bílých pláštích, kterým kouká pouze jedno oko, nebo na místní datlové trhy.

Ghardája ženy

Most Sidi M´Cid

Nedaleko města Constantine se nachází další skvost – 164 m dlouhý visutý most přes řeku Rhumel. Provoz přes něj byl zahájen v roce 1912 a prvních 17 let své existence byl nejvyšším mostem na světě, dokud ho v prvenství nevystřídal coloradský Royal Gorge Bridge. O výstavbu mostu se zasloužil tehdejší starosta města Constantine, stejně jako o další velkolepou modernizaci.

Na jedné straně mostu nelze přehlédnout Památník mrtvých, jenž je replikou Trajanova oblouku v Timgadu. Připomíná Konstantinův lid, který padl během 1. světové války v boji za Francii.

Djémila

Proč zavítat do malé horské vesnice s názvem Djémila? Je to jednoduché – jdou tu jedny z nejlépe dochovaných ruin v oblasti severní Afriky, které tu zbyly po Římanech. Naprosto obdivuhodné je zdejší přizpůsobení římské architektury horskému prostředí, což je vlastně důvod, proč je Djémila od roku 1982 pod ochranou UNESCO.

Ze zmíněné architektury tady stále můžete vidět ruiny divadla, chrámů, baziliky, domů i celých ulic, fór a oblouků. Nezapomenutelný pocit si můžete odnést z fóra Harsh, velkého dlážděného náměstí s majestátným obloukem na vstupu.

  • Pokud patříte mezi milovníky antické architektury, vydejte se také do římských měst Tipasa a Timgad!

Přírodní pevnost Batna

Milovníci přírody dost možná propadnou scenériím, které nabízí přírodní pevnost Batna v pohoří Atlas. Francouzi ji tu vybudovali v roce 1844 jako významnou křižovatku obchodních cest, díky ní pak získali pod lepší dohled spojnici mezi Saharou a Atlasem.

Město Annaba

K zajímavým městům Alžírska musíme nutně připočíst taky Annabu, přístavní město nedaleko hranic s Tuniskem. Annaba je předním průmyslovým centrem v zemi a je tu čtvrtým největším městem.

Během 20. století si město prošlo značným růstem, a tak ho dneska kromě průmyslu, finančnictví a dopravy živí i cestovní ruch. Na své si tu přijdou jak milovníci relaxu u moře (protože zdejší pláže jsou nádherné!), tak i vyznavači toulek po horách. Annaba je skvělým výchozím bodem právě pro túry po okolních horách, ale i planinách.

Pravděpodobně nejznámějším místem ve městě je ulice Concours de la Revolution, rušná promenáda s čilým ruchem ve dne i v noci.

Bejaïa (Bidžája)

Podél Středozemního moře, asi 220 km východně od Alžíru, leží město s úchvatnými pobřežními scenériemi – Bidžája. Nádherné strmé a skalnaté pobřeží ukrývá důmyslný systém vytesaných stezek, které vás dovedou až k mysu Cap Carbon, kde si můžete užívat společnost početných skupinek makaků. Co dále stojí za to, je vycházka na kopce nad město, kde se rozprostírá národní park Gouraya s dechberoucími výhledy. Centrum města se pak může pyšnit starými koloniálními domy.

Makak

V minulosti byla Bidžája proslulá výrobou svíček z včelího vosku a hrála důležitou roli při šíření arabských číslic a matematiky do Evropy. V Bidžáji se vzdělával třeba slavný středověký italský matematik, Leonardo Fibonacci.

Národní park Gouraya

Tento pobřežní národní park a taky biosférická rezervace UNESCO okouzluje svým dolomitickým vápencem. Ten v kombinaci s mořem tvoří nádherné scenérie, na které se nezapomíná. V národním parku je četná, mnohdy ohrožená a chráněná fauna a flóra, a dokonce tu ve 13 osadách žijí i lidé – hlavně tedy Berbeři.

Dominantou národního parku je stejnojmenná hora, která je tou nejvyšší v něm. Dosahuje výšky 660 m n. m.

Timimoun

Absolutně nezaměnitelným a nezapomenutelným místem je i Timimoun na jihovýchodní straně oázy. Horké pouštní klima vás nejspíš zaujme, co vás ale naprosto nadchne, to bude okrová barva budov. Jde mimochodem o nádhernou ukázku pouštního města v súdánském stylu.

Skikda

Významné přístavní město Skikda, které je zároveň správním centrem stejnojmenné provincie, najdete v severovýchodním Alžírsku.

Skikda

Obývá ho na 170 000 stálých obyvatel. Pokud bychom k nim připočetli i osoby žijící na předměstí Skikdy, pak se dostaneme k úctyhodnému číslu hravě převyšující 300 000! Růst počtu obyvatel zapříčinilo zejména zřízení velké ropné rafinerie, která se v moderní Skikdě nachází. Město bylo založeno roku 1838 Francouzi, kteří ho pojmenovali Philippeville. Po vyhlášení alžírské nezávislosti (1962) dostalo město současný název.

Tlemcen

Historické město a kulturní centrum s muzei a památkami najdeme na západě země, kde se táhne poblíž pobřeží.

Tlemcen

Toto nádherné starobylé město, které bylo založeno ve 13. století, je doslova prošpikováno řadou turisticky atraktivních památek. Za návštěvu jistě stojí mešity Grande Mosqueé, Sidi Bel Hasan Mosqueé, ve kterém se dnes nachází oblíbené muzeum nebo mešita Sidi Bou Mediéne Mosqueé. Město je významné také díky svému kožedělnému a textilnímu průmyslu. V současné době zde žije zhruba 140 000 stálých obyvatel.

Constantine

Město ležící ve vnitrozemí Alžírska najdeme zhruba 80 km jižně od středomořského pobřeží. Po Alžíru a Oranu jde o třetí největší město v Alžírsku, které obývá zhruba 500 000 stálých obyvatel.

Constantine

Město bylo založeno Féničany, kteří ho pojmenovali Sarim Batim (Královské město). Své nynější jméno získalo v r. 313 a to na počest císaře Konstantina. Po vyhlášení samostatnosti se Constantine stala sídlem provincie. Město je předěleno hlubokou strží, která dává zdejší krajině dramatický ráz. Constantine křižuje rovnou několik mostů, z nichž některé dokonce překračují výše uvedenou strž, odkud jsou nádherné výhledy po okolí.

Pro bezpečnost dodržujte několik pravidel

Nebudu vám nic nalhávat, v Alžírsku, zvlášť pak na severu a na východ od metropole Alžíru je třeba mít oči neustále na stopkách. Právě do těchto oblastí je lepší nevydávat se coby samostatný turista, ale držet se se zájezdem a průvodcem, který je místních poměrů znalý. Stejná situace platí pro hraniční oblast s Mali, Nigerem a Mauretánií.

V Alžíru je pak poměrně bezpečno, když se nebudete pyšnit zlatými šperky, drahým vybavením a dalšími cennostmi. Ideální je držet se se zájezdem a průvodcem a nechodit na odlehlejší místa. Stačí ale takovýto základ a všechno bude v pořádku.

komentáře

  1. […] obývají území od atlantického pobřeží Sahary přes Západní poušť na severu Afriky, Sinajskou a Negevskou poušť až po poušť Arabskou. […]

  2. […] Chcete tamější zvyky a tradice zažít na vlastní kůži? Vydejte se na poznávací zájezd spolu s CK Hamidi. K vidění je toho v Alžírsku spousta! […]

  3. […] Alžírsko: zajímavá místa, která musíte vidět […]

Líbí se vám tento článek? Sdílejte ho!

Alžírsko od severu k jihu
Všechny krásy Alžírska bez kompromisů od severu k jihu, od západu na východ. Koloniální města Alžír a Bejaia, hory i nádherné antické památky nás čekají na severu.  Několikadenní putování Saharou na jihu s Tuarégy nás vezme do úplně jiného světa.

76 900 

Detail zájezdu