Od Publikováno: 24. 8. 202115,7 min čteníCategories: NezařazenéViews: 5888

Wádí Rum: nejhezčí poušť světa je v Jordánsku

Wádí Rum

Poušť Wádí Rum v jižním Jordánsku je stále více vyhledávaným místem, které nechybí v žádném itineráři cestovatelů do Jordánska. Spolu se skalním městem Petra a Mrtvým mořem patří Wádí Rum k trojici takzvaných must see Jordánska. Podívejte se na nejdůležitější informace, zajímavosti a tipy co ve Wádí Rum zažít a vidět.

Na všech našich zájezdech do Jordánska, ať už se vydáte na

ve Wádí Rum vždy přespíme, abychom si zdejší nádhernou pouštní krajinu a místní beduínskou kulturu dostatečně užili a také proto, že je to moje nejoblíbenější místo v Jordánsku :).

A pokud vás Wádí Rum zaujme tak moc jako mě, máte možnost tuto nádhernou oblast poznat opravdu důkladně na našem expedičním zájezdu Karavana z Wádí Rum do Aqaby, na kterém putujeme pouští tři dny pěšky.

Základní informace o Wádí Rum

Wádí Rum (čti Vádí Ram) je pouštní přírodní rezervace na jihu Jordánska, přibližně 100 km od Petry a 40 km od letoviska Aqaba.

Jedná se o pouštní údolí na hranicích se Saúdskou Arábií. Jeho dno leží v nadmořské výšce 800 m.nm. a okolní hory dosahují běžně přes 1600 m.nm. Nejvyšší hora Džabal Umm ad-Dámí je vysoká 1854 m n.m a je dokonce nevyšší horou Jordánska.

Wádí Rum se přezdívá také Měsíční údolí a je jedinečné svým zbarvením do červena, unikátními skalními útvary a dlouhou historií osídlení sahající až do pravěku. Rezervace má velikost 720km2, je protkána sítí turistických stezek a najdete tu mnoho beduínských kempů (víte, co je v nich oblíbeným pokrmem?).

Informace o Wádí Rum
Napajedlo pro dobytek - pohled od Lawrencova pramene

Jak se dostat do Wádí Rum?

Autem

Když budete v samotném Wádí Rum, budete si připadat jako v nejodlehlejší části světa. Možná vás proto překvapí, jak jednoduše je rezervace dostupná. Po silnici dojedete ke vstupní bráně za 40 minut z Aqaby nebo za 2 hodiny z Petry.

Nejdříve se zastavíte u návštěvnického centra, kde se registrujete. Tady je možné zaparkovat, nebo pokud to máte domluveno s některým z kempů, můžete jet ještě dalších 5 kilometrů do vesnice Rum a zaparkovat tam.

Pokud máte půjčené terénní vozidlo s pohonem 4×4, můžete se do Wádí Rum vydat i s ním, jen musíte zaplatit poplatek 20 JOD. Nezapomeňte pro jízdu v písku podhustit pneumatiky a držte se jen vyježděných cest!

Autobusem

Autobusy do Wádí Rum jezdí z Petry a z Aqaby. Z Aqaby ovšem nepravidelně. Jízdenky si nejlépe rezervujte na recepci hotelu.

Taxíkem

Taxík seženete jak z Aqaby, tak z Petry a když si připlatíte, tak i z Ammánu. Je potřeba si cenu domluvit předem, nebojte se trochu smlouvání. Výhodnější bude, když se s taxikářem domluvíte i na zpáteční cestě.

Kolik stojí vstupné?

Vstup do rezervace je zahrnutý v rámci Jordan Pass. Kdo tuhle kartičku nemá, zaplatí v návštěvnickém centru 5 JOD (cca. 150 Kč)

Nejlepší kempy ve Wádí Rum

Kempy ve Wádí Rum
Mohammed Mutlak - náš nejoblíbenější kemp

Každý kemp vlastní jiná rodina. Ačkoliv si tedy navzájem konkurují, všichni patří do jednoho kmene Zalabia a do jedné komunity. Najdete tu kempy od jednoduchých (ale podle mě s nejhezčí atmosférou) až po luxusní glampy.

TIP: Vyhněte se kempům na začátku oblasti u vesnice Rum

Jsou velké, často přeplněné a přijdete o pocit nocování v daleké a opuštěné poušti. Raději si vyberte nějaký malý kemp s typicky černobílými stany, který se nachází o samotě a daleko od ostatních a pokud možno hluboko v srdci Wádí Rum.

Já se opakovaně vracím do Mohammed Mutlak Camp, kam beru i klienty všech našich zájezdů do Jordánska. Poloha jejich kempu je bezkonkurenční.

Ubytování Wádí Rum
Večerní stylové posezení po beduínsku

Širokou nabídku najdete třeba na portálu booking.com. Všechny kempy vám kromě samotného ubytování nabídnou i transport z vesnice Rum, výborné jídlo a bohatý program a aktivity.

Spaní pod širákem

Spaní pod hvězdnou oblohou je zážitek na celý život. Táboření na divoko bez doprovodu místního průvodce není povoleno, ale každá rodina provozující kemp vám tento zážitek ráda zařídí. Večer posedíte u ohně a pak už můžete jen rozjímat a usínat v nejhezčí poušti světa v dokonalém spojení s přírodou.

Spaní pod širákem v poušti
Romantické spaní pod širákem

Aktivity ve Wádí Rum – co vidět a zažít?

Projížďka jeepem

Projížďka Jeepem v poušti
Na korbě jeepu stihnete nejvíc

Provozovatelé kempů mají terénní vozidla s upravenou korbou, na které je sezení pro turisty. Těmito jeepy vás vezmou na projížďku pouští po těch nejzajímavějších místech.

Domluvit se můžete na 2 hodinové nebo klidně celodenní exkurzi. Tuto aktivitu doporučuji na první den. Nejlépe se tak s Wádí Rum seznámíte a je to docela zážitek. Nemusíte se bát, že budete celý den jen sedět na korbě.

Řidič vás vždy někam odveze a ukáže, kam se máte jít podívat. Někdy si projdete kaňon mezi skalami, jindy třeba vyšplháte na písečnou dunu nebo se projdete po skalním mostě.

Pěší turistika

Pěší turistika ve Wádí Rum
Po vlastních je to nejlepší

Pro milovníky pěší turistiky je Wádí Rum doslova ráj. Není to jen poušť, ale i skály, rokle, kaňony, hory, beduínské pastevecké stezky a ukryté prameny. Narazíte i na skalní malby. Trekovat tu můžete i několik dní a nejlépe je opět se domluvit s provozovateli vašeho kempu, kteří vám poskytnou průvodce i potřebné vybavení.

Ve Wádí Rum můžete provozovat pěší turistiku i samostatně, bez průvodce. Tuto možnost ale doporučujeme jen zkušeným turistům s dobrou orientací v mapě. Rozhodně předem v návštěvnickém centru nebo ve svém kempu nahlašte, kam se chystáte a kdy se chcete vracet.

Přes Wádí Rum také vede dálková trasa Jordan Trail a můžete odsud dojít pěšky až k Rudému moři.

Lezení po skalách

Lezení po skalách
Ráj pro milovníky horolezectví

Wádí Rum je krásné místo pro horolezce. Pískovcové skalní útvary lákají vyznavače skalního lezení z celého světa. Najdete tu celou řadu různě náročných a vyzkoušených tras.

Let v balónu

Let balónem v poušti
Wádí Rum z ptačí perspektivy

Toužíte-li prohlédnout si tuto magickou pouštní krajinu z ptačí perspektivy, zarezervujte si let v horkovzdušném balónu. Hodinový let stojí kolem 130 JOD (asi 4000 Kč).

Jízda na velbloudu

Jízda na velbloudu ve Wádí Rum
Jako na dávné karavaně

Dovolená na míru CK HAMIDI

Velbloud patří k poušti stejně jako písek. Nejinak je tomu ve Wádí Rum, kde beduíni žijí s velbloudy v dokonalé symbióze po stovky a tisíce let.

Projížďkou na velbloudech si můžete dopřát pohled na Wádí Rum zase z jiného pohledu. Jízdu si můžete vyzkoušet jen na půl hodiny, nebo se vydat na několikadenní putování tímto korábem pouště se spaním v divočině a zažít pocit dávných karavan.

Pozorování hvězdné oblohy

Hvězdná obloha ve Wádí Rum
Mléčná dráha nad Wádí Rum

Něco tak prostého jako hvězdné nebe nad hlavou v našich končinách už sotva známe. Zato tam, daleko a hluboko v poušti, kde není světelný smog a vzduch má minimální vlhkost, jsou podmínky pro pozorování hvězd naprosto úžasné. Až se setmí, budete žasnout, kolik hvězd se nad vámi objeví.

TIP: naplánujte si cestu do Wádí Rum v době novu, aby ani odraz měsíce nerušil pohádkovou podívanou

Jóga a meditace

Jóga a meditace v poušti
Magické místo pro cvičení jógy

Wádí Rum je magické místo s nesmírnou energií. Má uklidňující účinky, přináší harmonii a klid. Opravdu, nemusíte být zrovna vyznavači ezoteriky, abyste to cítili.

Ne nadarmo se jordánský král Abdulláh II. vydává do Wádí Rum vždy, když musí udělat důležité rozhodnutí. Mnoho kempů pořádá ve Wádí Rum jógové kurzy a workshopy.

Sandboarding

Snowboarding na dunách
Nasaďte prkno a sjeďte dunu

Vyšplhejte na písečnou dunu, nasaďte prkno na nohy a spusťte se dolů. Sandboard vám půjčí skoro na každé projížďce v jeepu. Pokud chcete, aby prkno pořádně jelo, nechte si ho namazat lojem.

Nejzajímavější místa Wádí Rum – co navštívit?

Ve Wádí Rum není o zajímavá místa nouze. Podívejte se na náš seznam atrakcí, které musíte navštívit, a to jak ty známé, tak ty mimo hlavní turistické trasy.

Lawrencův pramen

Lawrence z Arábie, který tuto oblast proslavil jako svou vojenskou základnu a domov. Oficiální název malého pramene je Ain Abu Aineh a z jeho vrcholu je nádherný výhled.

Kaňon Khazali

Kaňon Khazali
Vydejte se do hlubin úzkého kaňonu

Dlouhý úzký kaňon je známý díky působivému množství starověkých petroglyfů a nápisů na skalních stěnách. Prvních 100 metrů je přístupných všem návštěvníkům, za tímto bodem už budete potřebovat horolezecké dovednosti (a vybavení).

Petroglyfy Anfishiyyeh

Petroglyfy Anfishiyyeh
Starověké petrohlyfy

Na úbočí hory se nachází mimořádně působivá sbírka thamudských a nabatejských petroglyfů, doplněná starověkými kresbami velbloudích karavan.

Kaňon Barrah

Kaňon Barrah
I v poušti je zeleň

Karavana z Wádí Rum

Tento rozlehlý kaňon, který měří pět kilometrů, je oblíbenou zastávkou turistů a je ideální pro různé aktivity: například pěší turistiku, lezení po skalách a výlety na velbloudech.

Skalní most Burdah

Skalní most Burdah
Jeden z mnoha skalních mostů

Stojí za to vystoupat na jeho vrchol kvůli fantastickému výhledu.

Skalní most Um Fruth

Skalní most Um Fruth
Jordánská Právčická brána 🙂

Poušť Wádí Rum cestování po Jordánsku

Tento patnáctimetrový most, další unikátní oblouk a jedna z nejfotografovanějších památek v oblasti, je součástí mnoha prohlídkových tras.

Sedm pilířů moudrosti

Sedm pilířů moudrosti
Zájezdy do Jordánska

Skalní útvar pojmenovaný podle slavné knihy T. E. Lawrence, přístupný pěšky nebo dobře viditelný z návštěvnického centra.

Um Sabatah

Um Sabatah
Karavana z Wádí Rum

Karavana z Wádí Rum

Tento vrchol kopce je ideálním místem pro výhled při západu slunce a nabízí nádherný výhled na poušť.

Obyvatelé Wádí Rum

Prakticky všichni obyvatelé žijící ve Wádí Rum a jeho okolí jsou beduínského původu a donedávna vedli kočovný život a živili se svými stády koz. Patří k sedmi kmenovým skupinám, z nichž tři největší jsou kmen Zalabia, který tvoří většinu lidí žijících ve vesnici Rum; protože vesnice Rum je jedinou vesnicí uvnitř chráněné oblasti, kmen Zalabia je z velké části zodpovědný za služby cestovního ruchu a provozuje mnoho výletů džípy a velbloudy.

Tyto služby jsou organizovány prostřednictvím Rumského turistického družstva, místního spolku, který se o turistické podnikání dělí mezi obyvatele vesnice.

Obyvatelé Wádí Rum

Další významnou kmenovou skupinou je kmen Zweideh, který sídlí ve vesnicích Disi na severním okraji chráněné oblasti. Ti také provozují služby cestovního ruchu, včetně kempů a výletů vozidly. Zweidehové nejsou na cestovním ruchu zcela závislí, protože mají přístup k velkému podzemnímu zdroji vody, který jim umožňuje provozovat výnosné zemědělství.

Dalšími kmeny jsou Sweilhieen, Omran, Godman a Dbour. Žijí v různých vesnicích závislých především na chovu hospodářských zvířat a částečně na cestovním ruchu.

Přestože se většina místních beduínů stala vesničany, stále chovají stáda koz pro mléko, maso a „džamed“, druh jogurtu. Po část roku se některé rodiny nebo jejich členové vracejí ke kočovnému životu se svými stády. Málokdo je však dnes schopen pokračovat ve skutečně kočovném způsobu života a tradiční beduínský životní styl rychle mizí. Díky turistickému ruchu ale mohou místní beduínské kmeny stále zůstat v poušti, se kterou jsou tak bytostně spjati.

Historie Wádí Rum

Kromě přírodní krásy, která je Wádi Rum vlastní, přispívá k jeho kouzlu i jeho historie a bohatý kulturní prvek. Po celé poušti se nacházejí petroglyfy, nápisy a roztroušené ruiny, pozůstatky prehistorické nabatejské společnosti.

V nedávné době představil Wádí Rúm západnímu světu T. E. Lawrence, známý jako „Lawrence z Arábie“, britský důstojník a spisovatel, který se v oblasti pravidelně zdržoval během arabského povstání v roce 1917.

Wádí Rum ve filmech

Wadi Rum se stal jednou z oblíbených lokalit filmařů a producentů. Prakticky všechny hollywoodské filmy, které se odehrávají na Marsu, byly natočeny ve Wádí Rum. Vzpomeňme třeba na Marťana s Mattem Damonem nebo na Rudou planetu. Natáčela se tu třeba i kultovní klasika Lawrence z Arábie.

Exteriéry Wádí Rum posloužili i filmům Transformers: Pomsta poražených, Prometheus, Theeb a mnohým dalším.

Lawrence z Arábie

Lawrence z Arábie je jméno britského zpravodajského důstojníka Thomase Edwarda Lawrence, který během první světové války bojoval po boku arabských partyzánů na Blízkém východě. Před vypuknutím první světové války pracoval jako archeolog a fotograf na Blízkém východě. S tímto regionem se velmi dobře seznámil a silně se ztotožnil s arabským obyvatelstvem. Mimo jiné působil právě i ve Wádí Rum a proto je s tímto místem dodnes spjat.

Co si zabalit s sebou do Wádí Rum

Pokud máte ubytování domluvené v některém z kempů, moc toho potřebovat nebudete. Většinou je standardem poskytnutí povlečení i ručníků. V kempech bývá i elektřina vyráběná pomocí solárních panelů, takže mobil si dobijete. Některé rustikálnější kempy ale elekřinu nemají.

Nezapomeňte na nabité foťáky a prázdné karty, protože nebudete vědět, co cvakat dřív. Hodit se bude pevná obuv, sluneční brýle a pokrývka hlavy. Pamatujte na to, že od podzimu do jara může být v noci chladno.

Jídlo a pití ve Wádí Rum

Jediný obchod je ve vesnici Rum. V samotné poušti jsou pak rozesety stany místních beduínů (vždy u nějaké turistické zajímavosti), kde si za 1 dinár můžete dát výborný bylinkový čaj a koupit vodu.

Jinak je strava zajištěna v kempech. Ráno bohatá snídaně. Oběd bývá podle programu ve formě pikniku v poušti a večer tradiční grilovačka Zerb

Kdy je nejlepší čas pro návštěvu Wádí Rum?

Wádí Rum je celoroční destinace. Nejpříjemněji tu je ale na jaře, kdy se i v poušti po občasných deštích zazelená. I na podzim panuje příjemné počasí. V létě bývá velké horko a v zimě zase teploty v noci padají i k nule, takže je potřeba s tím počítat.

komentářů

  1. […] jsme u té pouště. Víte, jaké jsou nejlepší aktivity na poušti Wádí Rum v […]

  2. […] V nejhezčí poušti světa také natrefíte na krásné velbloudy. […]

  3. […] jaká je nejkrásnější poušť na světě? Točí se tam i známé […]

  4. […] slavné skalní město Petra. Za návštěvu ale stojí i údajná nejkrásnější poušť světa Wadi Rum, která je zároveň domovem, beduínů a někdejším působištěm Lawrence […]

  5. […] si mnoho z nás představí fascinující město Petra vytesané do skal, či rozlehlou poušť Wadi Rum, kde se točily slavné filmy. Ale jedním z nejvýznamnějších míst tohoto úchvatného kraje […]

Líbí se vám tento článek? Sdílejte ho!

Jordánsko: karavana z Wádí Rum do Aqaby
Zájezd Karavana z Wádí Rum do Aqaby vás vezme na ta nejhezčí místa Jordánska neotřelým způsobem, a s důrazem na co nejautentičtější zážitek. V Petře strávíme hned dva dny, abychom objevili málo známá zákoutí rozlehlého komplexu skalního města. Ve Wádí Rum většina turistů projede ta nejnavštěvovanější místa v jeepech, ale my budeme putovat pouští tři dny až do Aqaby, ve stopách tažení Lawrence z Arábie. Prostor bude i na relaxaci u Rudého a Mrtvého moře.

45 900 

Detail zájezdu