Od Publikováno: 11. 5. 201917,2 min čteníCategories: NezařazenéViews: 4407

Jak překračovat hranice mezi Jordánskem a Izraelem – aktuální informace a praktický průvodce.

Aktualizováno 22.5.2023

Protože často dostávám emailové dotazy na toto téma, rozhodl jsem se pro vás sepsat praktického průvodce po hraničních přechodech mezi Izraelem a Jordánskem. Vycházím nejen z vlastních mnohonásobných zkušeností, ale i ze zkušeností ostatních cestovatelů a z ověřených zdrojů. Veškeré informace budu pravidelně revidovat a aktualizovat, ale pokud během svých cest narazíte na cokoliv, co se od zde popsaných informací liší, budu rád, když mi to dáte vědět a pomůžete tím i ostatním.

Izraelsko-jordánské hraniční přechody jsou jedny z mála pozemních hranic na Blízkém východě, které lze překračovat. Oba státy mají podepsanou mírovou smlouvu a navázány diplomatické styky. To sice neznamená, že by to byly bůhvíjak spřátelené země a nepanovalo mezi nimi určité napětí, ale pro turisty tam žádný problém není.

Nabídku poznávacích zájezdů do Jordánska najdete zde.

Jedná se ale o Blízký východ, kde platí tak trochu jiná pravidla. Vše je o něco složitější, zdlouhavější, plné výjimek a pro Evropany zvyklé pohybovat se přes hranice, aniž by si toho sotva všimli, docela matoucí. Občas ani informace na oficiálních webech nejsou aktuální a pravdivé, a právě proto bude pro všechny cestovatele užitečné, když budete své vlastní zkušenosti s hraničními přechody mezi Jordánskem a Izraelem sdílet v diskuzi pod článkem. A nyní už k věci.

Starobylý most Naharajim v Gešeru přes řeku Jordán
Hranice jsou ostře střežené, ale bez problémů průchozí

Pohled na starobylý most Naharajim v Gešeru přes řeku Jordán mezi Izraelem a Jordánskem.

Nejčastější dotazy, které na téma Izraelsko-jordánských hranic dostávám.

Mohu přejíždět hranice půjčeným autem?

Jednoduchá odpověď je NE. Není to možné s autem z izraelské, palestinské ani jordánské autopůjčovny a výjimky neexistují.

Překročit hranice můžete teoreticky svým vlastním autem, ale vzhledem k současné situaci v Sýrii a Iráku není příliš reálné se tam z Evropy po silnicích dostat.

Jak dostanu Jordánská víza?

Jednovstupové turistické vízum s platností na 30 dní dostanete na hranicích (včetně letiště v Ammánu) s výjimkou pozemního přechodu Allenby / King Hussein Bridge (podrobněji dále) za poplatek 40 / 10 / 0 JOD.

Jak snížit poplatek za jordánská víza a pomůže mi Jordan Pass?

Pokud si koupíte Jordan Pass (online na www.jordanpass.jo), dostanete na hranicích nebo na letišti víza zdarma a navíc v něm máte zahrnuty vstupy do naprosté většiny památek včetně jinak drahé Petry, takže pokud cestujete do Jordánska za turistikou, jeho pořízení se jednoznačně vyplatí. Standardně pak turistické vízum stojí 40 JOD, ale pokud v Jordánsku zůstáváte minimálně 3 noci, je poplatek snížen na 10 JOD. Na jižním přechodu mezi Eilatem a Aqabou je možné získat vízum za určitých podmínek zdarma i bez Jordan Passu (podrobněji v kapitole o tomto přechodu)

Mohu cestovat z Jordánska do Izraele a zase se vrátit na stejné vízum?

Ne, pokud nemáte vícevstupové vízum, které je ale nutné vyřídit si na ambasádě ve Vídni předem. V opačném případě dostanete po vstupu do Jordánska jednovstupové vízum, které vám opuštěním země vyprší a při návratu dostanete nové za stejných podmínek jako to první (abyste uplatnili odpuštění poplatku na základě Jordan Pass, museli byste si pořídit nový, tzn. 1 Jordan Pass = 1 vízum). Výjimkou je přechod Allenby / King Hussein Bridge. Pokud Jordánsko opustíte tímto přechodem, nezaniká vám jednovstupové vízum a můžete se (jedině opět tímto přechodem) znovu vrátit, pokud vám původní vízum stále platí (tedy neuplynulo ještě 30 dní od prvního vstupu do Jordánska)

Jak získám izraelská víza?

Nijak 🙂 Občané EU a tedy i ČR mají s Izraelem bezvízový styk. Takže je jedno, kolikrát Izrael opustíte a kudy se zase vrátíte, nebo který hraniční přechod či letiště použijete.

Jak se vyhnout izraelskému razítku v pasu?

Izrael už nějaký čas nedává razítka do pasu, ale dostanete zvláštní samostatnou kartičku opravňující k 30 dennímu pobytu. Tu byste neměli ztratit, protože ji vyžadují například vojáci na checkpointech mezi palestinskými teritorii a Izraelem. Jinak ale není povinné ji při opuštění Izraele odevzdávat.

Musíte si ale uvědomit, že důkaz o návštěvě Izraele je i jordánské razítko z pozemního hraničního přechodu mezi těmito státy. Pokud tedy budete v budoucnu cestovat například do Libanonu nebo Íránu, může to být problém (obzvlášť Libanonci jsou na to velmi citliví). Můžete požádat jordánské pohraničníky a udělení razítka na samostatný papír a většinou vám vyhoví. Nebo si jednoduše zažádejte o druhý pas z vízových důvodů a budete mít 2 platné pasy (není to překvapivě problém, sám mám z těchto důvodů 2 platné české pasy).

Jaké jsou bezpečnostní procedury na izraelských hranicích?

Mohou být velmi zdlouhavé a otravné. Ať už na letišti nebo na pozemních přechodech můžete být vyhodnoceni jako osoba vyžadující zvláštní bezpečnostní pohovor a těch může být i několik s různými pracovníky a mezi nimi můžete sedět i hodiny v čekárně. Ve většině případů to ale neplatí a vstup do země bývá hladký. Je to velmi individuální a mnoho cestovatelů má velmi rozdílné zkušenosti. Více podezřelí bývají obvykle samostatně cestující muži, lidé s arabskými kořeny nebo dvojím občanstvím, ale i cestovatelé mající v pasu razítka z jiných arabských států či třeba Íránu. Sám jsem byl vyšetřován již mnohokrát a občas to trvalo i 5 hodin, to je ale extrém. Není se ovšem čeho obávat. Bezpečnostní pracovníci jsou slušní a stačí pravdivě odpovídat na dotazy a na den, kdy překračujete hranice, si raději neplánujte další program.

Naopak vstup do Jordánska je velmi hladký, úředník se maximálně zeptá na účel návštěvy a popřeje vám šťastný pobyt.

Jaké jsou poplatky na hranicích?

Liší se na jednotlivých přechodech a jejich výši najdete u popisu jednotlivých z nich

Jaká je otevírací doba přechodů?

Ani jeden není otevřený 24/7. Konkrétní provozní hodiny najdete u popisů jednotlivých z nich. Pokud míříte směrem z Jordánska do Izraele, buďte na přechodu minimálně 3 hodiny před zavírací dobou, jinak vás z izraelské strany mohou vrátit (vlastní zkušenost).

A nyní již informace k jednotlivým hraničním přechodům od severu k jihu.

Dohromady jsou 3 a pravidla při jejich překračování se v lecčems liší. Kromě vzdáleností k různým zajímavým místům v obou zemích bude většinu cestovatelů zajímat například výše poplatku za opuštění Izraele/Jordánska nebo možnost získání jordánských víz.

Nejprve se na jednotlivé přechody podívejme na mapě.

Severní přechod Beit She’an / Sheikh Hussein, občas nazývaný Jordan river crossing.

Jordánský a izraelský hraniční terminál dělí řeka Jordán a několik km. Oběma směry vás odveze kyvadlový autobus za 1,6 JOD + 1 JOD za zavazadlo. Poplatek za opuštění Jordánska je 10 JOD a za opuštění Izraele 105 ILS.

Hraniční přechod je otevřen od neděle do čtvrtka od 6:30 do 22:00, v pátek a sobotu od 9:00 do 20:00. Přechod je zavřený během židovského svátku Yom Kippur a první den islámského Nového roku.

Překročení z Izraele do Jordánska:

Výhody:

  • Dostanete zde jordánské vízum
  • Poplatek za opuštění Izraele je nižší než na přechodu u Mrtvého moře Allenby / King Hussein Bridge
  • Je odtud blízko na turisticky zajímavá místa jako Jerash, Aljoun, Umm Qais a ani do Ammánu to není tak daleko
  • Přechod bývá málo využíván a proto je procedura překročení hranic poměrně rychlá

Nevýhody:

  • Z tohoto přechodu je velmi daleko do Petry i Wádí Rum, takže pokud chcete do Jordánska jen na skok právě kvůli návštěvě těchto atrakcí, na tento přechod rovnou zapomeňte
  • V bezprostřední blízkosti není na jordánské straně žádné větší město (nejbližší je Irbid), takže odsud budete muset taxíkem (cca. 20 JOD), nebo si objednat přistavení vozu k checkpointu za hraničním terminálem (tuto službu poskytuje půjčovna Avis).
  • Checkpoint je od terminálu vzdálen několik km a musíte k němu dojet taxíkem za cca 1,5 JOD.

Jak se na hraniční přechod dostat z Izraele?

Z centrálního nádraží v Jeruzalému jezdí autobusy do města Beit She´an, které je od přechodu vzdálené asi 7 km a odtud je potřeba si vzít taxi. Autobus jede asi 2 hodiny a stojí 42 ILS. Je také možné si v Izraeli půjčit auto s odstavením v tomto městě, kde se nachází pobočky několika společností. Autobusem do Beit She´an se samozřejmě dostanete i z jiných izraelských měst jako Tel Aviv, Nazareth, Haifa atd., jízdní řády najdete zde. Pamatujte ale, že autobusy nejezdí během Šabatu.

Překročení z Jordánska do Izraele:

Výhody:

  • Pokud plánujete návštěvu Nazaretu, Golanských výšin, případně dalších míst v severním Izraeli, je tento přechod ideální
  • Vzhledem k tomu, že se nejedná o příliš vytížený přechod, bývají procedury poměrně rychlé i tímto směrem

Nevýhody:

  • Opuštěním Jordánska tímto přechodem přijdete o platnost jednovstupového víza a pokud tedy máte v plánu se do Jordánska vracet, budete si muset na hranicích pořídit nové a nebudete se moci vrátit přes přechod Allenby / King Hussein Bridge u Mrtvého moře, kde se víza nevydávají.
  • Složitější a drahá doprava na hraniční přechod

Jak se na hraniční přechod dostat z Jordánska?

Můžete jet taxíkem z Irbidu (kolem 20 JOD), nebo si s autopůjčovnou domluvit odstavení na hranicích. Checkpoint před samotným terminálem je vzdálen několik km a budete si muset vzít taxi za 1,5 JOD.

Přechod Allenby / King Hussein Bridge u Mrtvého moře

Občas na hranicích panuje poněkud ospalá atmosféra

I zde jsou hraniční terminály obou států vzdáleny několik km a mezi nimi vás odveze kyvadlový autobus za 6 JOD + 1,5 JOD za zavazadlo. Poplatek za opuštění Jordánska je 10 JOD. Za opuštění Izraele je poplatek 182 ILS, tedy vyšší než na ostatních přechodech

Hraniční přechod je otevřen od neděle do čtvrtka od 8:00 do 20:00, v pátek a sobotu od 8:00 do 13:30. Přechod je zavřený během židovského svátku Yom Kippur a první den islámského Svátku obětování.

Tento hraniční přechod je velmi specifický. Pro všechny občany Palestiny se jedná o jedinou cestu, jak cestovat do zahraničí. Palestinci nemohou odjet do Tel Avivu a odletět. Mnoho Palestinců tento přechod také používá ke každodenní cestě do Jordánska za prací nebo k návštěvě příbuzných. Jordánci naopak tento přechod formálně nepovažují za bránu na území cizího státu a proto vám nezanikne platnost jednovstupového víza, pokud tudy zemi opustíte (a zase se tudy vrátíte) a na druhou stranu zde víza ani neudělují. Takže pokud plánujete tento přechod použít jako první pro vstup do Jordánska, budete si muset víza vyřídit předem na ambasádě ve Vídni (do 3 dnů za 60 USD) nebo v palestinském Rámaláhu (na počkání za 100 USD).

Překročení z Izraele do Jordánska

Výhody:

  • Jedná se o nejbližší a časově i finančně nejdostupnější hraniční přechod z Jeruzalému, Betlému, Jericha a je odtud kousek do Ammánu.
  • Nachází se v bezprostřední blízkosti Mrtvého moře

Nevýhody:

  • Vyšší poplatek za opuštění země oproti ostatním přechodům a k tomu vysoký poplatek za povinný kyvadlový bus mezi terminály (v poměru ke vzdálenosti asi nejdražší bus na světě)
  • Nemožnost získat jordánská víza
  • Velmi vytížený přechod

Jak se na hraniční přechod dostat z Izraele?

Vzhledem k tomu, že tento přechod je nedaleko od Jeruzalému, je sem i jednoduchá doprava. Od Damašské brány sem jezdí sdílená taxi (tzv. sherúty) každou chvíli prakticky nonstop za slušných 45 ILS včetně zavazadla a cesta trvá asi 45 minut. Žádné taxi není potřeba, sherút vás vezme až k terminálu. Ještě blíž je Jericho (cca. 10 minut) a i odtud jezdí podobné mikrobusy za 17 ILS.

Překročení z Jordánska do Izraele

Výhody:

  • Pokud jste v Ammánu, Madabě nebo u Mrtvého moře a plánujete návštěvu Jeruzalému nebo palestinských území, je tento přechod ideální
  • Při opuštění Jordánska tímto přechodem nepřijdete o svoje jednovstupové vízum a budete se moci tudy opět vrátit

Nevýhody:

  • Velmi vytížený přechod a zvláště bezpečnostní procedury na izraelské straně mohou být zdlouhavé
  • Drahý kyvadlový bus mezi terminály

Jak se na hraniční přechod dostat z Jordánska?

Na hranice se dostanete buď autobusem z Ammánu za 8 JOD nebo taxíkem za cca. 35 JOD. Taxíkem sem dojedete i z Madaby za cca. 40 JOD nebo od vašeho hotelu u Mrtvého moře za cca. 15 JOD.

Přechod Wadi Araba / Yitzhak Rabin – jižní přechod mezi Aqabou a Eilatem

Jižní přechod mezi Eilatem a Aqabou je jediný, kde můžete mezi terminály pěšky

Tento přechod mezi letovisky Eilat a Aqaba bývá často využíván turisty díky jeho dobré dostupnosti do Petry a Wádí Rum. Narozdíl od ostatních přechodů se zde mezi terminály obou států přesunete pěšky a jsou velmi blízko. Provozní doba přechodu je od neděle do čtvrtka od 6:30:00 do 20:00 a v pátek a sobotu od 8:00 do 20:00. Zavřený je na židovský Yom Kippur a první den islámského Nového roku. Poplatek za opuštění Izraele je 105 ILS a za opuštění Jordánska 10 JOD nebo 0 JOD

Tento přechod je specifický tím, že na něm lze získat víza do Jordánska zdarma i bez Jordan Pass, pokud se na vás nevztahuje jedna z následujících výjimek:

V Jordánsku strávíte méně než 3 noci (pokud 1, zaplatíte při odjezdu 60 JOD; pokud 2 a zároveň opustíte Jordánsko stejným přechodem, zaplatíte 10 JOD)

Pokud Jordánsko opustíte jiným pozemním přechodem, zaplatíte poplatek 10 JOD bez ohledu na počet strávených nocí

Pokud Jordánsko opustíte přes mezinárodní letiště v Ammánu, nezaplatíte nic bez ohledu na počet strávených nocí

Vízum dostanete na zvláštní formulář, který musíte ukázat úředníkům při odjezdu z Jordánska. Zajímavé je, že i na oficiálních webových stránkách jordánské turistické asociace (www.visitjordan.com) se objevily informace, že na tomto přechodu není možné získat víza. Opak je ale pravdou a podle všech zkušeností zde vízum bez problému dostanete.

Překročení z Izraele do Jordánska

Výhody:

  • Blízkost Petry, Aqaby a Wádí Rum činí tento přechod ideálním pro návštěvu těchto míst
  • Blízkost mezinárodních letišť Ovda a Eilat, kam létají některé nízkonákladové aerolinky z našeho regionu
  • Možnost získat jordánské vízum zdarma i bez Jordan Pass
  • Hladký průchod přes hranice – nejrychlejší ze všech přechodů

Nevýhody:

  • V případě krátké návštěvy pouze na 1 noc jsou víza drahá
  • Přechod je daleko od centrálních částí obou zemí

Jak se na hraniční přechod dostat z Izraele?

Pokud přiletíte do Eilatu nebo na letiště Ovda můžete se dostat na hraniční přechod taxíkem nebo kyvadlovou dopravou. Z Eilatu taxíkem za cca. 50 ILS, nebo z Ovdy kyvadlovým mikrobusem až do Aqaby v Jordánsku za 25 USD včetně asistence na hranicích. Z Ovdy můžete jet tímto způsobem dopravy i do Eilatu, pokud nechcete do Jordánska rovnou a bude vás to stát 8 USD. Tato služba je dostupná zde. Stránky jsou dokonce v češtině. Do Eilatu jezdí také autobusy z Jeruzalému i Tel Avivu za cca. 70 ILS několikrát denně kromě Šabatu a cesta trvá kolem 5 – 6 hodin. Vystoupit můžete i na stanici Yitzhak Rabin a dojt asi 2 km pěšky.

Ceny taxi z hranic. Doporučuji vzít si taxi jen do Aqaby. Tam najdete levnější.

Překročení z Jordánska do Izraele

Výhody:

  • Pokud jste na jihu Jordánska a plánujete cestu do Izraele, je tento přechod ideální
  • Blízkost mezinárodních letišť Ovda a Eilat, odkud létají některé nízkonákladové aerolinky do našeho regionu
  • Hladký průchod přes hranice – nejrychlejší ze všech přechodů

Nevýhody:

  • Přechod je daleko od centrálních částí obou zemí

Jak se na hraniční přechod dostat z Jordánska

Jedině taxíkem z Aqaby za cca. 10 JOD. Pokud cestujete naopak, vemte si raději taxi jenom do Aqaby a do Petry nebo Wádí Rum si ve městě vemte jiné taxi nebo mikrobus z města. Taxíky z hranic jsou předražené, ale mezi Aqabou a hraničním terminálem jiné spojení neexistuje a pěšky jít nemůžete, protože se jedná o vojenskou komunikaci. To alespoň tvrdí místní taxikáři a když se to rozhodnete ignorovat a jít pěšky, tak vězte, že vás dřív nebo pozdějc někdo zastaví a donutí vzít taxi za větší cenu než by byla původní.

Doufám, že vám můj podrobný návod bude užitečný a pokud byste chtěli s dovolenou v Jordánsku nebo Izraeli pomoct víc, můžete se na mě obrátit kdykoliv 🙂

Šťastnou cestu.

Jeden komentář

  1. […] Jak překračovat hranice mezi Izraelem a Jordánskem? […]

Líbí se vám tento článek? Sdílejte ho!

Velký okruh Jordánskem
11 denní poznávací zájezd do Jordánska v malých skupinách s českým průvodcem vás zavede nejen do skalního města Petra, ale i do Ammánu, antických památek, bilblických poutních míst, termálních lázní, hlubokých kaňonů a nádherné pouště Wádí Rum. Prostor bude i na odpočinek u Rudého a Mrtvého moře.

40 900 

Detail zájezdu