Velbloud: Největší zajímavosti a fakta

Aktualizováno: 15. 11.

Velbloud je nádherná zvíře. Já se s ním potkávám na mnoho mých cestách. Např. po Jordánsku, Maroku, nebo Súdanu. Připravil jsem pro vás ty nejzajímavější fakta o tom báječném tvorovi pouště.

Popis

Velbloud je sudokopytník, který patří stejně jako lamy do skupiny tzv. mozolnatců. Původem pochází ze Severní Ameriky, odkud se rozšířil do Afriky, Asie a Austrálie. Má přezdívku „koráb pouště“. Velbloud dvouhrbý (drabař) má latinský název Camelus bactrianus. Velbloud jednohrbý (dromedár) má latinský název Camelus dromedarius.


Výskyt

Na světě najdeme asi 15 milionů velbloudů jednohrbých, kteří se chovají především v severní Africe a západní Asii. Nejvíce divokých dromedárů se vyskytuje v Austrálii, jejich počet se pohybuje kolem 25 tisíc, ale ve skutečnosti jich může být mnohem více. Dromedár slouží jako chovné zvíře například Berberům.


Velbloud dvouhrbý se chová ve střední Asii, kde jich najdeme přibližně 1,5 milionu jedinců. Asi 1000 divokých drabařů chodí po pouštích v Mongolsku.



Původ slova

Etymologie českého slova velbloud není až tak jednoznačná. Obecně si lidé pojmenování spojují se slovy „velký“ a „bloudit“ nebo „obluda“, tento výklad však není správný. Slovo velbloud pochází z gótštiny. Jeho základ tvoří slovo „ulbandus“, které bylo odvozeno z latinského názvu „elephantus“, případně z řeckého slova „elefas“, což znamená slon. Latinský název Camelus pochází ze semitských jazyků.

Takhle jezdíme na velbloudech při zájezdu v Súdánu.


Základní údaje

Velbloud se obvykle dožívá 20–40 let, výjimečně až 50 let. Celková délka těla velblouda může mít až 380 cm a hmotnost jednoho velblouda se může vyšplhat až na 650 kilogramů.



Velbloudí hrb

Hrby nepředstavují pro tato zvířata zásobárnu vody, jak se mnozí domnívají. Velbloudi v hrbech uchovávají až 40 kilogramů tuku. Je to jejich energie sbalená na dlouhé cesty. Velikost hrbů se odvíjí od kvality potravy. Pokud má velbloud delší dobu hlad a žízeň, musí čerpat ze svých tukových zásob, čímž se hrby zmenší a svěsí se dolů. Jakmile se velbloud zase dostatečně nakrmí a napije, hrby se opět vzpřímí.


Pitný režim

Velbloud je jediný savec, který dokáže pít i slanou vodu. Když má velkou žízeň, zvládne vypít až 110 litrů vody za 10 minut. Obecně velbloud vydrží bez vody dva týdny, ale když má dostatek šťavnaté stravy, tato doba se může navýšit až na 45 dní. Bez jídla a vody přežije v poušti přibližně deset dní.


Velbloud vodu zadržuje ve výstelce žaludku a v červených krvinkách, které při vstřebávání vody mohou mnohonásobně zvětšit svůj objem. Pro minimalizaci ztráty tekutin se moč koncentruje v ledvinách a další vlhkost se absorbuje z trusu. Moč velbloudů připomíná hustý sirup.



Potrava

Velbloudi jsou býložravci. V přirozeném prostředí se živí trávou, keři, listy stromů a jinými rostlinami, které mohou mít dokonce i trny. V případě nutnosti okusují kosti nebo žvýkají vyschlé kousky mrtvých zvířat.


Život v poušti

Velbloudi se chovají v malých stádech, které tvoří 5–15, někdy až 30 jedinců. Žijí v oblastech, kde se vyskytuje řídký a tuhý porost. Mohou být dokonce celoročně venku, potřebují jen vhodný přístřešek. V noci se velbloudům snižuje tělesná teplota a přes den se postupně zvyšuje tak, aby se zvířata nepotila. Jejich srst slouží jako izolace a mají neustále zavřenou tlamu, aby jim dovnitř nepronikal horký pouštní vzduch. Pro Tuaregy je velbloud důležitý dopravní prostředek napříč Savanou.


Pohyb

Velbloudi jsou mimochodníci, což jsou živočichové, kteří při chůzi zvedají obě pravé a levé nohy současně. Jsou to také dobří plavci a rychlí běžci, údajně mohou běžet rychlostí až 60 km/h. Problém jim dělá chůze do kopců.


Plivání

Když je velbloud nespokojený, umí to dát najevo pliváním. V případě obrany dokáže plivnout až několik metrů daleko. Velbloud plive dvěma způsoby. Buď z tlamy vystřelí plivanec, který tvoří pouze sliny, nebo vyplivne natrávený obsah ze svého předžaludku.

222 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše