Od Publikováno: 11. 8. 20228,8 min čteníCategories: NezařazenéViews: 1929

Sokotra: 13 kouzelných míst, která vám ukradou duši i srdce

Sokotra, coby ostrov vystupující z Arabského moře, je díky své izolovanosti pravým a nefalšovaným rájem na zemi. Je pravdou, že běžní turisté sem příliš nemíří, proto se Sokotra může pochlubit čarokrásnou a prakticky nedotknutou přírodou, čistými panenskými plážemi i četnými kaňony s potoky, vodopády a tůněmi, které lákají k příjemnému osvěžení.

Jedinečný zážitek z ostrova můžete zažít na našich poznávacích zájezdech na Sokotru.

Sokotru obývá zhruba 60 000 Sokotránců, kteří jsou svébytným etnikem a mají vlastní jazyk. Ve své podstatě jde ale o mírumilovné rybáře a zemědělce, kteří žijí v tradičních vesnicích.

Abyste Sokotru dokonale poznali, vybral jsem pro vás třináct fascinujících míst, která vám hned po první návštěvě ukradnou kus srdce. To proto, abyste na ně nikdy nezapomněli a neustále toužili vidět je znovu a zase. Kam se během pobytu na Sokotře vypravit? Tady jsou moje tipy:

Mořská chráněná oblast Dihamri

Jednou z nejkrásnějších a nejbohatších chráněných oblastí na Sokotře je nepochybně Dihamri. Pochlubit se může jedním z nejbohatších korálových útesů na souostroví, které doslova vybízejí k objevování a adrenalinovému potápění. Pod vodou můžete narazit na papuchalky, murény, rejnoky, a pokud budete mít trošku toho lidského štěstí, potkáte i želvy.

Psali jsme také: Skalní město Petra v Jordánsku: Kompletní průvodce

Chráněná oblast Homil

Nedaleko výše zmíněné mořské chráněné oblasti Dihamri najdeme další přírodní skvost, kterým je oblast Homil. Tady na vás pro změnu čekají pohádkové scenerie, které vás s trochou nadsázky zavedou do starobylého pravěku. Obdivovat můžete krajiny bohaté na stromy dračí krve a lahvovníky, ale i četné vyhlídky a přírodní bazény s tou nejkrásnější modří, která vypadá jako dokonalé dílo zkušeného grafika.

Hora Haghier

Lákají vás spíše treky? Vydejte se pokořit vrchol hory Haghier! Během výstupu se vám naskytnou úžasné výhledy na okolní scenerie. Na samotné „střeše světa“ pak spatříte spoustu různých druhů rostlin a ptáků a z vysokých útesů si můžete prohlédnout i severní část ostrova Sokotra, kterou budete mít doslova jako na dlani.

Chybět samozřejmě nebudou ani wádí různých velikostí, krásné skalní útvary a všudypřítomná zelená vegetace. Osvěžující vzduch, který je tady mnohem chladnější, než v nížinách, je potom už jenom onou pomyslnou třešničkou na jinak dokonalém dortu.

Náhorní plošina Dixam

Dalším skvostem Sokotry je náhorní plošina Dixam, která je domovem kočovných beduínských pastevců. Ti se se svými stády přesouvají z jednoho místa na druhé a vytváří tak pohádkovou podívanou, na kterou jinde narazíte jen stěží.

Prohlédnout si můžete i jejich tradiční obydlí postavené na římsách, kde se náhorní plošina stýká s roklí. Určitě nevynechejte též návštěvu Firminského lesa, který je posledním lesem Dračí krve.

Mohlo by vás zajímat: Arabská kuchyně a jídla: Poznejte TOP národních jídel

Kaňon Derhur

Soutěska, která klesá kolmo do 700 metrů až na dno údolí, je nepochybně nejpozoruhodnějším vápencovým krajinným prvkem na ostrově. Z jejího okraje opět uvidíte atraktivní porosty stromů Dračí krve a rozsáhlou vápencovou dlažbu. Nedaleko kaňonu je hluboký koupací bazén, ve kterém se můžete příjemně ochladit.

Pláž Ameq

Sokotra se může pochlubit řadou čarokrásných pláží. Jednou z nich je i proslulá pláž Ameq, která vás hned na první pohled uchvátí svou jedinečnou tyrkysovou modří. Kdo by odolal pokušení okoupat se na jedné z nejkrásnějších pláží Indického oceánu, věčně by svého rozhodnutí litoval. Pláž vybízí ke sladkému odpočinku a nicnedělání, ale i průzkumu podmořských krás a zvláštností.

Písečné duny Hayf a Zahek

Kousek od jedné z nejkrásnějších pláží ostrova Ameq najdete pozoruhodné písečné duny Hayf a Zahek. S těmi si sezónní větry pravidelně pohrávají a stáčejí je k vysokému svahu. Pohled na tuhle jedinečnou přírodní scenérii a malý písečný zázrak ve vás zanechá nesmazatelné vzpomínky.

Kaňon Kalisan

Dalším skvostem ostrova je i kaňon Kalisan. Najdeme ho v odlehlém jihovýchodním cípu Sokotry mezi zvlněnými kopci a horami. Ve své podstatě jde o neuvěřitelně vodnaté wádí tvořené mnoha sladkovodními bazénky, vodopády a skalními útvary s úžasnou, mnohdy až tropickou, atmosférou.

Jeskyně Hoq

Sokotra se může pochlubit i několika majestátnými jeskyněmi, z nichž jednou je i proslulá jeskyně Hoq. Ta má na délku více než tři kilometry a na jejím konci čeká na návštěvníky okouzlující překvapení. Jde o vodní jezírko, které poodhaluje tajemnou historii Sokotry. Uvnitř se vyjímají stalaktity, stalagmity a krystalické útvary a na okolních stěnách jeskyně se díky kalcitové glazuře v průběhu věků zachovaly starobylé nápisy a malby.

Přečtěte si také: Arabština: 15 věcí, které o ní nejspíš nevíte

Pobřeží Deleisha

Chráněná oblast Detwahské laguny

Další z pozemských rájů, který doslova vybízí k odpočinku a sladkému nicnedělání, je pobřeží Deleisha. I tohle místo vypadá, jako zrovna vystřižené z katalogu cestovní kanceláře, protože ho charakterizuje bílý písek, který omývá tyrkysové moře a celou scenerii pak dokresluje úchvatné horské pozadí. Vykoupat se můžete nejen ve zmíněném moři, ale také sladkovodní laguně, která je součástí tohoto magického místa.

Chráněná oblast Detwahské laguny je proslulá svou úchvatnou krajinou, na kterou se nebudete chtít vynadívat. Pozorovat tady můžete velké množství mořských ptáků i další obyvatele.

V laguně se dokonce můžete příjemně ochladit a to zejména během parných letních dnů, kterých na Sokotře rozhodně není málo.

Rybářské městečko Qalansyia

Chcete na vlastní kůži poznat, jak žijí lidé na ostrově Sokotra? Vydejte se do malebné rybářské vesničky Qalansyia, která vás nadchne a překvapí tradičními rybářskými domky i úzkými uličkami, kde je procházka pravým a nefalšovaným zážitkem. Pochutnat si můžete na čerstvě ulovené rybě a alespoň na chvíli uniknout každodenní šedi a nekonečnému stereotypu.

Národní park Ayhaft

Na závěr jsme si nechali opravdovou perličku. Tou je národní park Ayhaft Canyon – jeden z nejatraktivnějších a nejkrásnějších míst ostrova. Proslulý je zejména endemickými stromy, rostlinami i ptáky, kteří se tady hojně vyskytují. Fascinující krajina parku, stejně jako bohatá fauna a flóra a nespočet sladkovodních bazénů dělají z Ayhaftu pravý a nefalšovaný ráj na zemi.

Co říci závěrem?

Sokotra je neuvěřitelně rozmanitým, bohatým a zajímavým ostrovem, kde není pro nudu prostor. Sokotránci, kteří na ostrově žijí, jsou mírumilovným národem, který ještě není ovlivněn globalizací. Ačkoliv ostrov patří oficiálně Jemenu, jeho správu zajišťují Spojené Arabské Emiráty spolu se Saúdskou Arábií. Dřívější konflikty se ostrovu zcela vyhnuly a nijak ho neovlivnily, proto patří Sokotra mezi 100% bezpečné destinace, které musíte alespoň jednou za život navštívit.

Líbí se vám tento článek? Sdílejte ho!

Expedice na Sokotru
Jedinečný expediční zájezd na Sokotru nabízí skvělé možnosti pro trekování i relaxaci na bělostných plážích. Hornaté vnitrozemí, četné kaňony a vodopády, stromy dračí krve, endemická flora a fauna. Zážitek jako z jiného světa. Sokotra je prakticky bez turistů, nejvyšší čas vyrazit.

83 900 

Detail zájezdu