Od Publikováno: 2. 6. 20215,3 min čteníCategories: NezařazenéViews: 395

Z kuchyně CK HAMIDI – co chystáme? Alžírsko a Kurdistán

Chceme vás brát i na místa, kam se s jinými cestovkami nepodíváte. Máme rádi neobjevená místa mimo hlavní turistické trasy, místa se silným příběhem a cestovatelské perly skryté před zraky masového turismu. Ladíme itineráře a první termíny zájezdů do Alžírska a iráckého Kurdistánu. Na co se můžete těšit?

Aktualizace:

Zájezdy do Alžírska i Kurdistánu jsou již připravené. První termín Kurdistánu už proběhl a první termín Alžírska je vyprodaný, hlásit se můžete na jaro 2023

Alžírsko – největší africká země skrývá nečekané krásy.

Když jsem se s manželkou před třemi lety vypravil do Alžírska, vůbec jsem nevěděl, co mám očekávat. Je to země opředená řadou tajemství. Na rozdíl od sousedního Maroka a Tuniska tam turisté prakticky nejezdí. Výběr Alžírska byl dílem náhody. Chtěli jsme někam vypdanout na Vánoce a Silvestra. V tomto období ceny letenek závratně stoupají, a najednou mi padla do oka nabídka levných letů do Alžíru. Hned jsme je koupili a teprve pak jsme začali zjišťovat, co bychom v Alžírsku mohli vidět a zažít. Nebudu zdržovat, kdo má zájem, může si přečíst náš 4 dílný cestopis na blogu.

Alžírsko je opravdu výjimečná a nádherná země – bez jakéhokoliv přehánění. Pro mě to byl asi nejsilnější cestovatelský zážitek v životě. Takhle autentické cestování, absolutně bez turistů, jsem jinde nezažil. A přitom to ohromné množství zajímavých a krásných míst je neskutečné. Od zachovalých římských měst, opuštěných pláží a útesů, lesů hor a vodopádů až po nekonečnou magickou Saharu s pouštními oázami.

Zkrátka a jednoduše považuju skoro za svojí povinnost vám návštěvu Alžírska nabídnout 🙂 Budete doslova jedni z prvních českých turistů! Chystáme velký okruh na zhruba 2 týdny, kdy poznáme sever Alžírska, jeho antické památky, koloniální města a zelenou krajinu a vypravíme se hluboko na Saharu do pohoří Tassili, kde si užijeme několik dní expedičního objevování nádherných skalních útvarů, pravěkých kreseb a spaní v poušti.

Kurdistán – země nezemě

Kurdové jsou považováni za největší národ bez vlastního státu. Je jich kolem 30 milionů a žijí především na území zasahujícím do Turecka, Sýrie, Iráku a Íránu. Jedině v Iráku mají autonomní samosprávu s vlastní vládou, parlamentem a prezidentem a to už od roku 1991. A právě do iráckého Kurdistánu vás, jako jediná česká cestovka, vezmeme.

V první řadě je potřeba říct, že irácký Kurdistán je pro cestovatele bezpečný, přívětivý a otevřený. Je až překvapivě jednoduché se tam dostat. Třeba přímým letem z Vídně nebo s jedním krátkým přestupem z Prahy. Dokonce nejsou ani potřeba víza.

Navštívit Kurdistán je exkluzivní cestovatelský zářez, který jen tak každý nemá. Region trpí zbytečnými předsudky a obavami, které nejsou na místě. Po příletu vás čeká vřelé přijetí od jednoho z nejpohostinějších národů na světě a spousta nádherných míst k objevování.

Chystáme 9 denní okruh a z Irbílu se vypravíme do nádherné krajiny plné kaňonů a vodopádů. Užijeme si pěší turistiku, spaní u místních, křesťanské kláštery, jezídské a kurdské vesničky, staré bazary, pozůstatky nedávné a komplikované historie a hlavně neuvěřitelně příjemnou atmosféru a pohodu, které z Kurdů přímo čiší. Za návštěvu jejich „země“ budou velmi vděční.

Líbí se vám tento článek? Sdílejte ho!

Divokým Kurdistánem
Poznávací zájezd do Iráckého Kurdistánu vás seznámí s bohatou a často pohnutou historií Kurdů. Navštívíme živá města jako Erbíl, Dohuk a Sulehmánie, vysoké hory s nádhernou přírodou i magickou svatyni Jezídů.  To vše s českým i místním průvodcem.

59 900 

Detail zájezdu