Od Publikováno: 18. 6. 202114,2 min čteníCategories: NezařazenéViews: 11848

Skalní město Petra v Jordánsku: Kompletní průvodce

Už jste slyšeli o skalním městě Petra v Jordánsku? Jde o naprosto fascinující komplex mnoha útvarů, staveb, chodeb a zákoutí, který ve vás navždy zanechá svůj otisk. Je to bez pochyby největší lákadlo v celé zemi. Podívejte se na něj s námi třeba na zájezdu To nejlepší z Jordánska.

Co musíte ve skalním městě Petra vidět a zažít?

Soutěska Sík

Soutěska Sík je jediná, která do nitra Petry vede. Tedy kromě utajeného zadního vchodu. Měří asi jeden kilometr a její šířka dosahuje maximálně 5 metrů. Jsou ale místa, na nichž rozpažíte a budete se při tom skoro dotýkat obou stěn.

Skalní město Petra

Stěny soutěsky jsou i 200 metrů vysoké. Budete si tu připadat jako v úplně jiném světě.

Al-Khazneh – Pokladnice

Al-Khazneh neboli Pokladnice je pravděpodobně tím nejznámějším kouskem Petry a minimálně na internetu už jste ji určitě viděli.

Pokladnice (Al-Khazneh) v Petře

Nachází se hned na začátku skalního města a hned po soutěsce je důvodem, proč tu turisté žasnou. Je totiž vyvedená do neuvěřitelných detailů, včetně vyobrazení bohů a dalších mytologických postav. Název Pokladnice je dílem fantazie místních beduínů. Když stavbu uviděli, předpokládali, že takhle monumentální dílo muselo sloužit jako úkryt vzácného pokladu. Faktem ale je, že se jednalo „pouze“ o hrobku.

Divadlo

Jen kousek od Al-Khazneh se nachází divadlo pro 8 500 diváků ve 45 řadách. Původně se sem vešly „jen“ tři tisícovky diváků, Římané ale zapracovali na tom, aby byl prostor velkolepější.

Divadlo ve skalním městě Petra

Kolonádní ulice

V centru Petry se projdete kolonádní ulicí. Už na jejím začátku vás upoutá kašna zasvěcená nymfám, spatříte tu také tržiště.

Kolonádní ulice v centru Petry

Klášter Ad-Dér

adnete i kouzlu kláštera Ad-Dér – je jí totiž velmi podobný. Najdete ho asi 3 kilometry od centra. Abyste se k němu dostali, budete muset zdolat přibližně 800 schodů, ale stojí to za to. Mimochodem – tato stavba vznikla jako hrobka pro krále Obodase.

Klášter Ad-Dér v Petře

Al-Mazbah

K těch duchovnějším a zároveň odlehlejším místům celé Petry patří i Al-Mazbah, hlavní obětiště. Před divadlem odbočte vlevo prudce vzhůru po schodech až vyšplháte ke 2 Obeliskům, obětišti, Lvímu monumentu a pak můžete pokračovat cestou, kterou neproudí davy turistů kolem mnoha dalších hrobek až do centra Petry, odkud se můžete vydat nahoru ke Klášteru.

Al-Mazbah ve skalním městě Petra

Náročnější trasa rozhodně stojí za to.

Hora Hór

Když budete mít na Petru více času, určitě se vydejte na horu Hór. Na ní najdete hrobku samotného biblického Árona!

Petrou vás rádi provedeme. Stačí se k nám připojit na některý z poznávacích zájezdů do Jordánska!

Královské hrobky

Velkolepé Královské hrobky najdete vpravo od Divadla, vytesané do skály. Cesta vás dovede až k nim a mnohé z nich si můžete prohlédnout i zevnitř.

Královské hrobky v Petře

Jejich impozantnost vás bude fascinovat.

Výhled na Pokladnici ze shora

Za Královskými hrobkami se vydejte po schodech pěšinou mezi skály a po několika kilometrech dojdete k místu, odkud spatříte ikonickou Pokladnici z výšky.

Pokladnice v Petře

Tento jedinečný výhled si kvůli zacházce odpustí většina turistů, buďte mezi těmi šťastnějšími! Jako odměnu si tu u místního beduína můžete dát šálek mátového čaje.

Malá Petra

Malá Petra bylo předměstí hlavního města Petra a sloužila jako celní stanice. Je vzdálena asi 20 minut jízdy autem od hlavního vchodu a vstup sem je zdarma!

CK HAMIDI | Aktivní dovolená Jordánsko | Wadi al Hasa

Úzkou soutězkou lemovanou skalními stavbami se tudy vypravte vzhůru mezi skalami a pak zase zpět. Celá návštěva zabere asi hodinu. Dopřejte si Malou Petru jako předkrm před návštěvou samotné Petry nebo se odtud vypravte pěšky ke Klášteru Ad Deir (povolení a průvodce si musíte domluvit v prodejně vstupenek)

Praktické informace při cestě do skalního města

Jak se do Petry dostat?

Přiletěli jste do Jordánska a chcete zamířit do Petry? Je to možné hned několika způsoby.

Autem

V pohodě si půjčte auto. Na smluvený čas vám ho připraví na letiště v Ammánu nebo si ho jednoduše vyzvednete přímo v půjčovně. Do Petry se jím dostanete zhruba za 3 hodiny a o parkování u turistického centra v Petře není nouze. Navíc je zdarma. Směrovky jsou i latince.

Odolejte svodům navigace cestovat po nudné dálnici a vydejte se po Královské silnici zvané Kings Highway vedoucí malebnou krajinou serpentinami přes několik kaňonů s dechberoucími výhledy.

Do Petry autem

Po cestě se můžete zastavit na křižáckém hradě Karak, v termálních lázních Afra nebo kaňonu Wádí bin Hammád.

Autobusem

Do Petry se můžete vypravit i autobusem společnosti Jett. Na cestě strávíte možná o pár desítek minut delší dobu než při jízdě autem a cena lístku začíná na 680 Kč. Z Ammánu odjíždí v 6:30 a na místě budete v 10:30.

Pěšky

Do Petry vede kromě hlavního vchodu ještě jeden, utajený většině turistů. Z Malé Petry, která je od Petry vzdálena 20 minut jízdy autem se můžete vydat pěšky opačným směrem, proti proudu ostatních návštěvníků. Jako první dorazíte místo k Pokladnici ke Klášteru Ad Dér, kde v tu dobu ještě nebude nikdo, kromě místních beduínů. Dejte si tu s nimi šálek čaje a vychutnejte si nejhezší výhled na světě sami pro sebe.

V Petře se dá prochodit i několik dní, pokud se chcete dosyta kochat.

Pro opravdové turistické nadšence existuje také dálkový trek Jordan Trail vedoucí ze severu k jihu Jordánska. Jeho nejhezčí část vede z rezervace Dana do Malé Petry a zkusit ho můžete na naší Expedici do Petry.

Expedice do Petry

Co takhle pojmout to pěkně intenzivně a přihlásit se na expedici do Petry, zájezd, který kombinuje 5 dní dlouhý trek divokou přírodou z Dany až do Petry s poznáváním památek i s odpočinkem?

Kde se Petra nachází?

Petra se rozprostírá asi 2 hodiny jízdy od Akaby, v jižním Jordánsku 3 hodiny od Ammánu. Jen tak ji ale nespatříte. Město je totiž ukryto za skalami vysokými i 300 metrů v Šarských horách.

Akaba v Jordánsku

Cena vstupného

Vstupné na jeden den stojí 50 jordánských dinárů, tedy 1 500 Kč. Za dva dny pobytu zaplatíte 55 jordánských dinárů, tedy zhruba 1 630 Kč. Vstup na tři dny vyjde na 60 jordánských dinárů, tedy necelých 1 800 Kč. O něco víc si zaplatí turisté, kteří na území Jordánska tráví jen jeden den (90 JOD, tedy 2 670 Kč).

Pokud si ale pořídíte Jordan Pass za 70, 75 nebo 80 dinárů (podle počtu dnů, který chcete Petře věnovat), budete v něm mít nejen vstup do Petry, ale i do všech ostatních památek Jordánska a také vízový poplatek v hodnotě 40 dinárů. Pořízení Jordan Passu je zkrátka základ.

Jakou trasu zvolit na prohlídku Petry?

Pokud máte jeden den a nebojíte se porce kilometrů v nohách, máte slušnou šanci navštívit skoro vše, co skalní město Petra nabízí. Inspirací může být tato trasa necelých 21km. Počítejte s velkým převýšením a často náročným terénem. Na cestě zpět ale mohou turisté využít povoz tažený koňmi, když síly dojdou.

Trasa zadním vchodem z Malé Petry může vypadat takto:

Trasa na horu Hór, ideální pro druhý den návštěvy Petry:

Jednoduchá trasa pro ty, kterým to tak moc nechodí:

Kdy je nejlepší čas pro návštěvu Petry?

Hlavní sezóna pro návštěvu Petry je jaro (březen, duben, květen) a podzim (konec září až první polovina listopadu). Počasí bývá ideální, není horko na padnutí, ale většinou je slunečno a výhledy nic nekazí. Zároveň je to ale období, kdy do Petry míří nejvíc turistů. I v rekordních dnech roku 2019 ale Petru navštívilo denně kolem 5000 návštěvníků, a to je vzhledem k její rozloze větší než Brno docela nízké číslo.

Když vyrazíte v zimě, počítejte s tím, že může pršet a být docela chladno, na druhou stranu bude tu minimum turistů. V letních měsících ale návštěvu příliš nedoporučujeme, bývá opravdu horko.

Ať už přijedete kdykoliv, vydejte se do Petry pokud možno co nejdříve. Své brány otevírá už v 6 hodin ráno a většina turistů si ráda přispí. Ranní hry světel při rozbřesku vám navíc dopřejí nádhernou podívanou a příležitost pro nadšené fotografy.

Jaká jsou další zajímavá místa v okolí?

Jen asi 100 kilometrů od Petry najdete další úžasný skvost, a to údolí Wadi Rum, jež je součástí Arabské pouště. Toto místo je známé také jako Měsíční údolí. Jde o pusté skalnaté údolí s rudým pískem, barevným pískovcem a také asi se dvěma tisícovkami svérázných obyvatel. Přespat tu můžete v jednom z beduínských kempů a užít si hvězdnou oblohu jako nikde jinde na světě, tak jako to děláme na našich zájezdech do Jordánska my.

Poušť Wadi Rum

Zhruba 35 kilometrů od Petry se nachází také Krak de Montréal neboli Shobak, zřícenina křižáckého hradu s překvapivě zachovalými historickými malbami.

Křižácký hrad Krak de Montréal

Po fyzicky náročném objevování Petry si můžete zajet odpočinout buď na pláže k Rudému moři v Aqabě nebo si dopřát nezapomenutelnou koupel u Mrtvého moře.

Ubytování

Ubytování jednoduše seženete v blízkosti vstupu do skalního města ve městě Wadi Musa, které slouží jako servisní středisko pro návštěvníky Petry. K dispozici je nocleh v hotelech, penzionech i v ubytování typu B&B. Když nebude volno, můžete zkusit ještě kapacity ve Al Baydá v Malé Petře, sousední vesnici, z níž je to do Petry, jen co by kamenem dohodil.

Víte, kde se ubytováváme na našich zájezdech do Jordánska?

Ochutnat můžete např. jordánské pivo, o kterém jsme také psali samostatný článek.

Víte, jakých je obecně TOP 5 národních arabských jídel?

Co si rozhodně vzít s sebou?

Myslete na to, že teplota se tu pohybuje okolo 30 °C (s výjimkou prosince, ledna a února) a slunce pálí. Rozhodně se tedy vybavte dostatkem tekutin, svačinou, pokrývkou hlavy a pohodlnými botami. Jídlo i pití v Petře seženete, také si ale za všechno připlatíte. Většina hotelů vám nabídne obědový balíček za pár dinárů, doporučujeme to využít.

Zajímá vás více praktických informací o cestování po Jordánsku? Podívejte se na nejčastěji pokládané otázky a odpovědi na ně.

Historie

Co slovo „Petra“ znamená?

Výraz Petra je odvozen od výrazu skála. Přiléhavé pro skalní město, že?

Jak je skalní město Petra staré?

Založení města se datuje do 3. století př. n. l. a nechybí o něm zmínka v Bibli (v ní je zmíněna jako Sela).

Kdy byla Petra objevena?

Největšího rozmachu se Petra dočkala ve 4. století n. l., pak už ovšem jen upadala (věděli o ní jen místní beduíni), čemuž napomohla i ničivá zemětřesení. Teprve v roce 1812 zjistil švýcarský badatel Burckhardt, že se tu odehrávalo něco velkolepého.

Jaké národy zde žily?

Edomité

Edomité byli pastevecký národ, ale nezřídka se o vlastní obživu postarali přepadením obchodních karavan, které tudy táhly z Jemenu ke Středozemnímu moři.

Nabatejci

Nabatejci přišli do Petry kolem 4. století př. n. l. a Edomity odsud vytlačili. Nejdříve se hodně živili loupením, pak si ale začali s obchodníky budovat přátelské vztahy a obchodováním bohatli.

Z čeho je skalní město postavené?

Petra je skalní město vytesané do pískovce. Písek je ostatně i všude kolem.

V jakém architektonickém slohu?

Petra není vyvedena jen v jednom architektonickém slohu. Najdete tu prvky slohu egyptského, římského nebo řeckého.

Další doplňující informace

Video materiály

Zajímavé články o skalním městě Petra

České

Zahraniční

Podcasty

komentářů

  1. […] Přečtěte si také průvodce o Skalním městě Petra. Při zájezdech do Jordánska ho vždy navštívíme stejně jako beduíni v poušti. […]

  2. […] Psali jsme také: Skalní město Petra v Jordánsku: Kompletní průvodce […]

  3. […] že do známého skalního města v jordánské Petře chodíme naprosto ojedinělou cestou, kdy se vyhneme návalu […]

  4. […] mu dáte odpoledne, kdy se z Petry vracíte – je tam vedro k padnutí a turistů zástupy, ačkoliv Jordánsko je na 10% předcovidové […]

  5. […] místem, které nechybí v žádném itineráři cestovatelů do Jordánska. Spolu se skalním městem Petra a Mrtvým mořem patří Wádí Rum k trojici takzvaných must see Jordánska. Podívejte se na […]

  6. […] zájezd Velký okruh Jordánskem vás provede těmi nejzajímavějšími místy Jordánska. Kromě proslulého skalního města Petra a Mrtvého moře vás vezmeme i na méně známá místa mimo turistické trasy. Projděte si náš […]

  7. […] Petra je slavná historická památka v Jordánsku, která je známá svými růžovými skalami. Kousek místního kamene můžete mít klidně doma v podobě dekorativního suvenýru. […]

  8. […] tahákem je nepochybně slavné skalní město Petra. Za návštěvu ale stojí i údajná nejkrásnější poušť světa Wadi Rum, která je zároveň […]

Líbí se vám tento článek? Sdílejte ho!

Velký okruh Jordánskem
11 denní poznávací zájezd do Jordánska v malých skupinách s českým průvodcem vás zavede nejen do skalního města Petra, ale i do Ammánu, antických památek, bilblických poutních míst, termálních lázní, hlubokých kaňonů a nádherné pouště Wádí Rum. Prostor bude i na odpočinek u Rudého a Mrtvého moře.

40 900 

Detail zájezdu