Od Publikováno: 17. 12. 20215 min čteníCategories: NezařazenéViews: 1680

Vánoční tradice v arabském světě

Vánoce, čas štěstí, lásky a některých velmi zajímavých tradic, zejména pokud jde o arabský svět. Není to oblast, kterou byste si obvykle spojovali s Vánocemi. Ale víte, kde to všechno začalo? Ano, v malém palestinském městečku Betlém, které leží uprostřed arabského světa.

V tomto regionu žije 12 milionů křesťanů a nachází se zde jedny z nejstarších komunit tohoto náboženství (podle některých údajů již od roku 33 n. l.).

A jak se tedy slaví v jednotlivých zemích?

Palestina

Oslavy v Palestině mají velký význam, protože Kristus se narodil v Betlémě, který leží 10 km jižně od Jeruzaléma.

Oslavy začínají průvodem skautů, kteří vycházejí z jeruzalémského Starého města a směřují ke kostelu na náměstí Narození Páně v Betlémě.

Zde se shromáždí duchovní, věřící a kolemjdoucí a postaví obří strom. Návštěvníci se shromažďují u úzkého kamenného vchodu do kostela, aby viděli místo, kde se narodil Kristus.

Vánoce v Betlémě, Palestina

Irák

Ve vesnici na Ninivské planině zapalují křesťané 24. prosince na jednom z náměstí vánoční oheň. Ten symbolizuje oheň, který zapálili pastýři při čekání na narození Krista.

Brzy ráno lidé chodí sbírat byliny, trnky a divoké rostliny. Od odpoledne až do noci se věřící a duchovní shromažďují kolem plamene, přičemž drží svíčky a zpívají staré písně v očekávání Vánoc.

Po uhašení se někteří lidé několikrát procházejí sem a tam nad jeho popelem, aby získali požehnání. Část jeho popela posbírají a vhodí na svá pole ve víře, že jim přinese dobrou úrodu a požehná jejich setbě.

Vánoční stromek na ropném poli

Egypt

Křesťanství je po islámu druhým největším náboženstvím v Egyptě a většina egyptských křesťanů patří ke koptské pravoslavné církvi.

Většina egyptských křesťanů slaví Vánoce každoročně 7. ledna, protože se řídí východním kalendářem. Navzdory rozdílným datům si lze snadno všimnout oslav začínajících v polovině prosince, kdy začíná 43 denní půst.

Někteří tvrdí, že slavný vánoční stromek není evropskou tradicí, jak je známo, ale egyptským vyjádřením posloupnosti měsíců v roce, neboť borovice se vyznačuje tím, že má více vrstev a každá vrstva představuje jeden měsíc.

Jordánsko

Adventní čas se vyznačuje rozsvěcováním obrovských vánočních stromů v kostelech a na veřejných místech. Nejznámějším stromem je strom „národní jednoty“. Tradice začala asi před 10 lety na jihu hlavního města Ammánu. Jordánci jej považují za symbol harmonie mezi všemi vrstvami jordánské společnosti a naděje na lepší nový rok.

Obvykle je tento strom ozdoben kartičkami s fotografiemi a jmény jednotlivých jordánských guvernorátů na znamení jednoty Jordánska ve všech jeho regionech.

Sýrie

V hlavním městě Sýrie Damašku se navzdory několikaletému konfliktu koná vánoční karneval, kde se shromažďují davy lidí, kteří tančí, zpívají a sledují rozsvícení největšího vánočního stromu v zemi. Slavnost je každoročním důkazem, který nenechává nikoho na pochybách o popularitě Vánoc v zemi.

Mimochodem v Sýrii žije komunita, která hovoří jazykem Krista, tedy aramejsky. Nikde jinde na světě se tento jazyk už nepoužívá.

A víte, kdo nosí syrským dětem dárky? Malý velbloud 🙂

Libanon

V Libanonu žije 45 % křesťanů. Vánoce slaví křesťané a muslimové společně. Domy, ulice, nákupní centra a obchody jsou pro tuto příležitost speciálně vyzdobeny a v ulicích po celé zemi panuje slavnostní atmosféra. Kromě náboženského významu jsou totiž Vánoce považovány i za svátek obnovování přátelství mezi muslimy a křesťany a po celé zemi se na důkaz toho zapalují ohně, u kterých se scházejí sousedé a vzájemně si odpouští minulé křivdy.

Země Maghrebu

Podíl křesťanů v Tunisku, Maroku a Alžírsku patří k nejnižším v arabském světě, činí asi 0,2 procenta. To však nebrání stovkám lidí, aby na Štědrý den navštívili kostely a katedrály a oslavili tuto událost.

To, co odlišuje vánoční modlitby v těchto zemích, je přítomnost mnoha věřících ze sousedních afrických států a z Evropy.

Oslav se účastní také mnoho muslimů, kteří to považují za projev soužití a bratrství s křesťany.

A zatímco například v Alžírsku si probíhajících vánočních svátků ani nevšimnete, v Maroku se budete setkávat s bohatou výzdobou, stromky, světýlky a Santa Clausi na každém rohu.

Milí přátelé, přeji Vám krásné a klidné svátky a mnoho radosti a úspěchů do nového roku.

Jeden komentář

  1. […] Víte, kdo nosí v Sýrii dětem vánoční dárky? Velbloud! Psali jsme článek o vánočních tradicích v arabských zemích. […]

Líbí se vám tento článek? Sdílejte ho!

Vánoční Maroko
Autentický zájezd do Maroka po stopách tradiční berberské kultury nádhernou krajinou oáz, písečných dun a hor Vysokého Atlasu s návštěvou památek a královských měst.

53 900 

Detail zájezdu