Od Publikováno: 15. 7. 20216,7 min čteníCategories: NezařazenéViews: 1175

Irán a zajímavosti: 5 důvodů proč ho navštívit

Írán patří mezi země s nejhorším mediálním obrazem a zároveň se řadí mezi destinace, které zkušení cestovatelé považují za jedny z nejkrásnějších a nejzajímavějších na světě. Pro jedny je to místo koncentrovaného zla a pro druhé země přátelských a pohostinných obyvatel s otevřenou náručí, plná historických, přírodních a kulturních skvostů. Já se řadím jednoznačně do té druhé skupiny a jsem si jistý, že každý, kdo Írán navštíví, se do tohoto tábora s radostí přidá. Vybral jsem proto 5 hlavních důvodů, proč se vydat na cestu do Íránu.

Íránská kultura, historie a památky

Írán, jakožto nástupnický stát slavné Perské říše má neuvěřitelné množství historických památek. Na seznamu kulturního dědictví UNESCO je zapsáno 22 místních pamětihodností, což Írán řadí na deváté místo na světě.

Skoro všichni si vybaví Persepolis, slavnou metropoli Perské říše, jejíž návštěva by neměla chybět v žádném itineráři. Írán ale nabízí i ohromné množství dalších krásných historických míst. Najdete tu památky antické, islámské, křesťanské, židovské i zoroastriánské a Írán se o všechny velmi řádně stará. Vydat se můžete kromě památek ve městech třeba na zříceninu assasínského hradu Alamut.

Íránská příroda

Írán je se svou rozlohou přes 1,5 milionu čtverečních kilometrů 17. největší zemí světa a tomu odpovídá neuvěřitelná rozmanitost jeho přírody. Navzdory všeobecnému přesvědčení není Írán zdaleka pokryt jen pouští, i když ta zabírá většinu jeho území. Když už je ale o nich řeč, tak poušť Lút patří mezi nejkrásnější na světě a třeba na našich zájezdech do Íránu tady nocujeme ve společnosti místních nomádů.

V Íránu ale najdete 11 ze 13 světových klimatických pásem. Třeba severozápad pokrývá deštný les v provincii Gílán se spoustou vodopádů a skvělými příležitostmi pro pěší turistiku. Na severu se nachází velehory Alborz s nejvyšší horou Damavand vysokou přes 5000 metrů, kde si můžete až do jara skvěle zalyžovat v místním vysokohorském středisku na okraji Teheránu. Íránský Kurdistán na východě vás zase nadchne zelenou kopcovitou krajinou. Pásmo severních lesů patří mezi místa s nejzachovalejšími primárními lesy na světě. Jih Íránu podél Perského zálivu zase láká nádherným panenským pobřežím vysokých útesů s ostrovy Hormúz a Qeshm, kde si na opuštěných plážích můžete odhodit jinak nutné oblečení a zaplavat si s mořskými želvami a delfíny.

Íránská města

Ve městech v Íránu se budete cítit vždy velmi dobře. Je v nich bezpečno, příjemná atmosféra a pořádek. Jako všude v regionu Středního východu i v Íránu musíte počítat s tím, že je tu rušno. I vzhledem k podnebí – žije se tu především venku, na ulici. Doprava je často chaotická. Na druhou stranu oproti městům v arabských zemích je v těch íránských poměrně klid. Charakter měst se liší podle regionu a velikosti, ale co spojuje téměř všechny, jsou místní trhy – bazary. Ty najdete vždy v centru a jsou tím nejlepším místem, kde poznáte autentický místní život.

V Tabrízu na severozápadě Íránu najdete jeden z největších původních trhů na světě. Neméně působivý objevíte v Kazvínu, městě, které je branou krásné provincie Alamut. Hlavní město Íránu, Teherán, mnoho turistů často podceňuje. Není to historické město, ale jeho poloha přímo na úpatí velehor je opravdu působivá. Na jeho severním okraji se můžete vydat stezkami podél vodopádů rovnou do hor. Nádherný je Kašán, pouštní oáza s honosnými kupeckými domy, starým bazarem a překrásnými zahradami. Yazd je starobylé město z hliněných domů, kde se snadno ztratíte v úzkých uličkách. Isfahán je často považován za nejhezčí íránské město. Najdete na něm jedno z největších náměstí na světě s nádhernými mešitami, kamenným mostem přes řeku, podloubí s bazary a starou křesťanskou arménskou čtvrť. Šíráz ležící blízko Persepole vás zase zaujme uvolněnou studentskou atmosférou.

Íránský venkov

V Íránu najdete spoustu vesnic, kde se čas téměř zastavil. Přinejmenším musím zmínit Meymand na seznamu UNESCO, kde najdete domy vytesané ve skále, kde místní obyvatelé žijí polonomádským životem už několik tisíc let. Elektřina a silnice sem byly přivedeny teprve před pár lety. V jednom takovém jeskynním domku přespáváme i během našich cest do Íránu. Za návštěvu stojí i Abyaneh, horská vesnice mezi Kašánem a Isfahánem, kde stále přežívají staré tradice. A pokud se vydáte až na západ do Kurdistánu, navštivte třeba Palangan, krásnou vesnici na strmém svahu nad údolím řeky, kde střecha jednoho domu domu slouží jako terasa tomu nad ním.

Íránská pohostinnost

Můžete mít stokrát zemi s krásnou přírodou a památkami, ale co dělá z Íránu jednu z nejlepších cestovatelských destinací světa jsou místní obyvatelé. Všichni, kdo Írán navštívili, se skoro zázračně shodují, že takhle přátelské, pohostinné a nezištné lidi ještě nepotkali. V Íránu můžete hodit za hlavu strach z turistických pastí a předražených turistických lákadel. Všichni vám dají najevo, jak jsou vděčni a váží si toho, že jste se do Íránu rozhodli vypravit. Íránci jsou družní, společenští a rádi si s vámi popovídají. Pozvou vás na čaj, něco k jídlu, ale nemusíte za tím hledat žádnou past. Jsou hrdi na svou zem a kulturu, ale nikdo z nich vám nebude vnucovat svůj pohled na svět. Íránci jsou nám vlastně kulturně blíž, než byste si možná mysleli. Patří, stejně jako my, k indoevropské jazykové větvi a i kulturně najdeme spoustu společných prvků. To se těžko popisuje, prostě musíte přijet.

Íránská kuchyně

V neposlední řadě je to vždy jídlo, které dělá pomyslnou tečku za dojmy, které si z návštěvy jakékoliv země odnesete. A v případě Íránu je to tečka víc než lahodná. Perská kuchyně je vynikající, rozmanitá, čerstvá a chutná většině Evropanům.

O íránské kuchyni ale chystám samostatný blog, protože si ho zaslouží, takže nás sledujete 🙂

Jeden komentář

  1. […] Podívejte se na 5 důvodů, proč Írán navštívit! […]

Líbí se vám tento článek? Sdílejte ho!

To nejlepší z Íránu
16 denní autentický poznávací zájezd do Íránu s českým průvodcem. Navštívíme ty největší skvosty tajuplné Perské říše, nádherná města jako Isfahán, Kašán, Yazd a Širaz. Prozkoumáme velkolepou starověkou Persepolis. Vydáme se do pouště, ale i do hor a vesniček severního Íránu.

59 900 

Detail zájezdu