Od Publikováno: 17. 7. 20229,5 min čteníCategories: NezařazenéViews: 4450

Jací jsou Kurdové: povahy a zvyky

Aktualizováno: 11. 11.

V posledních letech o kurdském etniku slýcháváme poměrně často, a to především v souvislosti s válkou proti Islámskému státu.

Avšak veškeré informace, které se k nám zprostředkovaně dostávají, v nás mohou vyvolat o kurdském národu mylné představy. V následujících řádcích se proto podíváme na to, jací Kurdové doopravdy jsou a co je pro ně typické.

A nakonec samozřejmě můžete vyrazit poznat pohostinné Kurdy osobně na našich poznávacích zájezdech do Kurdistánu.

Kdo to jsou Kurdové

Kurdové jsou příslušníky největšího etnika na světě bez vlastního státu. Obývají souvislé území nesoucí název Kurdistán nacházející se na Blízkém východě.

Přečtěte si i velkého průvodce Kurdistánem.

Rozmístění Kurdů po světě

Blízký východ se může jevit jako docela široký pojem, pojďme se tedy na tuto problematiku podívat o něco blíže. Kurdové jsou obyvatelé hor a údolí, kteří žijí v pásmu táhnoucím se od západního Íránu, přes severní Irák a Sýrii, až po východní Turecko. Zastoupení Kurdů v jednotlivých oblastech je přitom následující:

  • Turecko: 15,7-25 %
  • Írán: 7-10 %
  • Irák: 15-23 %
  • Sýrie: 9-15 %

Za zmínku stojí také početné diaspory v západní Evropě, především pak v Německu a Nizozemí.

Kurdům se nikdy nepodařilo vytvořit jednotnou velkou a mocnou říši a v současné době – především z důvodu geopolitického směřování – už o jednotném Kurdistánu ani příliš nemluví. Existuje zde totiž řada politických stran, milic a skupin s velice rozdílnými zájmy. Navíc, i kdyby se etnikum přece jen sjednotilo, nezávislosti by nedosáhlo bez boje, neboť sedí na ropě a úrodné půdě, která se všem vládám hodí.

Jací jsou Kurdové?

Problematiku území však již necháme stranou a namísto toho si povíme něco o tom, jací vlastně Kurdové jsou.

O Kurdech se říká, že jsou to velmi přátelští a pohostinní lidé. Také k cizincům se chovají s nesmírnou náklonností a snaží se, aby si odnesli jen ty nejpříjemnější zážitky. Kurdové mají rádi sporty, dobré jídlo a tanec, které si s oblibou vychutnávají při svátcích a dalších významných událostech. Jednou z nich je například svatba. Kurdové jsou silně rodinně orientovaní, a oslava kurdského manželství pro ně tak nabývá zvláštního významu. Berou se poměrně mladí, kolem 17-18 let.

Za zmínku stojí také souvislosti týkající se kmenového vedení. To je sice dědičné, avšak jednotliví vůdci jsou vybírání na základě svých kvalit a schopností. Ty by rozhodně měly zahrnovat štědrost, integritu a schopnost jednat s vládními úředníky.

Tradiční oděvy Kurdů

Tradiční oděv pro muže

Mužský tradiční oděv sestává z pytlovitých kalhot, které jsou buď barevné nebo naopak v tlumených zemitých tónech, a prosté košile s plnými rukávy, přes kterou často nosí vesty či bundy. Tento „outfit“ je pak doplněn velkým páskem nebo šerpou kolem pasu. Tradiční kurdský oděv pro muže zahrnuje také turban omotaný kolem hlavy a v neposlední řadě dýku zastrčenou za velkou šerpu v pase.

Tradiční oděv pro ženy

Ženský tradiční oděv se vyznačuje především svou barevností. Nejčastěji se nosí dlouhé barevné šaty doplněné sakem nebo vestou, případně pak barevné kalhoty a pásky. Všemi barvami hraje také obuv, která bývá vyšívaná korálky či drahými kameny. Nicméně je třeba podotknout, že ve vyšším věku se ženy uchylují spíše k tmavším a zemitějším odstínům. Opomenout nesmíme ani šperky, ty nosí všechny ženy bez ohledu na věk. Faktem však je, že starší ženy mohou nosit šperky o něco dražší, a to zvláště tehdy, pokud je dostaly jako věno od rodiny svého muže.

Ač se zajisté najde celá řada příznivců tradičního kurdského odívání, obecně tento styl oblékání spíše upadá a Kurdové se oblékají podle toho, v jaké konkrétní zemi žijí. Nebrání se přitom ani módě ze západních zemí.

Kulturní dědictví

Nelehká historie Kurdů a z toho plynoucí územní uspořádání (včetně toho současného) se zcela přirozeně podepsaly i na kultuře tohoto etnika. Ta je z důvodu prolínání mnoha vlivů a tendencí značně heterogenní, avšak neméně hodnotná.

Literatura

Kurdská kultura má poměrně bohatou ústní tradici. Velice populární jsou epické básně zvané lawj, které často pojednávají o dobrodružství lásky nebo bitvy. Za zmínku stojí také literární dílo Mem û Zîn, které do určité míry připomíná příběh Romea a Julie a které Kurdové považují za svůj národní epos.

Hudba a tanec

Stejně jako jiné národy, i Kurdové mají své tradiční lidové písně. Hudebník, který tyto písně hraje, se nazývá Dengbej. Tradiční hudba se hraje na flétnu, bubny a nástroj připomínající kytaru – „ut-ut“. Kurdské písně jsou známé svou epickou povahou a často opěvují slávu bájných králů a kurdských hrdinů.

Vedle hudby Kurdové zbožňují také tanec. V kurdské kultuře přitom existuje mnoho rozmanitých druhů tanců – záleží na tom, kdo z jaké oblasti pochází. Jedná se vesměs o tance komunitní, kdy ženy a muži tančí pospolu. K typickým tancům se řadí Dilan, Geryan, Sepe a Chapi.

Řemesla a umění

Jedním z nejvýznamnějších kurdských lidových řemesel je tkaní koberců. Často narazíte na medailonové a geometrické vzory a květinové motivy „mina khani“. Z hlediska barev dominují odstíny modré, zelené, šafránové, terakotové a pálené oranžové.

Při tkaní tradičních kurdských koberců jsou hojně využívány kurdské symboly. Zajímavostí je, že ze sledu použitých symbolů lze vyčíst sny, přání a naděje toho či onoho výrobce. Mezi další typická řemesla patří vyšívání, zpracování kůže a zdobení kovů.

Sport

K populárním sportům řadíme fotbal, wrestling, lov, střelbu, závody na koních (zejména ve venkovských oblastech) a v neposlední řadě tzv. „cirit“. Cirit je tradiční sport zahrnující házení oštěpem, zatímco jezdec jede na koni. Cílem je bodovat házením tupého dřevěného oštěpu na jezdce soupeřova týmu.

Náboženství

Vyznáním jsou Kurdové především sunnitští muslimové, najdou se mezi nimi ale i šíité. Mimoto zde najdeme také spoustu dalších menšin, jako jsou ateisté, agnostici, jezídi, zoroastriáni, křesťané či židé. Ač se jedná hlavně o vyznavače islámu, jsou vůči ostatním náboženstvím poměrně tolerantní.

Kurdská kuchyně

Kurdská kuchyně je obdobně jako již výše zmíněná kultura poněkud heterogenním pojmem, neboť integruje íránské, turecké a arabské kulinářské zvyky. I přesto si však zachovává svou svébytnost.

Vzhledem k tomu, že rozsáhlá oblast Kurdistánu nemá přístup k moři, je kurdská kuchyně kontinentálního typu a odráží návyky života v horách. V minulosti vedli Kurdové tradiční kočovný způsob života, který příliš nezahrnoval obdělávání orné půdy a zemědělství jako takové, ale spíše jen chov hospodářských zvířat, díky němuž se jedním z nejdůležitějších zdrojů výživy stalo maso.

Masové pokrmy nejčastěji sestávají z jehněčího a kuřecího masa podávaného tradičně s rýží nebo chlebem. Díky velkému množství řek a jezer jsou zde populární také sladkovodní ryby, typicky pstruzi.

Významné místo v kurdské kuchyni zaujímají také mléčné výrobky, jako jsou sýry, smetana nebo jogurty vyrobené z ovčího či kravského mléka. Dále kurdská strava zahrnuje širokou škálu ovoce a zeleniny. Z ovoce jsou to především hrozny, jablka a fíky, ze zeleniny pak okurky a rajčata. Oblíbeným kurdským nápojem je černý čaj.

Celkově se příprava kurdských pokrmů vyznačuje svou jednoduchostí. Co se týče stolování, Kurdové obvykle jedí vsedě na podlaze a jídla jsou podávána na malém plátně uprostřed místnosti. Tradičně se podávají teplé i studené pokrmy a sladkosti najednou.

Mezi běžná jídla Kurdů patří například kifta (kořeněné masové kuličky nebo sekaná), chlebové placky naan či dolma (zeleninou plněné vinné listy).

komentáře

  1. […] jsme také detailní článek o Kurdech, Berberech, nebo […]

  2. […] Mohlo by vás také zajímat: Kdo jsou Kurdové a jaké mají zvyk? […]

  3. […] stará žena je přesvědčena, že mezi nimi svého syna najde. Spolu s vnukem podnikají cestu z kurdských hor do Babylonu a při svém putování se setkávají s různými lidmi majícími podobný osud. […]

  4. […] proč jde o zemi tak zajímavou. Asi 61 % populace tvoří Peršané, své zastoupení tu mají i Kurdové, Lůrové a Balúčové. Všechny spojuje bohatá […]

Líbí se vám tento článek? Sdílejte ho!

Divokým Kurdistánem
Poznávací zájezd do Iráckého Kurdistánu vás seznámí s bohatou a často pohnutou historií Kurdů. Navštívíme živá města jako Erbíl, Dohuk a Sulehmánie, vysoké hory s nádhernou přírodou i magickou svatyni Jezídů.  To vše s českým i místním průvodcem.

59 900 

Detail zájezdu