Od Publikováno: 7. 6. 202015,3 min čteníCategories: NezařazenéViews: 1636

Jordánsko není jen Petra – tipy mimo hlavní turistické trasy!

Od roku 2018 operuje Ryanair přímé linky mezi Prahou a Ammánem a Jordánsko se z exkluzivní exotiky stalo jednoduše dostupnou destinací. Všichni cestovatelé míří hlavně do Petry, ale tohle malé a bezpečné království nabízí mnohem víc. Vydejte se na mnou osobně navštívená, vyzkoušená a méně známá místa, kde se nebudete mačkat v davu s ostatními turisty. A jako bonus si užijete i Petru proti proudu.

Madaba, mozaikové město

Když se mě lidé ptají, kde začít cestu po Jordánsku, vždy jim odpovím, že v Madabě. Toto malé městečko ležící blízko mezinárodního letiště (blíž než samotný Ammán) je ideální základnou pro několikadenní ubytování a výlety do okolí. Město samotné je významné svou křesťanskou komunitou, několika kostely a hlavně mozaikami, jejichž výroba tu má dlouhou tradici. V pravoslavném kostele sv. Jiří se na podlaze nachází nejstarší dochovaná mapa Blízkého východu, z věže katolického kostela sv. Jana Křtitele je krásný výhled a v jeho sklepích můžete objevovat ruiny dávného chrámu.

Z Madaby je to kousek k Mrtvému moři, na bájnou horu Nebo, odkud Mojžíš pohlédl na zemi zaslíbenou, do starých termálních lázní Hot Ma´in a k vodopádům ve Wádí Mujib. V rámci jednodenních výletů odtud můžete prozkoumávat krásy severního a východního Jordánska, jako jsou antické rozvaliny Jerash a Umm Qais, pouštní zámky, muslimský hrad Ajloun a mnohem víc.

Pouštní zámky a mokřady Azraq

Na východ od Ammánu se v poušti nachází několik zámečků, které vybudovala ummájovská dynastie ve 12.století jako svá letní sídla určená pro relaxaci a odpočinek. Nejdříve narazíte na zámek Kharana, který na první pohled vypadá jako pevnost, ale klame tělem. Úzké průduchy totiž nesloužily jako střílny, ale důmyslný systém ventilace a válcovité věže neměly funkci obrannou, ale pouze okrasnou. Asi 20 minut dál na východ leží zámeček Amra, který je dokonce zapsán na seznamu UNESCO. Nikdy nesloužil trvalému osídlení, ale jako místo radovánek a kratochvílí ummájovským šlechticům. Byly zde soukromé lázně a na stěnách se dochovaly unikátní fresky s erotickým poddtextem, což je na islámský svět něco zcela mimořádného. Svou stopu zde zanechal významný český religionista a badatel Alois Musil, který Amru v 19. století objevil.

Ještě dál na východ, blízko hranic se Saúdskou Arábií se nachází město Azraq, kde najdete pevnost, na které na počátku 20. století působil i slavný Lawrence z Arábie. Ve městě je také přírodní rezervace, mokřady s významným hnízdištěm stěhovavých ptáků, která byla ale v minulém století téměř vysušena kvůli zavlažování a čerpání pitné vody pro Ammán. Dnes se postupně obnovuje a její návštěvou přispějete na dobrou věc. Když se budete do Ammánu nebo Madaby vracet severní cestou, neminete jeden z největších pouštních zámků Al Hallabat. Najdete tu vodovodní systém, mozaiky a malé lázně. Původně byl součástí římského systému pevností podél obchodní stezky do Damašku a později ho Ummájovci přestavěli na venkovské panství.

Rezervace a muslimský hrad Ajloun

Na severu Jordánska, ještě kus cesty za nádherným a hojně navštěvovaným antický městem Jerash se nachází hrad Aljoun. Byl postaven muslimskými panovníky ve 12. století na původním křesťanském klášteře a svou inspiraci hledali stavitelé u křižáků. Hrad je citlivě zrekonstruován a nabízí nádherné výhledy do krajiny severního Jordánska. V okolí se nachází přírodní rezervace nabízející ubytování ve vkusné Eco-lodgi nebo kempu. Je zde možnost několika moc pěkných vyhlídkových treků zalesněnou krajinou, kde budete s největší pravděpodobností jedněmi z mála turistů, kteří se oblast rozhodli prozkoumat víc než jen návštěvou hradu.

Antický Umm Qais s výhledy na Sýrii a Golanské výšiny

Na úplném severu Jordánska na čtyřmezí se Sýrií, Izraelem a okupovanými Golany se na vysokém útesu náhorní plošiny nachází pozůstatky řecko-římského města Umm Qais. Nepatří mezi největší, ani nejzachovalejší, ale svou polohou a krásnými výhledy je jedním z nejpůsobivějších vůbec. Je postaveno z černého čedičového kamene, což mu dodává punc zvláštnosti. Ani sem nemíří davy turistů a budete mít příležitost si toto místo vychutnat pěkně v klidu.

Kaňon Wádí Mujib s vodopády a divokou řekou

Až vás přestanou bavit historické památky, vydejte se do přírody. Mnoho lidí to možná překvapí, ale i ve vyschlé pouštní krajině v blízkosti Mrtvého moře se ukrývá divoká řeka s 20 metrů vysokým vodopádem. Jordánský Grand Canyon, jak se Wádí Mujib občas přezdívá, nabízí možnosti různě náročných výletů. Ty nejzajímavější vás provedou přímo skrz divokou řeku, kde můžete plavat, lézt po skalách, skákat do vody nebo si slanit vodopád. Kaňon je přístupný od dubna do října a nikdy nevysychá díky přehradě na horním toku řeky, která průtok reguluje. Po adrenalinovém zážitku si můžete odpočinout u Mrtvého moře.

Královská cesta

Pořekadlo, že i cesta je cíl platí o královské silnici, nebo-li King´s Highway, dvojnásobně. Panoramatická silnice vedoucí z Madaby až do Petry vás provede přes několik kaňonů s nádhernými vyhlídkami a zaručeně budete každou chvíli zastavovat, abyste se dostatečně pokochali impozantní scenérií. Po cestě můžete navštívit velkolepý křižácký hrad Karak, jeho ne tak známého, ale o to méně navštěvovaného bratra Shobak nebo třeba termální prameny Afra, které leží úplně stranou zájmu turistů. Můžete si tu zarelaxovat v horkých bazénech s místními ve skalnatém údolí a pokračovat dál na jih. Při cestě do Petry se vás bude navigace snažit vzít po rychlejší, ale nezajímavé pouštní dálnici plné kamionů. Nenechte se přesvědčit a namiřte si to po této nádherné silnici, která kopíruje dávnou obchodní stezku vedoucí z Alexandrie do Damašku. Jeďte pomalu a buďte pozorní – narazíte i na bezejmenné římské ruiny, kde se neplatí žádný vstup.

Biosférická rezervace Dana

Na královské cestě, téměř na jejím konci, se nachází největší jordánská přírodní rezervace Dana. Většina turistů ji ve spěchu za vidinou návštěvy Petry ponechá bez povšimnutí, což je ale obrovská škoda. Zastavte ve starobylé, stejnojmenné osmanské vesnici, která slouží jako základna pro objevování rozsáhlé rezervace. Doporučuju tu přespat a vydat se na některý z různě náročných treků. Příroda zde vykouzlila působivou scenérii rozeklaných skal a hlubokých kaňonů. Pokud nespěcháte, můžete si užít i několikadenní túru a nocovat v některém z tábořišť, luxusní Eco-lodgi, nebo přímo pod hvězdami. Z Dany se dá dojít dokonce až do Petry a tenhle trek, který trvá 3 – 5 dní, byl redakcí časopisu National Geographic označen za jeden z 15 nejhezčích na světě.

Jordan Trail – projít Jordánsko pěšky od severu k jihu

Tohle je tip pro opravdové fajnšmekry a milovníky pěší turistiky. V roce 2016 byla s velkým úsilím místních nadšenců i jordánské vlády a za vydatné pomoci ze zahraničí vytvořena stezka dlouhá 650 km vedoucí z nejsevernějšího místa Jordánska (Umm Qais) na úplný jih (Rudé moře, Aqaba). Celou trasu lze absolvovat za 40 dní a každý rok na jaře se pořádá organizovaný pochod, kterého se můžete zúčastnit. Po cestě je možné spát v připravených tábořištích i u místních dobrovolníků a trasa vede přes ta nejhezčí místa Jordánska. Na severu budete procházet mnoha malými zemědělskými vesnicemi, kde donedávna turistu nikdo neviděl a na jihu projdete opuštěnou divočinou, kde naopak zažijete pocit opravdové svobody. Málokdo má možnost vydat se na tak dlouhou cestu, ale dobrá zpráva je, že si můžete vybrat jen jeden úsek a Jordan Trail si užít aspoň na pár dní kdykoliv během roku. Jeho nejhezčí část vede právě z Dany do Petry a měří 76 km. Více informací v angličtině najdete na https://jordantrail.org/

Z Malé Petry přes Klášter k Pokladnici

Skalní město Petra do výčtu míst mimo hlavní turistické trasy na první pohled nepatří, ale na druhou stranu, kdo by jel do Jordánska a nenavštívil Petru? Je to právem jeden z novodobých divů světa a v žádném itineráři nesmí chybět. Existuje ale jedna možnost, jak si Petru užít trochu netradičně s méně turisty a doslova proti proudu. Ten fígl spočívá v tom, že do Petry vejdete zadním vchodem. Zatímco každé ráno davy turistů proudí hlavní branou skrz úzkou soutěsku Siq, aby spatřily ikonickou Pokladnici, vy se můžete v klidu vydat do takzvané Malé Petry (Little Petra), která leží asi 8 km jízdy od prodejny vstupenek. Když si pořídíte Jordan Pass, nemusíte se návštěvou prodejny vůbec zdržovat a třeba rovnou přespat ve vesnici Al Baydha. Malá Petra je komplex několika skalních chrámů, kam se neplatí vstup a potkáte tam jen pár podobně nadšených cestovatelů. Odtud se můžete zadní cestou vydat na působivou trasu do samotné Petry a jako první dojdete dopoledne ke Klášteru, kam většina turistů dojde až po obědě, protože to je poslední místo, které při konvenční prohlídce Petry navštíví. Výhodou je i to, že půjdete seshora a a vyhnete se stoupání do 800 schodů. Navíc nemusíte jít stejnou trasu dvakrát, protože od začátku budete mířit ke vchodu. Jako zlatý hřeb dne pak dojdete ke známé Pokladnici a odtud je to už kousek do města Wádí Musa, kde se můžete ubytovat.

Nejhezčí poušť světa Wádí Rum

Z Petry je to necelé 2 hodiny jízdy do nádherné pouštní krajiny Wádí Rum, která je dodnes obývaná beduínskými kmeny. Můžete si tu dopřát spaní v poušti v tradičním kempu nebo přímo pod hvězdami, jízdu v jeepech, písečné duny, trekování a zažít pravou beduínskou pohostinnost. O Wádí Rum nám vyšel článek na stránkách českého Lonely Planet, tak jejich web a Facebook sledujte.

A kam dál?

Jordánsko toho nabízí opravdu mnoho a tohle byl jen výčet několika míst a aktivit, která mám osobně nejradši. Máte chuť objevit Jordánsko osobně?  Nechte si naplánovat dovolenou na míru nebo se připojte k jednomu z našich jedinečných zájezdů do Jordánska v malých skupinách, které osobně doprovázím.

Další tipy na zajímavá místa si můžete prohlédnout na následující mapě.

Líbí se vám tento článek? Sdílejte ho!

Expedice do Petry
Dobrodružně laděná expedice je jako stvořená pro milovníky přírody a pěší turistiky. Půjdeme pět dní pěšky do Petry mimo turistické trasy s místními beduíny. Nezapomeneme ale ani na krásnou poušť Wádí Rum, odpočinek u Rudého moře a návštěvu dalších přírodních skvostů Jordánska.

42 900 

Detail zájezdu