Od Publikováno: 13. 3. 202322,1 min čteníCategories: NezařazenéViews: 6567

Omán: zajímavá místa, která musíte vidět

Omán vás nadchne, pokud milujete pestrou kulturu, pláže s bělostným pískem, historické památky i veškeré služby moderní doby. V tomto sultanátu totiž denně kombinují vše zmíněné, což pro turisty znamená prakticky jediné – maximálně užitou dovolenou!

To nejlepší z Ománu | Poznávací zájezdy do Ománu
Za atmosféru a vzhled Ománu může v minulosti omezený cestovní ruch, díky čemuž se zachovalo množství autentických arabských prvků nejen v kultuře, ale i v běžném životě místních, a také bohatství, jež plyne z těžby ropy (která se v 60. letech 20. století rozjela ve velkém). Nemalé prostředky zdejší podnikatelé investovali do výstavby moderních hotelů a vysoce kvalitních služeb pro turisty, což pro vás bude patrné, jen co přiletíte.
Dnes už Omán láká větší množství turistů, přesto ale zájezdy do Ománu nepatří zdaleka mezi masovku.

Zaostřeno na přírodu

Pokud máte dojem, že se do Ománu dá vydat „jen“ za památkami, rád vás vyvedu z omylu. Jistě, je jich tu spousta, ale v tomto státě je zajímavá i příroda – kromě nádherného Arabského moře tady na vás čekají oázy a písečné duny, řeky a říčky s průzračnou vodou i vysoké a respekt budící hory.

Co byste si v Ománu neměli nechat ujít

Co by to bylo za návštěvu země, kdybyste se nevydali do hlavního města? A že má Maskat nebo také Muscat skutečně co nabídnout! Jeho počátky sahají do 1. stol. př. n. l., kdy byl významným přístavním městem Orientu. Postupem času tu hráli velkou roli Peršané a Portugalci, snad i proto je atmosféra města tak pestrá na každém kroku.

V metropoli Ománu byste rozhodně měli navštívit:

Velká mešita sultána Kábuse

Mešita, která patří mezi ty největší v islámském světě, je relativně mladá – vznikla totiž až v roce 2001. Za její hlavní branou najdete růžové zahrady, dámskou modlitebnu a hlavní modlitební halu pro pány o rozloze celého hektaru.
Pohled na velkou mešitu Sultána Qábuse v Maskat | Omán poznávací zájezdy
Koberec na zdejší podlaze má svůj původ v Íránu a je prý největším kobercem na světě! Na stropě zase visí lustry vyrobené v severočeském Novém Boru.
Křišťálový lustr v mešitě Sultána Qábuse | Omán poznávací zájezdy

Bustan

Pozoruhodná čtvrť Maskatu je známá kvůli sídlu parlamentu, nejluxusnějšímu hotelu z celé země a přístavu pro turistické lodě. Pak vás tu čekají turistické resorty a pobřeží s několika rybářskými vesničkami.
Královská opera Maskat | Omán poznávací zájezdy

Starý Maskat

V nejstarší části města můžete vidět sultánský palác Al Alam, administrativní budovy a taky historické pevnosti Džalali a Mirjani. Zajímavé je, že tu prakticky stabilně nikdo nežije, takže když se sem vydáte o víkendu, nejspíš tu potkáte jen turisty.
Starý Maskat | Omán poznávací zájezdy

Al Bahrí

Pokud se rádi procházíte po promenádě, tohle bude místo přesně pro vás. Silnice je tu sice čtyřproudá a nepříliš klidná, ale výhled na moře z chodníku podél ní je fascinující.

Qurum Heights

Chtěli jste někdy navštívit Beverly Hills? Podívejte se, jak to vypadá v moderní čtvrti Maskatu, které se neřekne jinak než Beverly Hills Ománu. V nejluxusnější části města pak stačí jen seběhnout kopec a stojíte na nádherné a rozlehlé písčité pláži.

Operní dům Royal Opera House Muscat

Operní dům Royal Opera House Muscat
Láká vás opera, výstava umění, balet, orchestrální hudba nebo jiná představení? Navštivte jedno z nejmodernějších operních divadel na světě. Architektura budovy kombinuje tradiční ománský design s moderními prvky a je skvělým útočištěm pro milovníky umění a kultury. Ne nadarmo je považována za symbol Ománu.

Mutrah Souq

Mutrah Souq

Tradiční ománský trh Multrah Souq je jedním z nejstarších a nejživějších tržišť na Blízkém východě. Můžete si zde koupit širokou škálu tradičních ománských výrobků, včetně kadidla, stříbrných šperků, šál a látek.

Procházení se úzkými a křivolakými uličkami tržiště je jedinečným zážitkem, který vám umožní ponořit se do místní kultury.

Mutrah Corniche

Mutrah Corniche
Příjemná promenáda podél moře, která je ideální pro procházku v době západu slunce, je obklopená řadou obchodů, kaváren a restaurací. Nabízí úchvatný výhled na přístav a okolní hory a je domovem pro řadu kulturních a historických památek, včetně starého tržiště Mutrah Souq. Po celý rok se zde pořádá řada festivalů a událostí.

Muzeum Bait Al Zubair

Muzeum Bait Al Zubair
Toto muzeum nabízí pohled do ománské historie a kultury. Vlastní sbírku ománského umění a archeologických artefaktů, včetně tradičního ománského oblečení, zbraní, nábytku a mincí. Muzeum také hostí dočasné výstavy a kulturní akce.

Národní muzeum Ománu

Národní muzeum Ománu
Národní muzeum Ománu je jedním z nejdůležitějších míst pro pochopení bohaté kultury a historie Ománu. Jde o nejnovější muzeum v zemi, které hostí mnoho výstav od prehistorických dob až po současnost.

Muscat Gate Museum

Muscat Gate Museum
Toto malé muzeum nabízí pohled na historii města a také výhled na Starý Muscat. Je umístěné v historické bráně, která kdysi sloužila jako vstup do opevněného města. V jeho prostorách najdete expozice zabývající se historií města Muscat, včetně jeho vývoje od rybářské vesnice po moderní metropoli.

Qurum Beach

Tato krásná pláž je oblíbeným místem pro relaxaci a koupání s řadou restaurací a kaváren v blízkosti, ve kterých si můžete vychutnat jak místní, tak i mezinárodní kuchyni. Je známá svými zlatými písečnými plážemi a čistou vodou, učaruje vás však i v době západu slunce, kdy se pláž zbarví do teplých oranžových odstínů a poskytne jedinečnou podívanou.

Salalah

Druhým městem, které byste si v Ománu neměli nechat ujít, je Salalah. Jde o vyhlášené letovisko v jižní části Ománu, které vám udělá radost, zvlášť pokud si chcete kromě poznávání užít i nějaké to relaxování na pláži u moře.
 
Zdejší nádherná příroda vás jednoduše okouzlí. Pokud se rádi potápíte, učaruje vám korálový útes a jeho rozmanitý život. Jestli se naopak radši držíte nad hladinou, můžete se vydat třeba k horským pramenům Ayn Razat.
Určitě se jděte podívat taky na trh Al Husn, kde si nebudete moct vybrat z parfémů, koření, šperků nebo typického kadidla, které odsud místní vyváželi ven už ve 13. století. Zdejší atmosféra je nezapomenutelná!

Nizwa

Nizwa je krásné starobylé město, které dokonce v 6. a 7. století bývalo tím hlavním v celé zemi. Turisty sem láká hlavně pevnost ze 17. století (která měla ovšem základy už ve 12. století). Ta byla naprosto nedobytná!
Nizwa | Omán Poznávací zájezdy
Její zdi byly silné 5 metrů, takže dokázala odolávat i silné dělostřelbě. Dominantou pevnosti byla vysoká věž, a když se zrovna neválčilo, byla pevnost určena k obývání. Ještě větším překvapením než samotné mohutné zdi mohly být pro útočníky vražedné díry plné vařící tekutiny – nejčastěji vody, ale býval to i olej nebo datlový sirup. Tyto nástrahy se jednoduše nedaly přežít. Stejně tak zákeřné byly drobné otvory ve zdech, ze kterých se dalo střílet i pod velmi ostrým úhlem.
Pevnost v Nizwě | Omán poznávací zájezdy
Kromě světoznámé pevnosti můžete obdivovat i Páteční mešitu, a co si určitě užijete, to jsou tradiční trhy s keramikou a zemědělskými plodinami.

Jabrin

Máte-li rádi typické pevnosti, hrad Jabrin vás nadchne. Nachází se ve stejnojmenném městečku v pohoří Al-Hadžar, v oáze plné palem. Nabízí nejen svou atmosféru, ale i nádherný výhled na okolní hory.
Třípatrová kamenná pevnost vznikla během 2. pol. 17. století na popud sultána zvaného Bil’arab bin Sultan, jenž je tu i pohřbený. Zvenčí zaujme mohutnými hradbami a uvnitř je to ještě větší paráda – pyšní se vyřezávanými stropy, astrologickými vzory a islámskými nápisy na omítce.

Poloostrov Musandam

Až se budete chtít vzdálit z ruchu měst, vypravte se na poloostrov Musandam, jenž vás nejspíš hned na první pohled nadchne zálivy v obklopení hor. Dá se tu parádně šnorchlovat a potápět, krásné jsou tady vyjížďky na lodi, během nichž třeba zahlédnete i delfíny.
Delfíní u ománského pobřeží | Omán poznávací zájezdy
Pro dobrodružnější povahy mám tip na výlet do hor dál od Chasabu – půjčte si terénní vůz 4×4 a vyjeďte si nahoru. Vaše vzpomínky na Omán to nepopsatelně umocní.
Kareta obrovská | Omán poznávací zájezdy

Bimmah Sinkhole

I když je to díra, pohled na ni si zamilujete. Bimmah Sinkhole je vodou naplněná prohlubeň, která vznikla propadem povrchové vrstvy v důsledku rozpouštění podzemního vápence. Takhle jednoduché to je, i když místní dlouho věřili, že díru vytvořil meteorit.
Bimmah Sinkhole v Ománu
Jezírko, které se tu utvořilo, má asi 50 x 70 m a je zhruba 20 m hluboké. Samotná díra je ale hluboká asi 90 m. Ve vodě se dá i koupat, má příjemnou teplotu, ale jakmile se přestanete hýbat, vězte, že se na vás vrhnou hladové rybičky Garra rufa, které se už i u nás využívají k pedikúře. Na stěně jeskyně si zase to své užívají lezci a v blízkém okolí prohlubně je parčík, který slouží k odpočinku.

Wahibská poušť

Wahibská poušť vznikla v období čtvrtohor a je poměrně malá. Pro lidi je tak nehostinná, že tudy procházejí jen beduíni. Přesto však nabízí neobvyklou podívanou na až 100 metrů vysoké písečné duny, které jsou pro nás Evropany jednoznačně exotické. Cesta je možná terénním autem a klidně si můžete užít nezapomenutelné chvíle v pravém pouštním kempu!
Písečné duny ve Wahibské poušti | Omán poznávací zájezdy

Wadi Bani Khalid

Jakmile se s někým budete bavit po své dovolené o Ománu, určitě vám hned naskočí, jak jste se koupali na místě zvaném Wadi Bani Khalid. To patří k nejznámějším vádí v celém Ománu. Že jste neslyšeli o vádí? Jde o údolí s občasným tokem, která se tvoří v pouštních a polopouštních oblastech.
Wadi Bani Khalid se nachází u východního okraje pohoří al-Hadžar, o kterém ještě bude řeč. Zásoby vody tu dovolily růst bujné vegetace, v širším okolí se pak rozkládají vesnice s palmami, nádržemi a jezírky. Místo je to skutečně malebné!

Wadi Shab

Podobně je na tom i Wadi Shab. Hory, skály a jezírka vám už z paměti prostě nezmizí. V jednom z jezírek si můžete krásně zaplavat, a dokonce proplavat až do jeskyně s vodopádem. Voda, která přes den získává nádhernou tyrkysovou barvu, zláká ke koupání snad úplně každého.
Koupání ve Wadi Shab | Omán poznávací zájezdy

Pevnost Bahla

Nedaleko stejnojmenného města najdete kulturní památku, která tu vznikala ve 13. a 14. století. Z pevnosti Bahla je dnes už jen zřícenina, i přesto ale stojí za návštěvu. Hradba je 10 kilometrů dlouhá, na okraji stojí dvě mešity.
Památka je hliněná a v zimních měsících tu úřadují deště, proto je poměrně složité zbytky pevnosti chránit. Přesto se o to zdejší vláda snaží.

Al-Hadžar

Ať už milujete přírodu, nebo prostě jen hledáte zajímavá panoramata, v Al-Hadžar budete jako u vytržení. Asi 300 kilometrů dlouhý horský hřbet patří k nejobdivuhodnějším lokalitám v Ománu a jeho součástí je i nejvyšší ománská hora Jebel Shams (Sluneční hora) s výškou 3 009 m.
Ta nabízí naprosto úchvatný rozhled a je zajímavá i tím, že má dva vrcholy. Zatímco na ten vyšší, severní, se obyčejný smrtelník nedostane (má tam budovy ománská armáda), na o něco nižší, jižní, se můžete vydat. V létě tu panují teploty kolem 20 °C, což je na túru příjemné.
 
Nemusíte se sem vypravovat na náročné treky, stačí se tu projet a občas si někde zastavit na krátké pokochání. Je tu nádherně!

Jebel Akhdar

Jebel Akhdar je nádherný kousek ománské přírody. V překladu její název zní Zelené pohoří a tento název skutečně vystihuje to, co tu spatříte.
 
Já osobně zbožňuji nenáročnou turistiku, která se tu dá v poklidu absolvovat mezi okouzlujícími terasovitými políčky a starobylými horskými vesnicemi, jež mají neuvěřitelnou atmosféru. V jarních měsících tu nádherně kvetou damašské růže a nedá se tomu říct jinak než pohádka.
Pohoří Jebel Akhdar | Omán poznávací zájezdy

Al-Hoota

Že se na krápníkové jeskyně můžete podívat v Česku? To určitě ano. Tyhle jsou ale ještě o fous krásnější. Jeskyně Al-Hoota objevili místní před stovkami let a od roku 2006 mohou jejich krásu obdivovat turisti.
 
Najdete tu i jeskynní jezírko, v němž žije endemický druh ryby. Na místě je návštěvnické centrum s restaurací, k jeskyním se dá dostat elektrickým vláčkem.

Misfat al Abriyeen

Historická vesnička nad kaňonem a oázou na vás jistojistě bude působit jako úplně jiný svět. Uvidíte tu několik původních domků z nepálené hlíny a nezapomeňte si udělat procházku podél zavlažovacího kanálu – právě zdejší zavlažovací systém se pyšní svou důmyslností.

Wádí Bání Auf

Toto nádherné údolí nabízí jedinečný pohled na krajinu plnou strmých skal a čistých horských pramenů. Na své si zde přijdou aktivní sportovci, dobrodruzi a fotografové. Při návštěvě údolí vás čeká řada aktivit, včetně trekkingu, horolezectví nebo plavání. Pro autentický pohled na ománskou kulturu se vybízí navštívit starodávnou vesnici Balad Sayt, která se v tomto údolí nachází, nebo se při toulkách podívat na jednu z největších jeskyní v Ománu, Al Hoota.

Al Hamra

Al Hamra je jedním z nejstarších měst v Ománu. Je známé svými tradičními domy z hliněných cihel, které jsou skvělým příkladem ománské architektury. Kromě staveb vás zde osloví také Muzeum Bait Al Safah, ve kterém můžete nahlédnout do historie a zjistit, jak se žilo v Ománu v minulých stoletích.
Přímo ve městě se nachází také starověké plantáže datlových palem, které stojí za vaši návštěvu.

Wadi Nakhr

Wadi Nakhr, známé také jako Grand Canyon Ománu, je nejhlubší kaňon na Blízkém východě a jeden z nejhlubších na světě. Údolí nabízí nádherný pohled na skály a úchvatné scenérie, které si můžete prohlédnout díky několika přístupným stezkám pro pěší turistiku. 

Kaňon je ideálním místem pro kempování pod hvězdami.

Birkat Al-Mouz

Birkat Al-Mouz

Tato malebná vesnice je proslulá svými starými rušnými uličkami, plantážemi datlových palem a zavlažovacími systémy Aflaj, které jsou od roku 2006 zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. 

Vesnice nabízí krásný výhled na okolní krajinu, včetně hory Jebel Akhdar.

Birkat Al-Mouz je také dobrým výchozím bodem pro výlety do okolních hor a údolí.

Ras Al Jinz

Zpestřete si svou dovolenou návštěvou známé želví rezervace na nejvýchodnějším bodu Arabského poloostrova. V Ras Al Jinz a blízké vesnici Ras al Hadd můžete pozorovat zelené želvy a sledovat, jak kladou svá vejce a jak se mláďata plazí k moři.

Súr

Súr, Omán
Toto přístavní město se nachází v severovýchodním Ománu. V současnosti se jedná o jediné místo, ve kterém se dochovala výroba tradičních arabských plachetnic s jednou nebo více plachtami, tzv. Dhow (Dhau). Pokud vás zajímá, jak se tato plavidla vyrábějí, zařaďte si návštěvů města do svého itineráře.

Masirah Island (Masíra)

Patříte mezi milovníky přírody? Pak je pro vás ostrov Masíra, který se nachází v Arabském moři, ideálním místem pro dovolenou. Nabízí nádherné pláže, na kterých hnízdí želvy, pozorovat zde můžete ale i vzácné druhy ptáků. Svou popularitu si destinace získala především díky kitesurfingu. Pokud vás tedy lákají pláže, pozorování živočichů v jejich přirozeném prostředí nebo odpočinek u moře, tento ostrov byste určitě neměli vynechat.

Mughsail Beach

Mughsail Beach
Tato populární pláž u města Salalah je známá svými vysokými vlnami a přírodními „vybuchujícími dírami“, kde mořská voda vystřikuje z děr ve skalách. Mughsail Beach je také obklopená nádhernými horami, které tvoří úchvatnou scenérii.

Rub‘ al Khali

Rub‘ al Khali
Jedná se o jednu z největších písečných pouští na světě. Tato oblast nabízí úchvatnou krajinu a jedinečný zážitek z ticha a izolace. Je to skvělé místo pro fotografování a prozkoumávání na čtyřkolkách.

Khor Rori

Historické místo Khor Rori, také známé pod názvem Sumhuram, bylo kdysi významným přístavem pro obchod s kadidlem. V roce 2 000 došlo k jeho zapsání na seznam světového dědictví UNESCO jako součást archeologického místa Land of Frankincense. Návštěva této oblasti je nejen skvělou příležitostí k poznání historie, ale také k objevení krás Ománu a jeho bohatého kulturního dědictví.

Zajímavá fakta o Ománu

Na tradiční jídlo? Spíš ne

Ne že by se tu snad špatně vařilo, to ne. V Ománu ale žije asi 2,5 miliónu Ománců a stejný počet obyvatel z jiných zemí, hlavně z Pákistánu, Indie a Bangladéše. Pak je tedy jasné, že vliv těchto kuchyní na tu ománskou je silný a něco opravdu ománského tu ochutnáte jen stěží!

Káva je tu národním nápojem

S jídlem možná nepochodíte, ale zdejší kávu (která je často servírovaná s kardamomem) byste ochutnat měli. Označuje se tu jako kahwa a její příprava je učiněný obřad. Káva není jen nápoj – nezbytně se tu musí podávat s datlemi, sladkostmi, pečivem nebo ovocem. Pak je to teprve ono.
Tradiční nápoj káva s kardamomem

Co dveře, to mistrovské dílo

Až se budete kdekoli procházet Ománem, dívejte se na vstupní dveře domů a budov. Často jsou totiž nádherně zdobené, jak „káže“ jedinečná ománská architektura. A netýká se to jen domů – zdobené dveře neodmyslitelně patří k palácům nebo pevnostem!
Promenáda v mešitě v Ománu

Kadidlo, všude kadidlo

Ne nadarmo patří kadidlo k nejčastěji odváženým suvenýrům. Pobyt v Ománu vám totiž zpětně jednoznačně připomene. V zemi je cítit snad v každém domě a nejednou na jeho vůni narazíte i na ulici. Kadidlo je tu jednoduše doma, už proto, že jde o jednu z mála zemí, kde se dá přirozeně pěstovat.
Kadidlo jako suvenýr z Ománu | Poznávací zájezdy

Nejezdí tu vlaky

Možná vás to překvapí, ale v Ománu absolutně chybí železnice. Všude se jezdí autem nebo autobusem, případně nějakým alternativním způsobem dopravy, ale vlaky tu nejsou. Ostatně – třeba vás zase „uklidní“, že nejde o jedinou zemi na světě. Týká se to ještě dalších šestadvaceti.

Líbí se vám tento článek? Sdílejte ho!

To nejlepší z Ománu
Autentický poznávací zájezd do severního Ománu vás vezme do země jako vystřižené z pohádek Tisíc a jedna noc. Omán je místo, kde se střetává tradice s modernou, které se krásně doplňují. Poznáme historii i krásnou přírodu Ománu na našem zájezdu s českým průvodcem.

75 900 

Detail zájezdu