Od Publikováno: 5. 8. 202120,4 min čteníCategories: NezařazenéViews: 6047

Jordánsko: nejčastější věci, které vás zajímají

Jordánsko je nádherná země, která vás zaujme svou skvostnou přírodou, ale hlavně pro nás Evropany tolik odlišnou atmosférou. Máme pro vás odpovědi na otázky, které v souvislosti s Jordánskem nejčastěji padají. Na praktické otázky k dovolené, vízu apod. se podívejte sem.

Jaké jsou nejzajímavější památky v Jordánsku?

Největším tahákem je nepochybně slavné skalní město Petra. Za návštěvu ale stojí i údajná nejkrásnější poušť světa Wadi Rum, která je zároveň domovem, beduínů a někdejším působištěm Lawrence z Arábie.

Zajímavý je i Jerash, obrovské antické město starodávných Řeků, nebo biblická hora Nebo či prastaré město Madaba. Tyto i další památky si prohlédnete během zájezdu Velký okruh Jordánskem.

Jak cestovat do Jordánska?

Nejlevnější letenky do Jordánska vždy koupíte přímo na webu nízkonákladových aerolinií Ryanair nebo Wizzair. Od listopadu do března obvykle bývají přímo spoje z Prahy. V ostatních měsících můžete letět výhodně z Vídně. A Jordánsko je blíž než si možná myslíte. Stačí 4 hodiny letu a jste v jiném světě. Pokud nevíte, jak na to, ozvěte se mi na e-mail hamidi@hamidi.cz nebo zavolejte na tel. číslo +420 777 223 024! Rád vám pomůžu nebo poradím s výběrem.

Nebo se rovnou podívejte na širokou nabídku našich zájezdů do Jordánska a vyberte si, co vám bude nejvíc vyhovovat.

Časový posun v Jordánsku

Jordánsko před pár lety zrušilo letní čas a proto je tam v období našeho letního času o jednu hodinu více a během zimního času je rozdíl plus dvě hodiny.

Jaká je v Jordánsku měna?

V Jordánsku se platí dinárem, zkratku má JOD, který se dělí na 100 piastrů a 1000 filů. Jordánský dinár má fixní kurz k americkému dolaru, takže pro nás je výhodné, když je dolar slabý. Jordánsko je především hotovostní ekonomika, platby kartami se sice rozšiřují, ale není to samozřejmost. Zvláště v menších obchodech a na trzích se bez fyzických peněz neobejdete.

Místní o dináru mluví jako o JD (džejdý)

Jaký je kurz dináru?

Za 100 amerických dinárů dostanete 71 jordánských dinárů, to je pevné. Za eura dostanete podle toho, jak se pohybuje kurz euru k dolaru. Na české koruny to aktuálně (k 1.8.2023) vychází takhle:

1 JOD = 31 CZK

Kde si v Jordánsku vyměnit nebo vybrat peníze?

Můžete si vybrat z bankomatu, což je dnes asi nejpohodlnější a i nejvýhodnější varianta. Ověřte si ale kurzy a poplatky se svou bankou. Bankomaty v Jordánsku omezují maximální částku v rámci jednoho výběru. Podle banky se pohybuje v rozmezí 200 – 500 JOD. Jordánské banky mají fixní poplatek za výběr v rozmezí 3 – 5 JOD bez ohledu na vybíranou částku. Vyplatí se proto vybrat větší sumu najednou.

Podmínky vstupu do Jordánska

Vstup do Jordánska je jednoduchý. Víza není potřeba vyřizovat předem,  ale dostanete je jednoduše na letišti na počkání za 40 JOD (možno platit kartou). Je potřeba si ale zkontrolovat platnost cestovního pasu, která musí být ještě minimálně 6 měsíců po plánovaném návratu.

Jordan Pass

Pokud si pořídíte turistickou kartu Jordan Pass, nebudete za víza už nic platit. Navíc v něm máte zahrnuty vstupy téměř na všechny památky a jiné turistické atrakce v Jordánsku. Například vstup do Petry stojí samostatně 50 JOD na jeden den. Za 70 JOD se tedy Jordan Pass jednoznačně vyplatí a ušetříte.

Pozemní hranice do Jordánska

Do Jordánska můžete vstoupit také přes pozemní hraniční přechody z Izraele, které jsou 3. Jejich překračování má svá pravidla a podrobněji se o tom můžete dočíst v samostatném článku.

Jazyk a komunikace

Jak se v Jordánsku mluví?

Uslyšíte zde především arabštinu, ale protože na zdejší život měli velký vliv i Britové, nezřídka se setkáte s angličtinou a například dopravní cedule bývají vyvedeny v obou jazycích.

Jaké jsou základní fráze pro komunikaci?

Když cestujete do cizí země, vždy můžete místní mile překvapit tím, že ovládáte aspoň pár základních frází v jejich jazyce. Jak to vypadá v arabštině?

  • Dobrý den – as-salam ‚alaykum / marhaba (méně formálně)
  • Na shledanou – ma´a salama
  • Dobrou noc – laylah sa’idah
  • Jak se máš/máte? – keef halak?
  • Jmenuji se… – … ismee.
  • Odkud jsi/jste? – Min ayn anta? (muži), Min ayn anti? (ženě)
  • Jsem z Česka… – ana min tčíkíja
  • Dobrou chuť – saha
  • Nerozumím – la afham
  • Nevím – la a’rf
  • Kolik to stojí? – Bikam hadha? (muži), Bikam hadihi? (ženě)
  • Promiň/te – asif
  • Prosím – min fadlika
  • Děkuji – shukran

Jaké jsou v Jordánsku zvyky?

  • Jordánské rodiny, zvlášť ty, které žijí na venkově, u sebe rády nechávají přenocovat cizince. Jsou vítáni, a když odmítnou pozvání ke stolu, hostitele tím urazí.
  • V Jordánsku žijí muslimové, od toho se odvíjí například zákaz konzumace vepřového masa a omezená konzumace alkoholu. Možná si všimnete stravovacích zařízeních, v nichž konzumují jen muži.
  • V Jordánsku se smí kouřit snad úplně všude – klidně i v prostředcích hromadné dopravy nebo v obchodech.
  • Na jordánském venkově potkáte ženy s tetováním, které je má chránit ve válce, ale i před zlými silami a nemocemi.
  • Když si v restauraci objednáte jídlo, zpravidla vám obsluha zdarma donese i čaj.

Jaké náboženství v Jordánsku převažuje?

Obyvatelstvo Jordánska tvoří z 98 % Arabové a přes 80 % jsou sunnitští muslimové. Dále 1 % tvoří Čerkesové a 1 % Arméni. Oficiálním státním náboženstvím je islám, ke kterému se hlásí asi 96 % obyvatel. Zbytek populace představují křesťané a několik tisícovek Drúzů (zejména v okolí města Azraq).

Je nějaké téma, kterého je lepší se při komunikaci vyvarovat?

Rozhodně se nepouštějte do diskuze o náboženství a náboženských praktikách nebo o politice. Není vhodné ptát na manželku, dceru a obecně ženy rodu. Vyhněte se rozhovorům o ateismu.

Země, fauna a flóra

Kde Jordánsko leží?

Jordánsko je zemí Blízkého východu. Sousedí s Irákem, Izraelem, Palestinou, Saudskou Arábií a Sýrií. Díky poloze u Akabského zálivu má přístup k Rudému moři. Všechny základní informace k zemi i s čísly najdete zde.

Kdy je nejlepší jet do Jordánska?

Nejlepší je cestovat do Jordánska na jaře a na podzim, abyste se vyhnuli opravdovému horku. V dubnu a květnu se teploty pohybují od 23 do 27 °C a v noci je kolem 15 °C. V březnu a listopadu bývá průměrně 20 °C a v noci klesají pod 15 °C.

V Jarních měsících se jordánská příroda krásně zazelená a rozkvete.

Jaké je v Jordánsku zima?

V Jordánsku panuje suché subtropické klima. V zimě je tady průměrná teplota 8 ˚C. Na pobřeží Rudého moře a v Aqabě je příjemně i v zimních měsících. Období dešťů zde panuje mezi listopadem a dubnem.

Jaká je v Jordánsku příroda?

Jordánsko vás překvapí rozmanitou přírodou. Poušť, skalní útvary, kamenitá úbočí, údolí a soutěsky, to nejspíš očekáváte. Klidně tu ale můžete narazit i na vřesoviště a močály, tedy na severu země. Úžasné je, že nejníže položený bod se nachází 400 m pod hladinou moře a ten nejvyšší téměř 2 000 m nad ní.

Jak vypadá v Jordánsku hospodaření s vodou?

Jordánsko patří mezi nejsušší země na světě. Likvidační dopady má nedostatek vody na zemědělství, které se postupně stalo zcela závislým na zavlažování. S výpadky dodávek se pravidelně potýká většina domácností i průmyslová výroba.

Kde leží Šaránské hory v Jordánsku?

Šaránské hory, známé spíše pod názvem Šárské hory, můžete obdivovat během cesty do skalního města Petra. Jednotlivé skály se mnohdy tyčí až do výšky 300 metrů.

Jsou v Jordánsku řeky a jezera?

Nejznámějším jordánským jezerem je nejspíš Mrtvé moře, bezodtoké slané jezero mezi Jordánskem, Izraelem a Palestinou. Se svými 420 m pod hladinou moře je nejníže položeným slaným jezerem na světě. Jeho salinita dosahuje 33,7 %. Psali jsme o něm samostatný článek.

Z řek můžeme jmenovat Jarmúk, Jordán a Zarká. Nejznámější je určitě posvátná řeka Jordán, který protéká Velkou příkopovou propadlinou. Je největší řekou Jordánska, ale i Palestiny a Izraele a je dlouhá 251 km.

Jaký hmyz žije v poušti?

V poušti můžete narazit na různé druhy pavouků, brouků a také škorpionů. Na poslední jmenované dejte pozor, jsou jedovatí.

Jaká zvířata žijí v Jordánsku?

Když se mluví o Jordánsku, všichni si hned představí velbloudy. Těmi to ale nekončí. Obvyklí jsou i koně a oslíci. V rezervacích pak žijí například jezevci, vlci, šakali nebo gazely.

Dá se v Jordánsku surfovat?

Bohužel. V Jordánsku se nesurfuje, nejsou tam pro to vhodné podmínky. Můžete ale vyrazit do Maroka, kde jsou naopak jedny z nejlepších surf spotů na světě.

Jsou v Jordánsku pláže?

V Jordánsku jsou nádherné pláže. Některé najdete u Mrtvého moře, jako třeba Amman Beach, která je dlouhá asi 100 metrů a rostou na ní i stromy, takže tu není nouze o stín. O dva kilometry dál najdete luxusní soukromou pláž O Beach.

K dalším skvostům patří South Beach v Akabě u Rudého moře, kterou ocení nejen koupající se, ale hlavně ti, kteří nadšeně objevují podmořský svět – najdou tu totiž úžasné korály. Takže jde o nejlepší místo pro potápění v Jordánsku. Krásná je také Berenice Beach Club s korálovými útesy hned u pobřeží. Najdete tu i řadu veřejných a městských pláží.

Jaká je v Jordánsku etnicita?

Přibližně polovina obyvatel Jordánska je palestinského původu, imigranti a jejich potomci, kteří prchali před válkou. Druhá část jsou původní Jordánci z nichže většina se hlásí k beduínským kořenům a kultuře. Najdeme zde i mnoho Iráčanů, Syřany prchající před situací ve své vlasti, ale i Egypťany, Indonésany a lidi z jižní Asie.

Nápoje a stravování

Pijí Jordánci pivo?

Ačkoli je Jordánsko z 90 % muslimská země a muslimům je alkohol zapovězen, v Jordánsku se vaří pivo! A taky se tu pije. Je tak dobré, že jde i na export do USA, Číny i do Evropy. Pivo z pivovaru Carakale si přímo v Jordánsku koupíte v některém z obchodů s alkoholem nebo třeba přímo ve výčepu pivovaru kousek od Ammánu.

Jaká je jordánská káva?

Jordánci mají kávu velice rádi. Často si ji na rozdíl od nás Evropanů ale vychutnávají s kořením, obvykle s kardamomem.

Jaká je jordánská kuchyně?

Jordánská kuchyně je podobná například té libanonské. Některá jídla má společná celá Střední Asie. Z masa se jí nejčastěji skopové a drůbež, často se podává jogurt, spousta druhů zeleniny, bylinky a koření – oblíbená je směs za’atar. Jordánci rádi servírují jídlo jako tzv. meze, což jsou malé porce více jídel. Je to podobné jako španělské tapas.

Za národní jídlo můžeme označit beduínskou specialitu mansaf, skopové maso vařené v omáčce z jogurtu podávané s bulgurem nebo rýží. K dalším tradičním pokrmům patří baba ganuš, falafel, hummus, baklava nebo chalva.

Ceny v Jordánsku

  • 1,5 l vody – 0,5 JOD
  • 1 l mléka – 1,2 JOD
  • 6 vajec – 1 JOD
  • 200 g bílého jogurtu – 0,5 JOD
  • arabský chléb (10 placek) – od 0,16 JOD
  • džus v krabici – 0,5-2 JOD
  • pivo v obchodě – 2,5 . 3 JOD

Ceny ovoce a zeleniny se liší v závislosti na ročním období. V Jordánsku se na trzích s oblibou smlouvá, ale ne u běžných potravin. Alkohol je v Jordánsku zatížen vysokou daní a je tedy drahý. Levněji ho pořídíte v Aqabě, která je bezcelní zónou.

Jaké jsou nejlepší cukrovinky v zemi?

Každý, kdo vstoupí do Jordánska a má rád sladké, by měl ochutnat baklavu, chalvu nebo kunafu.

Jaký je beduínský čaj?

Beduínský čaj sestává z černého čaje a vody a pak také z tymiánu, šalvěje, kardamomu a skořice. Je tedy chuťově výrazný.

Kultura

Jak zní tradiční jordánská hudba?

Tradiční jordánská hudba je poměrně rozmanitá. Uslyšíte v ní flétnu, tamburínu, mijwiz (dvě rákosové trubky) nebo třeba pohárový buben.

Jaké jsou nejznámější jordánské filmy?

Pravděpodobně nejznámějším jordánským filmem je drama Kapitán Abu Raed, které dokonce získalo ocenění na festivalu Sundance.

Jaké jsou nejznámější filmy, kde se Jordánsko objevilo?

Jordánská poušť Wadi Rum se objevila například ve filmu Marťan (2015). Skalní město Petra můžeme vidět ve filmech Indiana Jones a Poslední křížová výprava (1989), Mortal Kombat 2: Vyhlazení (1997) a Transformers: Pomsta poražených (2009). V hlavním městě Ammánu se potom natáčely filmy Smrt čeká všude (2008), Labyrint lží (2008) nebo 30 minut po půlnoci (2012).

Jaké jsou nejlepší suvenýry?

Pokud si chcete domů přivézt autentický suvenýr z Jordánska, zamiřte pro rukodělné výrobky. Může jít třeba o lahev pestrobarevně zdobenou zdejším pískem. Další častou volbou jsou tkané koberečky, vodní dýmky, olejové lampy nebo sošky.

Pro Jordánsko jsou typické zejména nejrůznější gastronomické produkty, jako jsou sladkosti, čokoláda, ořechy, koření, olivový olej a také přírodní kosmetika (například mýdlo z olivového oleje nebo kosmetika z Mrtvého moře). Jako suvenýr si z Jordánska můžete přivézt i keramické výrobky s mozaikovým vzorem, oblečení, koberce nebo šperky

Jaká jsou nejčastější jména?

Poplární jsou tradiční arabská jména. Z ženských jmenujme Fátima, Lubna, Imam, Amal, Mariam, Hanan, Nour, Aisha. Mezi mužskými jmény jasně dominuje Mohamed – každý 15. muž se jmenuje právě tak.

A hned na dalších místech stojí varianty tohoto jména jako Ahmed nebo Mahmoud. Další populární jména jsou Abdel, Hassan, Ali, Khaled, Ibrahim, Omar, Yousef a Hussain

Místa

Jaká jsou v Jordánsku biblická místa?

Hora Nebo – hora, na niž Mojžíš přivedl svůj lid při útěku z Egypta a ukazoval jim zaslíbenou zemi

Mukawir – hora s pozůstatky Herodova paláce Mukawir

Betánie v Zajordání – místo, na němž Jan Křtitel poznal v Ježíši Kristu spasitele a pokřtil ho vodou z řeky Jordán.

Kolik je v Jordánsku zachovalých křižáckých hradů?

V Jordánsku jsou dva zachovalé křižácké hrady – Kerak a Shobak.

Kerak se nachází v 1 000 m n. m. v horách Moáb. Založil ho jeruzalémský král Baldwin I. Jakmile někdo shlížel z hradu, měl celé okolí jako na dlani a věděl o všem. Budování hradu započalo už v roce 1140.

Shobak není tak zachovalý jako Kerak, ale stejně je působivý. I Shobak vznikl na popud Baldwina I., a to v roce 1115. Jeho součástí bylo vězení, dvůr, studna, tajná chodba, kostel, křtitelnice, strážní věž nebo katakomby.

Nejznámější náboženské stavby v Jordánsku?

Z náboženských staveb v Jordánsku můžeme jmenovat třeba mešitu Al-Sharif v Akabě nebo kostel sv. Jiří v Madabě náležící k ortodoxní církvi, nábožensky zajímavé může být i starodávné město Umm ar-Rasas, o němž se zmiňuje Starý i Nový zákon.

Jaké jsou v Jordánsku antické památky?

V Jordánsku se můžete do období antiky aspoň trošku ponořit. Zmiňme například zříceniny města Pella, kde spatříte Diův chrám, bránu, odeon, chrám či lázně, nebo rozvaliny antického města Gadara (Umm Qais), kde vás uchvátí hlavní městská ulice Decumanus Maximus se sloupořadím, byzantský kostel, římské mauzoleum a další památky.

Opravdovou antickou perlou je ale hlavně antický Jerash, ohromné římské město s kolonádní ulicí a sloupovým náměstím a dvěma zachovalými divadly. Jedná se o jedno z největčích a nejlépe dochovaných antických měst na světě. V Jerashi se nachází asi nejkrásnější chrám v Jordánsku, Artemidin chrám. Uvnitř naleznete detailně zdobené prostory, kde se velké bohyni klaněli kněží.

V hlavním městě Jordánska si můžete prohlédnout Herkulův chrám. V roce 2010 zde byl objeven největší chrám z biblických dob. Starověký chrám z období let 1200 až 539 před naším letopočtem objevili archeologové nedaleko jordánského města Madaba.

Kolik je v Jordánsku památek na seznamu UNESCO?

V Jordánsku najdete celkem 6 památek, které jsou na seznamu UNESCO. Jde o následující:

  • Petra – skalní město, archeologické naleziště. Psali jsme o Petře podrobného průvodce.
  • Kusejr Amra – pouštní palác z 8. století, který objevil český arabista Alois Musil
  • Um er-Rasas – původně římský vojenský tábor, pozůstatky z období římského, byzantského a raně muslimského (od 3. do 9. století)
  • Chráněné území Wádí Rum – archeologické naleziště, písečné duny, rokle a skalnaté útesy
  • Betánie v Zajordání – území na východním břehu řeky Jordán, kde působil Jan Křtitel
  • Al-Salt – nejnovější přírůstek na seznamu UNESCO v Jordánsku

Pravděpodobně největším lákadlem Jordánska je skalní město Petra se svými chloubami. K těm patří například soutěska Sík, Pokladnice, divadlo pro 8 500 diváků nebo kolonádní ulice s kašnou zasvěcenou nymfám.

Vynechat byste neměli poušť Wádí Rum, která je údajně tou nejkrásnější na celém světě. Nádherné je tu pobýt ve dne, ale i v noci pod zářícími hvězdami. Poušť je často přirovnávána k Marsu a nebude to náhoda, že se právě tady točil film Marťan.

Ještě jste se nekoupali v Mrtvém moři? Napravte to právě v Jordánsku! Nejníže položené místo planety má nezaměnitelnou atmosféru. Navíc vás tu bude voda díky vysoké salinitě pěkně nadnášet a může být příjemná i na kožní potíže.

K dalším lákadlům Jordánska patří ještě město Jerash, Akaba, římská památka Umm Qais, od níž je krásný pohled na Galilejské jezero, přírodní rezervace Dana, Ammán, pouštní zámky a hrad Ajloun.

komentářů

  1. […] Jordánsko: Nejčastější věci, která vás zajímají a detailní průvodce po zajímavých místech Jordánska. […]

  2. […] část podlahové mozaiky v byzantském kostele sv. Jiří v Madabě, tedy na území dnešního Jordánska. Nejedná se přitom o mozaiku ledajakou, nýbrž takovou, která oplývá mnoha […]

  3. […] V Jordánsku si lidé taky kávu rádi vychutnají. Poznejte další zvyky k nápojům a jídlům v této zemi. […]

  4. […] A když ano, tak nechodí na skleničku do hospody, ale popíjejí pokoutně doma. Zároveň je ale Jordánsko velmi tolerantní, žije tu křesťanská menšina a výroba a prodej alkoholu jsou povoleny. […]

  5. […] Psali jsme také o nápojích a stravování v Jordánsku. […]

  6. […] Jordánsko: nejčastější věci, které vás zajímají […]

Líbí se vám tento článek? Sdílejte ho!

To nejlepší z Jordánska
Vyvážený týdenní poznávací zájezd To nejlepší z Jordánska je ideální pro ty, kteří nemají tolik času, ale chtějí poznat největší lákadla jako skalní město Petra, poušť Wádí Rum, antický Jerash a odpočinout si u Rudého i Mrtvého moře.

38 900 

Detail zájezdu