Od Publikováno: 22. 7. 202124,3 min čteníCategories: NezařazenéViews: 22790

Mrtvé moře: Zajímavosti a průvodce

Jordánsko a Izrael se dělí o jedno z nejzajímavějších míst na planetě. Na jejich hranici leží Mrtvé moře, bezodtokové jezero dlouhé 67 km a široké 18 km s extrémně vysokou koncentrací soli a dalších minerálů. Co o tomto moři/jezeru možná nevíte a proč postupně mizí? Spolu se skalním městem Petra patří Mrtvé moře k největším lákadlům země.

Kde se nejlépe vykoupete a co musíte vědět, aby se z plavání v Mrtvém moři nestala noční můra?

Mrtvé moře
Vykrystalizovaná sůl zdobí část pobřeží

V tomto článku o Mrtvém moři přinášíme zajímavosti, praktické informace a tipy, které se vám budou hodit, pokud se k Mrtvému moři chystáte, anebo se jen chcete dozvědět něco nového.

Mrtvé moře – základní informace

Koupání v Mrtvém moři

Pobyt a léčba u Mrtvého moře

Zajímavosti o Mrtvém moři

Historie Mrtvého moře

Okolí Mrtvého moře

Umírá Mrtvé moře?

Základní informace o Mrtvém moři

Jak už bylo řečeno, Mrtvé moře ve skutečnosti není moře, ale slané bezodtokové jezero. Ne ovšem jen tak ledajaké, má několik světových zvláštností.

  • Jeho hladina je nejníže položeným místem na planetě a to 420 mn. m. pod hladinou moře.
  • Jeho voda má extrémně vysokou salinitu 33,7%, tedy zhruba 10x tolik jako oceán a 8,8x více než Středozemní moře.
  • Přesto se nejedná o nejslanější jezero světa, jak se lidé často domnívají. Slanější jezera najdete na Antarktidě, v Africe i Asii. Se svou hloubkou přes 370 metrů je ale suverénně nejhlubším slaným jezerem světa.

Mrtvé moře leží v proláklině na zlomu arabské a africké tektonické desky v seizmicky aktivní oblasti na hranicích Jordánska, Izraele a Palestinské samosprávy. Rozloha Mrtvého moře činí 1050km2.

Název Mrtvé moře, arabsky al-Bahr al-Majít, vychází z toho, že díky vysoké salinitě tu nežijí žádní živočichové. Ve skutečnosti se ale tomuto prostředí dokázalo přizpůsobit několik druhů bakterií a řas.

Koupání v Mrtvém moři

Koupání v Mrtvém moři
Voda nadnáší tak, že nemusíte dělat nic

Pravidla koupání

Pláže

Bikiny u Mrtvého moře

Opalování

Teplota vody a vzduchu

Plavání

Jordánská nebo izraelská strana?

Mrtvé moře je díky svým blahodárným léčivým účinkům známé už po tisíce let a funguje v podstatě jako nejstarší léčebné lázně světa. I dnes je Mrtvé moře vyhledávaným cílem turistů jak v Jordánsku tak Izraeli.

Na obou stranách pobřeží najdete několik hotelových rezortů a pláží, kde najdete zázemí v podobě sprch, šaten, restaurací a barů, bazénů a dalších služeb. Vstup na tyto pláže se obvykle platí nebo ho máte v ceně ubytování.

Je možné koupat se i tzv. na divoko, ale pamatujte, že sprcha po vykoupání se v Mrtvém moři je prakticky nezbytnost. Na jordánské i izraelské straně můžete využít ale sladké termální prameny a říčky se sladkou vodou. Záleží ale na období.

V Mrtvém moři se samozřejmě vykoupete na všech našich poznávacích zájezdech do Jordánska.

Pravidla koupání v Mrtvém moři

Aby se z vykoupání v Mrtvém moři nestalo utrpení, je potřeba dodržet pár základních pravidel:

  • koupejte se maximálně 20 minut v kuse, pak se osprchujte sladkou vodou, ale nepoužívejte mýdlo, aby léčivé minerály mohly působit
  • pokud se vám dostane voda do očí, nepanikařte a hlavně si do nich nesahejte. Oči si důkladně vypláchněte sladkou vodou. Na kontrolovaných plážích je na břehu plavčík, který vám pomůže.
  • pokud se napijete, nebude to nic příjemného. Vypijte dostatečné množství obyčejné vody. Jestli ale spolykáte větší množství vody z Mrtvého moře, je to dokonce život ohrožující a okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc!
  • jestli máte na těle nějaké oděrky nebo jiná poranění, budete to hodně pálit. Pokud jsou jenom povrchová, ničemu to nevadí. S většími poraněními kůže ale raději koupání v Mrtvém moři vynechte
  • pokud jste spáleni od sluníčka, raději koupání vynechte nebo zkraťte jen na minimum

Pláže u Mrtvého moře

Pláže u Mrtvého moře
Jedna ze soukromých pláží

U Mrtvého moře se můžete koupat jak na veřejných neoficiálních plážích, tak na soukromých plážích s bazény, sprchami, restauracemi a dalšími službami.

Veřejně neoficiální pláže

Pokud se rozhodnete pro první možnost, počítejte s trochou odpadků, především na jordánské straně. Bude tu také chybět základní vybavení v podobě sprch.

Využít ale můžete improvizované sprchy u silnice u Herodova pramene, kde si místní podnikavci zřídili takové budky, kde se můžete za 1 dinár opláchnout. Případně se po vykoupání v Mrtvém moři můžete vypravit do kaňonu Wadi Mujib.

Soukromé pláže

Je tu také několik soukromých pláží, kde se platí vstup. Hlídat vás při koupání bude plavčík, připravený poskytnout první pomoc.

Na těch zájezdech do Jordánska, kde u Mrtvého moře nespíme, chodíme na Amman Beach. Zařízení už je staršího data, ale vstup je levnější než u hotelových pláží. I tak stojí cca. 20 dinárů (600Kč). Pokud spíte v hotelu u Mrtvého moře, máte vstup na pláž zahrnutý automaticky v ceně pobytu.

Na izraelské straně pozor na propadající se břeh při koupání na divoko. Organizované pláže najdete třeba u Ein Gedi, na severu blízko Jericha a u jižního jezera.

Koupání v Bikinách u Mrtvého moře

V Mrtvém moři se můžete koupat v i v bikinách, obzvláště na soukromých a hotelových plážích se s tím počítá. Nikoho nepohoršíte ani na veřejných plážích.

Tam je ale většina místních, takže trochu rozruchu přece jen způsobíte. Pokud nechcete přitahovat nechtěnou pozornost, vezměte si spíše jednodílné plavky.

Koupání v bikinách v Mrtvém moři
Bikiny u Mrtvého moře jsou přípustné

Opalování u Mrtvého moře

Jedna dobrá a jedna špatná zpráva. Ta dobrá je, že u Mrtvého moře se nespálíte. Díky vysoké vrstvě atmosféry nad hladinou je ochrana proti UV záření taková, že se tu prakticky nedá spálit. Na druhou stranu pokud si chcete nadělit bronzový nádech pokožky, budete muset vyrazit třeba k Rudému moři.

Teplota vody a vzduchu u Mrtvého moře

Teplota vody v Mrtvém moři zřídka kdy klesne v zimních měsících pod 20°Celsia a v létě šplhá vysoko nad 30°Celsia, někdy až k 37°.

Nejchladnějším měsícem je leden, kdy teplota vzduchu může být jen 15°, ale zhruba od března do listopadu je koupací sezóna v plném proudu. V létě se ale příliš neosvěžíte.

U Mrtvého moře téměř neprší a je tu v průměru 330 slunečních dnů v roce. V létě tu bývá kolem 40 stupňů.

Dá se v Mrtvém moři plavat?

O skutečném plavání se mluvit nedá. Voda v Mrtvém moři má díky koncentraci minerálů takovou hustotu a vztlak, že vás bude nadnášet aniž byste se o to jakkoliv snažili.

Obrázky turistů ležících na hladině s knihou v ruce jsou notoricky známé. Ležení na zádech je nejjednodušší. Pokud se překulíte na břicho, budete se muset snažit, abyste udrželi balanc, zadek a nohy vám totiž vyplavou nad hladinu.

Je hezčí koupání na izraelské nebo jordánské straně Mrtvého moře?

Jsem přesvědčen o tom, že na jordánské straně je Mrtvé moře hezčí.

Koupání z izraelské a jordánské strany
Některé hotely jsou opravdu luxusní

Proč?

V Izraeli dochází k erozi půdy a propadům pobřeží, jeho velké části se proto uzavírají. V Jordánsku je pobřeží strmější, jsou tu krásné skalní útesy a Mrtvé moře tu působí divočejším dojmem.

V Jordánsku je také o něco víc možností ke koupání, větší množství hotelů i pláží, ale na druhou stranu je to tu dražší. Velká část pobřeží je ale stále pustá. Zážitek z koupání je ale na obou březích stejný.

Ubytování a léčba u Mrtvého moře

Ubytování a léčba u Mrtvého moře
Mujib Chalets - tady relaxujeme na našich zájezdech

Voda z Mrtvého moře má blahodárné léčivé účinky a působí pozitivně na různé typy kožních onemocnění, jako je třeba lupénka. Prospěšná je i pro kloubní obtíže. Také zdejší unikátní mikroklima prospívá lidskému zdraví.

Díky nadmořské výšce, spíš by se dalo říct podmořské hloubce, je v ovzduší u Mrtvého moře o 5% více kyslíku než je běžné. To ocení zejména astmatici a alergici.

Na všech zájezdech do Jordánska se u Mrtvého moře alespoň zastavíme na vykoupání, ale na Velkém okruhu Jordánskem tu dokonce přespíme, abychom měli dostatek času si to tu užít.

Zdravé je také bahno z Mrtvého moře

To si na sebe můžete naplácat, nechat zaschnout a pak omýt. Je nutné ale říct, že aby koupání v Mrtvém moři skutečně přineslo viditelný zdravotní efekt, nestačí tady pobýt jen několik hodin nebo dní.

Léčebný pobyt u Mrtvého moře by měl trvat alespoň 2 – 3 týdny a zdejší hotely nabízejí různé léčebné programy a kúry s účastí dermatologů a jiných lékařů.

Při běžné poznávací cestě do Jordánska se u Mrtvého moře můžete jen zastavit a vykoupat, nebo se tu ubytovat na jeden až několik dní a dopřát si trochu relaxu. Na Jordánské straně je většina hotelů velkých mezinárodních 4 – 5* rezortů, které trochu postrádají atmosféru. V okolí je ale dostatek možností ubytování v soukromí.

Na našich zájezdech do Jordánska se ubytováváme v krásných chatkách Mujib Chalet na útesu nad mořem s fascinujícím výhledem na západ slunce.

Zajímavosti o Mrtvém moři

Voda v Mrtvém moři je hořká

Je to tak, když ochutnáte – opatrně, jen na špičku jazyka, zjistíte, že voda nemá slanou, ale hořkou chuť. Důvodem je fakt, že z přítomných solí je nejvíce zastoupen chlorid hořečnatý (52%). Sůl z Mrtvého moře se proto nedá používat v kuchyni.

Na druhou stranu špetku soli z Mrtvého moře přidávají v místním pivovaru Carakale do jednoho jejich pivního speciálu.

Voda v Mrtvém moři

Voda v Mrtvém moři má olejovitou konzistenci

Uvidíte sami, až z Mrtvého moře vylezete, že budete mít na pokožce tenký olejový film. Je to dáno složením a nesnažte se ho zbavit mýdlem. Přišli byste tak zbytečně o léčivé účinky minerálů a olejů.

Sever Mrtvého moře v Jordánsku je turistický, jih průmyslový a střed je prázdný

Na severovýchodním pobřeží Mrtvého moře na jordánské straně jsou postaveny všechny hotelové rezorty, které tvoří turistické letovisko.

Když se vydáte po pobřežní silnici směrem na jih, uvidíte pusté pobřeží a skalní útesy. Na jižním konci Mrtvého moře narazíte na průmyslové areály.

Těžařské firmy z Jordánska i Izraele zde odsolují, těží a zpracovávají minerální soli pro kosmetické i průmyslové výrobky.

Mrtvé moře má dvě hladiny v různé výšce – jedna klesá, druhá stoupá

Když se podíváte na satelitní snímky Mrtvého moře, tak zjistíte, že je vlastně tvořeno dvěma jezery – severním a jižním.

A zatímco hladina severního jezera klesá (k důvodům se dostaneme za chvíli), hladina jižního jezera Mrtvého moře naopak stoupá.

Proč se to děje?

Důvodem je to, že tato část je právě oběma zeměmi využívána pro těžbu minerálů a jsou zde velká odsolovací zařízení. Ze severního jezera je sem přiváděna další a další voda a soli v jižním jezeře se hromadí a zvyšují dno Mrtvého moře. Tím dochází i ke zvyšování hladiny. Paradoxní je, že Izrael má své hotelové rezorty vybudované u jižního jezera, kde tak pomalu dochází k zaplavování pláží a pomalu i vstupních lobby.

Zatímco hotely v Jordánsku trpí tím, že se jim pláže stále více a více vzdalují a turisty musí v některých případech dokonce vozit kyvadlovými minibusy, když se chtějí vykoupat, tak Izraelským hotelům hrozí zatopení.

Izraelská vláda se snaží tlačit na největší těžařskou firmu Dead Sea Works, aby zajistila opětovné vyrovnávání obou hladin transportem nevytěžené soli zpět do horního jezera.

Po Mrtvém moři neplují žádné lodě

Mrtvé moře je tak husté, že na něm nemohou plout žádné lodě. Jestli jste si tedy vysnili plavbu lodí, můžete na ni hned zapomenout. Hladinu Mrtvého moře nebrázdí žádné koráby.

Během našeho zájezdu do Jordánska, který proběhl na počátku Covidu, zachytil jeden z účastníků z velké výšky snímek zvláštního plavidla. Shodli jsme se na tom, že se muselo jednat o nějaké vznášedlo.

Hustota Mrtvého moře
Vznášedlo na Mrtvém moři

Historie Mrtvého moře

Mrtvé moře je staré zhruba tři miliony let a vzniklo vzedmutím povrchu Aravské pouště, která oddělila Rudé moře od Mrtvého.

Na jeho dně se v průběhu milionů let usadila tří kilometrová vrstva solí. Ačkoliv to bylo původně sladké jezero, kvůli postupnému vysychání došlo k ke zvýšení koncentraci solí až na dnešní úroveň.

Historie Mrtvého moře

Historické osídlení v okolí Mrtvého moře

Mrtvé moře přitahovalo pozornost lidí odnepaměti. Už stovky a tisíce let před Kristem v biblických dobách fungovalo jako lázeňské, kosmetické a rekreační centrum.

Královná ze Sáby a Kleopatra

Pobývala tu už královna ze Sáby při své cestě na Šalamounův dvůr do Jeruzaléma. Známý římský císař Herodes si na útesu nad Mrtvým mořem nechal postavit letní sídlo Masadu. O území se velmi zajímala také Kleopatra, která pravděpodobně kosmetické výrobky ze soli z Mrtvého moře sama používala. Minerály se využívali i při mumifikaci těl ve starém Egyptě.

Jaký je důkaz velmi starého osídlení?

Důkazem velmi starého osídlení je jedno z nejstarších měst světa Jericho, které leží pár kilometrů od Mrtvého moře a dnes patří Palestincům. Důkazy o prehistorickém osídlení pak můžete najít v Muzeu nejnižšího místa světa na Jordánské straně.

Podle Bible se na dně Mrtvého moře nacházejí hříšná města Sodoma a Gomora, která Bůh zaplavil a najdete tu i Lotovu jeskyni a solný sloup Lotovy ženy.

Okolí Mrtvého moře

Místo pokřtění Ježíše

Wádí Mujib

Hot Ma´in Spa

Herodův pramen

Mukawir

Hora Nebo

Lotova jeskyně

Masada

Jericho

Ein Gedi

V blízkém okolí Mrtvého moře se nachází velké množství dalších zajímavostí, které stojí za návštěvu.

Na našich zájezdech do Jordánska se jim podrobně věnujeme.

Betánie zajordánská – místo pokřtění Ježíše Krista

Betánie zajordánská
Tady byl pokřtěn Ježíš

Podle většiny odborníků a historiků je toto místo, kde byl pokřtěn Ježíš Kristus Janem Křtitelem. Nachází se na východním břehu řeky Jordánu, devět kilometrů severně od Mrtvého moře, archeologické naleziště se skládá ze dvou odlišných oblastí:

  • Tell Al-Kharrar, také známý jako Jabal Mar-Elias (Eliášova hora) a oblast kostelů svatého Jana Křtitele u řeky.

Oblast se nachází v nedotčeném přírodním prostředí. To zahrnuje římské a byzantské pozůstatky včetně kostelíků a kaplí, kláštera, jeskyní, které byly využívány poustevníky a bazénů, ve kterých se slavily křty. Místo je významným křesťanským poutním místem.

Wádí Mujib – 100% přírodní aquapark a zábavný canyoning

Wádí Mujib
Trochu adrenalinu začíná

Nádherný kaňon, kterým protéká průzračně čistá divoká řeka ústící do Mrtvého moře, nabízí zábavný 2 až 3 hodinový výlet proti proudu k 20 metrů vysokému vodopádu a zpět.

Cestou se plave, trochu leze po skalách a skáče. Je to takový přírodní akvapark v překrásném prostředí úzkého kaňonu s několik stovek vysokými skalními stěnami. Kaňon Wádí Mujib je v některých místech široký jen pár metrů.

Vstup do kaňonu je ukrytý přímo u Mrtvého moře a v místním vyprahlém prostředí byste ho nejspíš nečekali.

Ma´in Hot Springs – termální prameny a vodopády

Ma´in Hot Springs
Pohádkový relax v termálech

Asi 30 minut jízdy serpentinami nad Mrtvým mořem se nachází termální lázně Hammamat Ma’in, které sloužily už starým Římanům.

Vysoký vodopád s horkou vodou, jezírka a bujná vegetace v tomto kaňonu nabízí jedinečný relax.

Herodův pramen

Další termální prameny najdete přímo u silnice podél Mrtvého moře. Najdete tu malé vodopády a také spoustu místních piknikujících rodin. Bohužel tomu odpovídá i míra nepořádku. Herodovy prameny jsou totiž na rozdíl od Hot Ma´in Spa zdarma.

Mukawir – kde krásná Salomé tančila Herodovi

Mukawir
Výšlap na Mukawir

Mukawir jsou pozůstatky římského opevnění umístěné na kuželovém kopci s nádhernými výhledy do okolní krajiny včetně pohledu na Mrtvé moře, které se rozprostírá hluboko dole.

Vrchol kopce je 700 metrů nad mořem, zatímco Mrtvé moře je 420 metrů pod hladinou, výškový rozdíl je tedy veliký. Ze tří stran je obklopen hlubokými roklemi. Na kopec se vydáme od parkoviště, odkud je focena fotografie na této stránce.

Tvrdí se, že právě zde tancovala krásná Salome Herodovi, který jí daroval hlavu Jana Křtitele, aby splnil její přání. Jan Křtitel zde byl vězněn před svou popravou.

Hora Nebo, odkud Mojžíš shlédl na zemi zaslíbenou

Hora Nebo
Pohled na Zemi zaslíbenou

Když od Mrtvého moře vystoupáte vzhůru, dostanete se až k posvátné hoře Nebo (802 m n.m.), ležící severně od Madaby. Hora je významným křesťanským poutním místem. Na horu Nebo totiž přivedl Mojžíš svůj lid při útěku z Egypta, aby mu odsud ukázal „Zaslíbenou zemi“.

Je to zároveň místo, kde Mojžíš zemřel a byl dle tradice pohřben. Kromě rozsáhlého klášterního komplexu, který vznikl na místě původní kaple, na vrcholu najdeme i vztyčený železný kříž obtočený hadem.

  • Z vrcholu je úžasný výhled nejen na Mrtvé moře a údolí řeky Jordán, ale na velkou část Jordánska, Izraele a Palestiny.

Lotova jeskyně

V jižní části Mrtvého moře najdete jeskyni, ve které se ukrýval biblický Lot se svými dětmi poté, co utekl před povodní seslanou na Sodomu a Gomoru.

K jeskyni je potřeba zdolat několik desítek schodů, které vás odmění krásnými výhledy na Mrtvé moře. Pod jeskyní se nachází zmíněné Muzeum nejnižšího místa planety Země se zajímavou expozicí.

Masada – slavná Herodova pevnost

Masada
Pohled z Masady

Přesuneme-li se na izraelskou stranu Mrtvého moře, musíme zmínit slavnou starověkou pevnost Masada, kterou nechal postavit samotný Herodes. Památka na seznamu UNESCO se tyčí na vysokém útesu s nádhernými výhledy na Mrtvé moře. Nahoru můžete vyšplhat pěšky nebo se nechat vyvést lanovkou.

Jericho – nejstarší město světa

Jericho
Jericho z Hory pokušení

Dnes palestinské město Jericho je jedním z nejstarších trvale osídlených měst na Zemi. Najdete tu staré centrum a můžete si udělat výlet na Horu pokušení lanovkou nad město.

Ein Gedi – vodopády a oáza ve vyprahlé poušti,

Ein Gedi
V Ein Gedi je mnoho stezek pro pěší turistiku

Tak jako má Jordánsko své Wádí Mujib, má Izrael Ein Gedi, přírodní rezervaci, oázu ve vyprahlé krajině s vodopády a jezírky se sladkou vodou. Celá rezervace nabízí mnoho tras pro pěší turistiku.

Mrtvé moře vysychá, čeká nás ekologická katastrofa?

Vysychání na vlastní oči

Příčiny poklesu hladiny

Jak zabránit zániku Mrtvého moře

Přivedení mořské vody

Regulace zavlažování

Podle nezávislé studie z roku 2009 klesá hladina Mrtvého moře, přesněji jeho severní částí každý rok o 70 cm. Podle některých zdrojů je to dokonce 120 cm. Tímto tempem bude Mrtvé moře v roce 2050 mrtvé s malým m, tedy úplně vyschlé. Proč to tak je a dá se zabránit ekologické katastrofě?

Vysychání Mrtvého moře

Vysychání Mrtvého moře na vlastní oči

Že rychlé ubývání vody v Mrtvém moři není jen nějaký hypotetický problém, můžete vidět na vlastní oči.

Po jordánském pobřeží vede silnice, která byla postavena v druhé polovině 90. let a lemovala Mrtvé moře jen několik metrů od břehu. Dnes je to od ní k pobřeží někde i několik stovek metrů. Stejně tak hotelové rezorty vybudované před dvaceti lety byly postaveny tak, aby to hosté měli pár kroků od pláže.

Dnes musí často překonat i půl kilometru v místech s plochým břehem nebo sestoupat desítky metrů prudkých schodů tam, kde je pobřeží strmé, aby se v Mrtvém moři mohli vykoupat.

Na izraelské straně zase dochází k erozi půdy a propadání břehu a mnoho míst je kvůli tomu tak nebezpečných, že musely být uzavřeny.

Příčiny poklesu hladiny Mrtvého moře

Hlavním a zásadním důvodem, proč hladina Mrtvého moře klesá tímto tempem, je intenzivní využívání vody z řeky Jordán – jeho jediného stálého přítoku. Až 90% vody z Jordánu je odvedeno na zavlažování polí v okolí řeky a to jak Izraelem tak Jordánskem.

Velmi negativní vliv má také zadržování vody v Galilejském jezeře. A nakonec jsou to globální změny klimatu, které v tomto regionu přinášejí stále větší a větší sucho.

Také sezonní přítoky z kaňonů v okolních horách do Mrtvého moře často nedoputují. Jejich voda je také intenzivně využívána beduíny k obhospodařovávání jejich políček.

K tomu si přidejte horké podnebí slunečné dny 330 dní v roce a obrovskou míru vypařování.

Jak se dá zabránit vyschnutí Mrtvého moře

Existuje několik ambiciózních a nákladných plánů, jak vyschnutí Mrtvého moře a pak jeden jednodušší, který je ale podle mě tou správnou cestou.

Kanál Rudé moře – Mrtvé moře

Jordánsko, Izrael a Palestinská autonomie podepsaly memorandum o spolupráci při vybudování kanálu, lépe řečeno potrubí, které by propojilo Rudé moře s Mrtvým mořem. Jedná se o velmi nákladný projekt v řádu stovek miliard dolarů.

Voda z Rudého moře by se odsolovala, část by se použila jako pitná voda pro obyvatele a část by se smíchala se solným koncentrátem vzniklým odsolováním a tento roztok by se potrubím přivedl do Mrtvého moře.

Zní to možná dobře, ale projekt má řadu kritiků z řad vědců a odborníků, kteří upozorňují na nebezpečí kontaminace jedinečného složení vody v Mrtvém moři, čímž by mohlo dojít ke zničení celého místního ekosystému. Izrael paralelně připravuje studii proveditelnosti projektu potrubí ze Středozemního moře.

Přísná regulace zavlažování

Regulace zavlažování
Přejdi Jordán...

Efektivní způsob zavlažování a moderní technologie mohou pomoci zvýšit průtok Jordánu a tím zastavit pokles a případně i zvýšení hladiny Mrtvého moře.

Je to běh na dlouhou trať a vyžaduje to spolupráci mezi Jordánskem a Izraelem a sdílení know-how. Izrael je špička v oboru zavlažování. Jejich systém kapénkové závlahy umožňuje pěstování plodin i ve vyprahlých pouštích.

Tento způsob obnovy je pomalejší, ale je přirozený a nepovede ke zničení zdejšího ekosystému. Důležité je také pouštět vodu z Galilejského jezera. Ostatně v roce 2020 se zaplnilo až po okraj a stavidla regulačních hrází se po dlouhých letech otevřela.

Pevně věřím, že Mrtvé moře nenecháme umřít, byl by to strašný zločin. Jordánsko už svou nádhernou poušť Wádí Rum má, není potřeba další.

komentáře

  1. […] západním břehu Mrtvého moře, nejhlubší prolákliny na světě, bylo v letech 1947 až 1956 v 11 jeskyních v okolí Kumránu […]

  2. […] nechybí v žádném itineráři cestovatelů do Jordánska. Spolu se skalním městem Petra a Mrtvým mořem patří Wádí Rum k trojici takzvaných must see Jordánska. Podívejte se na nejdůležitější […]

Líbí se vám tento článek? Sdílejte ho!

Velký okruh Jordánskem
11 denní poznávací zájezd do Jordánska v malých skupinách s českým průvodcem vás zavede nejen do skalního města Petra, ale i do Ammánu, antických památek, bilblických poutních míst, termálních lázní, hlubokých kaňonů a nádherné pouště Wádí Rum. Prostor bude i na odpočinek u Rudého a Mrtvého moře.

40 900 

Detail zájezdu