Od Publikováno: 11. 6. 20212,8 min čteníCategories: NezařazenéViews: 2164

Dobré pivo v Jordánsku? Ano, existuje…

Jordánsko je z 90% muslimská země, většina obyvatel je silně věřící a alkohol nepijí. A když ano, tak nechodí na skleničku do hospody, ale popíjejí pokoutně doma. Zároveň je ale Jordánsko velmi tolerantní, žije tu křesťanská menšina a výroba a prodej alkoholu jsou povoleny. Takže, můžete si v Jordánsku dopřát skleničku dobrého piva místní výroby? Rozhodně ano.

Večery u piva jsou velmi oblíbenou součástí našich poznávacích zájezdů do Jordánska.

Jordánská pivní kultura

Tak ta vlastně zatím moc neexistuje. Změnit se to rozhodl Yazan Karadsheh, který v roce 2014 založil zatím jediný řemeslný pivovar v Jordánsku Carakale. Jak sám říká, jeho mise má 2 cíle:

  1. vytvořit v Jordánsku pivní kulturu
  2. vařit mezinárodně respektovaná řemeslná piva v Jordánsku

Minimálně druhý cíl už se mu podařil. Piva z Carakalu se exportují do USA, Evropy i Číny a sbírají mnoho ocenění. Cesta k vysněnému pivovaru ale nebyla jednoduchá. Získat licenci na výrobu alkoholu trvalo Yazanovi 3 roky. Studoval a pracoval v USA, kde se s pivem seznámil v malých pivovarech v Coloradu. Sbíral zkušenosti a pak se rozhodl vrátit do Jordánska a splnit si svůj sen o vlastním pivovaru.

Na pomoc si s sebou přivezl amerického sládka Jordana Wambekeho. Není proto náhodou, že Carakale se specializuje na svrchně kvašená piva ale. Rozhodně se ale nebojí experimentování. „Nové pivo vaříme každé 2 měsíce a zkoušíme kombinace s místními surovinami a kořením, jako třeba kardamom, kvajávu nebo špetku soli z Mrtvého moře“, říká Jordan.

Mně nejvíc chutná jejich klasický Pale Ale, ale i různé speciály byly výborné. Název pivovaru je odvozen od karakala, vzácné pouštní kočky, která v Jordánsku žije a poslední 3 písmena odkazují na typ piva, které vaří.

A kam v Jordánsku na pivo zajít?

Carakale si můžete v Jordánsku koupit v jednom ze stovek obchodů s alkoholem. Občas na něj narazíte i v některé restauraci nebo hotelovém baru, ale nejlíp uděláte, když se vypravíte přímo do výčepu v pivovaru, který sídlí kousek od Ammánu. Tady se o něj výčepní Ajham Sartáwí nejlépe postará a ochutnat můžete všechny piva, která budou zrovna na čepu a přitom posedět na terase s krásným výhledem do údolí.

Když o účastníci na našich zájezdech projeví zájem, tak se na jedno orosené v pivovaru zastavíme 🙂

A co další piva v Jordánsku?

To už je horší. V licenci od Amstelu se tu vaří nicneříkající ležák nevýrazné chuti přesycený CO2, pivo Petra a Philadelphia. Ani jedno z nich za nic nestojí, ale po náročném dni stráveném v poušti pak jedno takové nudné, ale dobře vychlazené pivo taky bodne 🙂

Tak na zdraví v Jordánsku a příště třeba o místním vínu!

Jeden komentář

  1. […] Dobré pivo v Jordánsku? Ano, existuje… […]

Líbí se vám tento článek? Sdílejte ho!

To nejlepší z Jordánska
Vyvážený týdenní poznávací zájezd To nejlepší z Jordánska je ideální pro ty, kteří nemají tolik času, ale chtějí poznat největší lákadla jako skalní město Petra, poušť Wádí Rum, antický Jerash a odpočinout si u Rudého i Mrtvého moře.

34 900 

Detail zájezdu