Arabská kuchyně a jídla: Poznejte TOP národních jídel

Aktualizováno: zář 7

Arabská kuchyně je pestrá, plná vůní, chutí, vždy z čerstvých surovin a velmi zdravá. A není to zdaleka jen kebab nebo falafel. Jaké jsou národní pokrmy arabských zemí?


Sestavili jsme žebříček TOP 5 jídel, které nám chutnají nejvíc a jeden bonus navíc. Které byste si dali nejradši vy a které jste už měli možnost ochutnat? Podělte se s ostatními v komentářích.

5: Kibbeh (Libanon)



Trochu provokativně dáváme libanonský národní pokrm "až" na páté místo. Libanonská kuchyně bývá často považována za nejlepší arabskou kuchyni. Je samozřejmě vynikající a možná i nejlepší, ale faktem je, že její popularita přímo souvisí s velikostí komunity Libanonců žijící ve světě, kteří ji proslavili. Libanonská kuchyně patří do rodiny tzv. levantských zemí a je velmi podobná kuchyním Jordánska, Sýrie a Palestiny.


A co je tedy kibbeh? jsou to smažené koule nebo šišky z bulguru a mletého jehněčího nebo někdy kuřecího masa. Podává se tradičně s chlebovými pita plackami, jogurtovým dipem a salátem.


4: Kuskus (Maroko)



Marocká kuchyně se od té z Levanty poměrně liší. Je to dáno jak odlišnou geografickou polohou tak jinými kuchyněmi, které ji ovlivnily. V Maroku a jeho tradičních jídlech najdete inspiraci berberské, arabské, středomořské a africké kuchyně.


Národním jídlem je jednoznačně kuskus, který se připravuje v tradičních hliněných kónických nádobách zvaných tažín. Spolu s kuskusem se v nich dusí maso, zelenina, bylinky, často také olivy a různé ovoce. Díky tvaru tažínu, jsou jídla v něm připravená krásně šťavnatá a všechny chutě a vůně se dokonale promíchají.


3: Kibbeh Bil Sanieh (Sýrie)


Syrská kuchyně je velmi podobná té libanonské a její národní pokrm je vlastně zdravější variantou libanonského kibbehu. Není totiž smažený, ale peče se v troubě a připomíná slaný koláč.


Jmenuje se Kibbeh Bil Sanieh a skládá se ze tří vrstev masa a cibule. Horní a spodní vrstva je z mletého masa, bulguru, směsi koření a cibulové pasty. Střední vrstva je z jemně nasekaného masa restovaného s cibulí a pražených piniových oříšků. Takto připravené maso se dá mezi spodní a vrchní vrstvu a peče se po dobu 40-50 minut. Kibbeh Bil Sanieh se podává s jogurtem jako kousky dortu.


2: Musakhan (Palestina)



Nepleťte si palestinský národní pokrm s řeckou musakou, která se dost odlišuje. Musakhan je chuťově bohaté jídlo z kuřete pečeného s cibulí, škumpy, nového koření, šafránu a smažených piniových oříšků podávané na chlebových plackách muhammar.


Kromě Palestiny je populární i v sousedním Izraeli, především u arabské menšiny a syrských drúzů.


1: Mansaf (Jordánsko)


Jordánský národní pokrm mansaf to u nás vyhrává díky své propracovanosti a také rituálům spojených s jeho podáváním a konzumací. Je to opravdu slavnostní jídlo, jak se na národní pokrm sluší a patří. Připravuje se ze skopového masa (někdy se nahrazuje kuřecím), které se vaří spolu s cibulí, česnekem a bobkovým listem v omáčce, jejíž základ tvoří sušený jogurt z kozího mléka zvaný džamíd.

  • Psali jsme