Od Publikováno: 12. 10. 202112,9 min čteníCategories: NezařazenéViews: 10927

Ammán, hlavní město Jordánska: 8 věcí, které musíte vidět a zažít

Jakmile se jednou vydáte do Jordánska, uchvátí vás jeho pestrobarevnost, kultura, příroda i lidé. Jedním z míst, které byste při návštěvě neměli vynechat, je jeho metropole Ammán. Co v něm vidět a zažít?

Ammán je neuvěřitelnou zásobárnou krás, která vás jen tak neomrzí. Žije v něm jedna třetiny obyvatel Jordánska, takže se tu koncentruje nejen dění ekonomické a sociální, ale i to kulturní. Když k tomu přičteme nádherné památky, na které se nebudete moct vynadívat, vychází nám z toho jen jedno – absolutně úžasný zážitek.

Zažijte Ammán třeba na zájezdu To nejlepší z Jordánska

A kdo má chuť, tak mu u toho kochání se na město zpříjemní atmosféru bublání exotické vodní dýmky.

Jordánské hlavní město je úchvatné od začátku až do konce. Jen si představte třeba to, že se nachází na svazích Adžlúnských hor v severozápadní části země. První osídlení se tu údajně odehrálo už 7 000 let př. n. l., takže není divu, že si město prošlou pořádně dlouhou životní cestou. Zmínku o něm najdeme i v Bibli, kde se o něm hovoří jako o městě dětí Ammónových. Ammán je dokonce o mnoho tisíc let starší než proslulá Petra.

Dnešní Ammán je městem usazeným na několika kopcích, které se svažují k centru. Svahy jsou osázeny moderními domy a zatímco v některých částech je klid, v jiných to stále žije – třeba u mešity Al-Husajní, kde je tradiční orientální bazar.

8 věcí, které vám v Ammánu nesmí uniknout

Pokud se do Ammánu vydáváte na vlastní pěst, dobře si všechno naplánujte, abyste nelitovali, že jste něco z toho nejdůležitějšího nestihli. Byla by to věčná škoda. A co by tedy ve vašem itineráři nemělo chybět?

  • Procházka po ulici Rainbow Street
  • Římský amfiteátr
  • Citadela nad městem
  • Herkulův chrám
  • Byzantský kostel
  • Ummajovský palác
  • Národní muzeum
  • Ammánské trhy

Procházka po ulici Rainbow Street

Jednou z perel celého Ammánu je populární ulice Rainbow Street v historické čtvrti Jabal Amman. Spojuje First Circle a Mango Street a narazíte tu na spoustu obchodů a obchůdků, v nichž se dají sehnat pěkné suvenýry, restaurací, kaváren i historických budov, jako je třeba sídlo krále Talala nebo domov někdejšího (a dnes už nežijícího) premiéra Zaida ibn Shakera.

Jen kousek od Rainbow Street se nachází Souk Jara, tedy trh s rukodělnými a řemeslnými výrobky, uměním, starožitnostmi a jídlem. Jestli chcete zažít nefalšovanou atmosféru tradičního trhu, tady budete mít obrovskou příležitost!

Římský amfiteátr

K nejvýznamnějším historickým stavbám Ammánu nepochybně patří římský amfiteátr z 2. století, který stojí na úpatí vrcholku Džabal al-Džoufá. Vejde se do něj asi 6 000 osob a díky své rozloze 7 600 m2 je největší stavbou svého druhu v Jordánsku.

Zdejší divadlo je orientováno na sever, aby slunce neoslňovalo diváky, ale dobře osvěcovalo jeviště. V hledišti jsou kamenné lavice ve 44 řadách a ve třech částech. Spodní třetina bývala v dávných dobách vyhrazena významným osobnostem, prostřední a horní třetinu pak mohli využívat „obyčejní smrtelníci“.

V areálu, který na přelomu 50. a 60. let 20. století prošel náročnou rekonstrukcí a stal se kulturní památkou, se konávají i velké události, jako například Ammánský mezinárodní knižní veletrh nebo nejrůznější koncerty, od roku 2017 se tu odehrává dokonce i operní festival.

Citadela nad městem

Na nejvyšším kopci v Ammánu se dodnes vystavují na odiv pozůstatky dávné citadely. K vidění je tu palác Ummajovců, vodní a strážní věž a kostel z období Byzantské říše. Nepřehlédnutelné jsou dva poměrně zachovalé sloupy z Herkulova chrámu.

Budovy, které tu můžete vidět, jsou z období římského, byzantského a ummajovského. Velká část oblasti ještě stále není probádaná, ačkoli tu už od 20. let 20. století pracují archeologové z několika zemí Bez zajímavosti nezůstává ani fakt, že Ammánská citadela je považována za jedno z nejstarších nepřetržitě osídlených míst na celém světě!

Herkulův chrám

Herkulův chrám v Ammánu už v celé jeho kráse neuvidíte, zbyly z něj totiž jen ruiny a dva sloupy. Tato součást Ammánské citadely je ale zajímavá i tím, že tu najdete tři obrovské pokrčené prsty zaryté do země. Dílo je tu pravděpodobně už od dob antiky, ohromuje ale dodnes.

Herkulův chrám vznikl někdy kolem let 162 až 166 n. l., kdy Ammán ovládali Římané. Mramorová ruka, kterou tu návštěvníci bez ustání obdivují, byla nejspíš součástí velkolepé sochy – pravděpodobně šlo o sochu samotného Herkula (římsky Herakla). Herkules byl ve své době hrdina pořádné postavy a taky byl mimochodem synem nejvyššího řeckého boha Dia. Proslavila ho jeho neuvěřitelná síla a hrdinství.

Ze sochy zbyly jen tři prsty a loket pravděpodobně kvůli zemětřesení. Je taky možné, že uvolněný materiál si odvezli místní na své soukromé stavby.

Byzantský kostel

Byzantský kostel, jenž je rovněž součástí Ammánské citadely, spatřil světlo světa kolem roku 550 n. l. Tím prvním, čeho si tu pravděpodobně všimnete, budou boční sloupy ve dvou řadách. Na jednom z nich je dokonce dodnes patrný řecký nápis.

Pozornost si zaslouží i podklad a preciznost, s jakou dělníci dlažbu pokládali. Mimochodem – tento kostel z části vznikl z materiálu, který dříve tvořil Herkulův chrám.

Ummajovský palác

Ummajovský palác je budova nepřehlédnutelného ražení. Jde o velký palácový komplex z období Ummajovců, který je součástí Ammánské citadely a na místě stojí už od 1. poloviny 8. století.

V současnosti už je dost poničený, ovšem jeho výrazná kupole se dočkala poctivé obnovy. Obdivovat můžete i obrazy venku i uvnitř a určitě neodejdete zklamaní.

Národní muzeum

Pokud holdujete muzeím a chcete se dozvědět něco o historii Jordánska, vydejte se do Národního muzea, kde v moderní budově z roku 2014 najdete ty nejvýznamnější archeologické nálezy z celé země.

Muzeum je zajímavé nejen tím, že je největší v Jordánsku, ale třeba i tím, že je jediné v zemi, které k uchování exponátů používá moderní technologie.žete i obrazy venku i uvnitř a určitě neodejdete zklamaní.

A co tu návštěvníci nejčastěji obdivují?

Například zvířecí kosti staré i 1,5 miliónu let, sádrové sochy z Ain Gazal (nejdůležitější neolitická vesnice v Ammánu), měděné svitky z Kumránu nebo svitky od Mrtvého moře. V jednom z nich se píše třeba o místech, kde bylo ukryto zlato, stříbro i nádoby s vonnými oleji, dřevo, oděvy a kusy knih.

Ammánské trhy

Abyste dostatečně nasáli ammánskou atmosféru, nesmíte vynechat zdejší tradiční trhy. Tím nejpopulárnějším je Zlatý trh (Gold Souk). Seženete na něm řemeslné výrobky a krásné šperky, a to asi ve stovce obchodů! Jde však o takové pěkné bludiště, tak si dejte pozor, abyste se dostali ven. Za ten zážitek to ale stojí.

Určitě vás bude také fascinovat, jak pozorně obchodníci váží prodávané zlato, aby byli spokojené obě strany. Když sem vyrazíte brzy ráno, určitě se dočkáte příjemných slev – je totiž zvykem nechávat první prodané zboží v daný den za lepší cenu, přináší to prý štěstí.

Zničil kosmický výbuch starověké město v jižním údolí Jordánu?

Ve vrcholné době bronzové byly v oblasti Jordánského údolí tři významná sídla: biblické Jericho, Tall el Hammam a Tall Nimrin. Termín „tall“ (pochází z arabštiny; v hebrejštině tell) znamená „pahorek, návrší“. Je to označení pro blízkovýchodní archeologické naleziště, na kterém se v průběhu času ukládaly vrstvy na sebe.

Lokalita Tall el Hammam se nachází severovýchodně od Mrtvého moře a 25 km jihozápadně od hlavního města Ammánu. V době střední bronzové byla kvetoucím civilizačním centrem. Okolo roku 1650 př. n. l. se však po civilizaci na dlouhých šest set let slehla zem. Co se přihodilo v této oblasti? Odpovědi na tuto otázku hledal od roku 2005 mezinárodní tým archeologů, geologů a dalších odborníků, jehož členem byl i Günther Kletetschka z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, který 13 let působil v NASA.

Archeologické doklady postupně naznačovaly, že zkáza města musela mít zvláštní příčinu. Sušené cihly mají na povrchu znatelné stopy působení vysokých teplot. Mezi nimi badatelé nalezli také mnoho kostí, rozdrcených neobvyklým způsobem. Tyto a další poznatky vedly vědecký tým k myšlence, že mohlo jít o stopy exploze velkého mimozemského tělesa – tedy události podobné výbuchu tunguského meteoritu ve střední Sibiři na konci června 1908. Předpokládá se, že došlo k jevu, jemuž se odborně říká „airburst“ – k výbuchu porézního tělesa v zemské atmosféře, kdy je materiál ze země velmi rychle nasát, roztaven a zpět „prší“ v podobě drobných částeček.

Zajímavá místa v okolí Ammánu

Ammán je šikovně položen v severní části Jordánska a může posloužit jako dobrá základna pro výlety do okolí, stejně jako na našich poznávacích zájezdech do Jordánska.

Kam můžete z Ammánu vyrazit na jednodenní výlet?

Mádabá

Madaba Jordánsko

Toto malé a příjemné město leží od Ammánu asi 30 kilometrů a je významné svou bohatou historií. Žije tu tradičně početná křesťanská komunita a díky ní tu můžete objevovat několik kostelů, jako například řecký ortodoxní kostel Svatého Jiří, v němž najdete světoznámou mozaikovou mapu Svaté země.

Najdete tu také pozůstatky původního římského města. Z Madaby je to coby kamenem dohodil na bájnou horu Nebó, Herodovu pevnost Mukawir nebo k řece Jordán, kde byl pokřtěn Ježíš.

Mrtvé moře

Pohled na Mrtvé moře z Jordánska

Jen asi hodinu jízdy z Ammánu se nachází jedno z nejpozoruhodnějších míst na Zemi, Mrtvé moře, o kterém jsme psali samostatný podrobný článek.

Jerash a Ajloun

Jerash v Jordánsku na jaře

Severně od Ammánu se nachází jedno z nejrozsáhlejších antických nalezišť světa Jerash (UNESCO). Na ohromné ploše tu můžete objevovat sloupové oválné náměstí, chrámy a dvě římská divadla. Návštěva Jerashe je vskutku dechberoucí.

Od Jerashe se nachází kousek zachovalý muslimský hrad Ajloun, který byl postaven na obranu proti křižákům.

Při návratu do Ammánu se můžete ještě zastavit v historickém městě Salt, který je nejnovějším přírůstkem na seznamu UNESCO v Jordánsku. Obdivovat tu můžete staré kupecké domy z dob Osmanské říše.

Pouštní zámky

zámek Kharana

V poušti východně od Ammánu najdete stavby, které nenajdete nikde jinde na světě. Jedná se o pouštní zámečky z dob ranného islámu. Sloužily jako útočiště chalífů a jejich hostů. Najdete tu staré lázně a fresky zobrazující nahé ženy, což je v rámci islámského umění něco krajně mimořádného.

První zámek se jmenuje Kharana a sloužil pravděpodobně jako khán, neboli hotel. Druhým je Amra (UNESCO) a ten objevil český arabista Alois Musil.

Ještě o něco dále na východ ve městě Azraq pak najdete stejnojmenný hrad, na kterém působil i Lawrence z Arábie, který ve Wádí Rum organizoval povstání beduínských kmenů proti osmanské nadvládě.

Použité zdroje:

ČT24, „Starověké velkoměsto Tall el Hammam zřejmě zničilo mimozemské těleso“.
T.E., LeCompte, M.A., Adedeji, A.V. et al. „A Tunguska sized airburst destroyed Tall el-Hammam a Middle Bronze Age city in the Jordan Valley near the Dead Sea“, Scientific Reports 11, 18632 (2021). Dostupné z: https://www.nature.com/articles/s41598-021-97778-3.

komentáře

  1. […] Ammán, hlavní město Jordánska: 8 věcí, které musíte vidět a zažít […]

  2. […] v Madabě. Toto malé městečko ležící blízko mezinárodního letiště (blíž než samotný Ammán) je ideální základnou pro několikadenní ubytování a výlety do okolí. Město samotné je […]

  3. […] je také hlavní město Ammán, a to hned z několika důvodů. V centru se nachází několik ulic posetých obchody se […]

Líbí se vám tento článek? Sdílejte ho!

Velký okruh Jordánskem
11 denní poznávací zájezd do Jordánska v malých skupinách s českým průvodcem vás zavede nejen do skalního města Petra, ale i do Ammánu, antických památek, bilblických poutních míst, termálních lázní, hlubokých kaňonů a nádherné pouště Wádí Rum. Prostor bude i na odpočinek u Rudého a Mrtvého moře.

40 900 

Detail zájezdu